Tăvi speciale pentru lasagna

Lasagna este probabil una din primele forme ale pastelor făinoase. Originea ei nu este cunoscută, existând cel puţin trei teorii şi câteva variaţiuni ale acestora, privind presupusa origine a acestora din Grecia antică, din Imperiul Roman şi respectiv Anglia secolului 14. Existau în antichitate mai multe reţete bazate pe aşezarea ingredientelor în straturi, cu intercalarea unor foi de paste făinoase.



Lasagna cu margini crocante

Lasagna corect preparată este crocantă pe margini şi moale, suculentă, în centru. Iar de aici apar principalele două preferinţe ale consumatorilor: unii ar dori ca întreaga lasagna să fie crocantă, în timp ce alţii preferă miezul pufos. Pentru cei din urmă, soluţia este la îndemână, constând în tăierea marginilor crocante după preparare.

Iar pentru cei care şi-ar dori ca toată lasagna să fie crocantă, s-a inventat tava specială de lasagna care permite acest lucru. Spre deosebire de tăvile normale pentru prepararea lasagnei, aceasta dispune de un labirint care desparte foile de lasagna, înzecind astfel lungimea marginilor crocante.

Tava este fabricată din aluminiu turnat şi anodizat, acoperită cu un strat antiaderent pe bază de silicon. Mânerele supradimensionate asigură uşurinţa manipulării ei chiar şi când este fierbinte. Rezistă până la temperatura de 500 de grade Celsius. Dimensiunile tăvii sunt: suprafaţa 29×32 cm, înălţimea 6,35 cm. Numită Simple Lasagna Pan, se poate achiziţiona de pe siteul producătorului, Baker’s Edge, sau de pe amazon.com



Lasagna 3 in 1

Lasagna Trio Pan este o altă tavă specială pentru lasagna. Seamănă cu modelul precedent, dar spre deosebire de el compartimentarea interioară nu este în formă de labirint, ci constă în trei secţiuni complet separate. Tava de lasagna 3 in 1 permite prepararea concomitentă a trei sortimente de lasagna în aceeaşi tavă, fără ca ingredientele lor să se amestece. Util dacă de exemplu dorim prepararea uneia cu carne şi a alteia vegetariană, fără ca ele să intre în contact una cu cealaltă.

Dimensiunile tăvii Lasagna Trio Pan sunt de 38,1 x 30,5 x 7,6 cm. Cavităţile au 29,2 cm lungime şi 6,3 cm lăţime. Interiorul este antiaderent şi se livrează cu o spatulă de servire de dimensiuni perfect adaptate tăvii. Poate fi cumpărată direct de la producător, Chicago Metallic sau de pe amazon.com



Tavă de lasagna cu 12 porţii

Această tavă are un grilaj interior detaşabil, permiţând astfel prepararea lasagnei gata porţionată, respectiv un număr de 12 porţii. Avantajul ar fi că fiecare porţie va avea propriile margini crocante. Dezavantajul constă în migăleala necesară umplerii celor 12 cavităţi. Poate fi găsită pe amazon.com

Un lucru care nu este menţionat de către producătorul tăvii este faptul că aceasta are fundul detaşabil. Deci marginea şi fundul tăvii sunt două piese separate. De aici apare şi o problemă: tava nefiind perfect etanşă, va permite scurgerea eventualelor lichide produse în timpul preparării, ceea ce necesită amplasarea unei altă tăvi sub ea pentru colectarea acestora.

Tava lasagna 12 portii

Deşi concepute pentru prepararea lasagnei, cele trei tăvi pot fi utilizate pentru o mulţime de alte preparate de patiserie sau de panificaţie, în funcţie de nevoile şi imaginaţia fiecăruia. Singurul aspect care necesită puţină atenţie este curăţarea suprafeţelor interioare antiaderente, trebuind respectate aceleaşi măsuri de precauţie ca şi în cazul vaselor antiaderente cu interior de teflon.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress