Mini-tocătorul (chopper-ul)

mini tocator, chopper electric

Mini-tocătoarele electrice (mini choppere) sunt o apariţie mai recentă pe piaţa electrocasnicelor, dar pot fi deosebit de utile în bucătărie. Sunt recomandate amatorilor de alimente naturiste sau a celor vegetale crude (dieta raw-vegan), mini tocătoarele putând face un piure perfect chiar şi din legume tari, cum ar fi sfecla sau morcovii. Celebra combinaţie anticancer sfeclă-morcov-măr iese delicioasă cu ajutorul acestui aparat. Nici cei cu o dietă omnivoră nu trebuie să-l ignore, fiind potrivit şi pentru prepararea reţetelor care necesită o tocare foarte fină a cărnii, ca de exemplu pentru biftec tartar.

În continuare vom descrie caracteristicile mini-tocătoarelor şi importanţa acestora pentru alegerea celui mai bun tocător în funcţie de nevoile noastre specifice:

  1. puterea motorului
  2. capacitatea vasului
  3. numărul de viteze
  4. numărul de lame
  5. vas de sticlă sau de plastic
  6. vas cu sau fără fixare filetată
  7. funcţie spargere gheaţă
  8. alte funcţii şi accesorii
  9. alte formate constructive

Puterea motorului

Tocătoarele sunt acţionate de motoare electrice cu puterea cuprinsă între 200 şi 500 waţi.

Necesarul de putere depinde mult de ceea ce intenţionăm să facem cu tocătorul. Pentru mărunţit diverse ingrediente, gheaţă, fructe şi legume, contează mai puţin puterea. Dacă însă dorim să aducem la stadiul de pastă (piure) ingrediente tari, ca de exemplu morcovi, sfeclă, seminţe oleaginoase, atunci avem nevoie de un motor puternic. Pe de altă parte cu cât motorul este mai puternic, cu atât unitatea care-l găzduieşte este mai grea şi mai voluminoasă.

La ora actuală cele mai puternice tocătore de pe piaţă sunt următoarele, în ordinea descrescătoare a puterii:

  • 500 W: Tefal Minipro Multi-Function Chopper (probabil cel mai bun tocător, deocamdată inexistent în magazinele de electrocasnice de la noi) şi Rohnson R522, disponibil la adevarulshop.ro şi la emag.ro.
  • 450 W: Philips HR1393/00 (disponibil la eMag şi Adevărul Shop
  • 400 W: Bosch MMR08A1 (alb), Bosch MMR08R2 (roşu), Gorenje S400W, Singer Multi 400, Moulinex Multi Moulinette, Gorenje S400B şi alte modele disponibile la eMag, Flanco.

Tefal, un tocator puternic

Capacitatea vasului

Vasul tocătorului de regulă are o capacitate cuprinsă între 0,4 şi 0,8 litri, excepţie făcând modelele Zass ZCH02 cu vas de 1,5 litri şi Gorenje SIC400B, de 1,75 litri. Modelele destinate pregătirii alimentelor pentru bebeluşi au capacitate mai mică, de exemplu Tefal Moulinette Compact MB300138 are o capacitate de numai 0,25 l sau Ariete 1819 cu capacitatea de 0,35 litri. Atenţie la modul de exprimare al capacităţii, deoarece cei mai mulţi dau capacitatea utilizabilă a vasului, însă mai sunt şi unii care vorbesc despre capacitatea totală.

Alegerea corectă a volumului vasului la cumpărarea unui tocător depinde în mare măsură la ce vom folosi aparatul. Dacă vom prepara frecvent volume mici, un vas prea mare ne va încurca. Ori nu vor ajunge ingredientele la lame, ori se vor întinde pe toată suprafaţa interioară a vasului şi… nu vor mai ajunge la lame.

O capacitate utilă în jurul a 500 ml ar fi alegerea ideală pentru cele mai multe aplicaţii. Nu degeaba aceasta este şi cea mai frecvent întâlnită capacitate. Pentru volume mai mari sunt mai potrivite tocătoarele de la roboţii de bucătărie, cu capacităţi de 1,5 până la 3,5 litri şi motoare de putere corespunzătoare.

Număr de viteze

Sunt două categorii de tocătoare electrice pe piaţă, unele capabile a funcţiona la o singură viteză, altele la două viteze. În unele magazine cele cu două viteze sunt prezentate ca fiind cu o viteză + funcţie Turbo.

Ideal ar fi ca tocătorul ales să aibă două viteze: cea mică pentru un mai bun control al nivelului de tocare sau pentru mărunţire preliminară, iar viteza mare pentru continuarea procesului până la stadiul de pastă. În general pentru ingredientele mai moi (ceapă, ciuperci) este mai potrivită viteza mică, în timp pentru cele tari (seminţe, cereale, ciocolată) viteza mare. Orice am toca, este recomandat să începem la viteză mică.

Număr de lame

Lamele (cuţitele) tocătoarelor au două capete şi prinderea la mijloc. Cele două jumătăţi ale lamei se pot afla pe planuri diferite, depinde de model. Tocătoarele au în general una până la trei lame. De exemplu Tefal Minipro are o lamă fixă pe ax şi încă două lame care se pot adăuga opţional, una sau ambele, în funcţie de ce tocăm. Cel mai frecvent vom folosi o lamă, însă sunt situaţii în care posibilitatea de a mai adăuga una sau chiar două lame este mai mult decât binevenită.

Atenţie, unii producători numără ca lame separate fiecare capăt al lamei. Astfel ajung să prezinte ca fiind tocător cu patru lame un aparat care are de fapt doar două lame.

Tocătoare cu vas din sticlă sau din plastic

Există tocătoare cu vasul (bolul) din policarbonat transparent şi tocătoare cu vase din sticlă, de regulă tot transparentă. Alegerea ţine mai mult de gust, diferenţele dintre ele fiind relativ minore:

  • vasul din material plastic este mai uşor şi mai rezistent la şocuri mecanice
  • vasul de sticlă este mai greu, casant, dar rezistă mai bine în timp la eventuale zgârieturi

Dacă intenţionaţi să folosiţi tocătorul şi pentru procesarea unor alimente calde, alegeţi obligatoriu unul cu vas de sticlă termorezistentă. Nu orice fel de sticlă, ci să specifice clar că este una termorezistentă.

Vas cu sau fără fixare filetată

La unele tocătoare capacul de protecţie se fixează de vas (bol) printr-un sistem de prindere gen filet. În centrul capacului se află un orificiu prin care trece axul de acţionare, iar deasupra se aşează unitatea motoare. Motorul va refuza să pornească până când fixarea nu este corespunzătoare.

Alte modele nu au nici un sistem de fixare. Vasul se acoperă cu capacul de protecţie, iar peste el se aşează unitatea motoare. Şi aici pornirea motorului este posibilă numai după poziţionarea corectă a componentelor, dar în lipsa unui sistem tip filet totul este mai simplu şi mai rapid. Pe de altă parte însă, dacă motorul nu este suficient de greu şi/sau nu ţinem o mână pe vas, este posibil ca vasul să înceapă o uşoară mişcare de rotaţie.

Bol de tocator cu si fara sistem de fixare

Ambele sisteme au mici avantaje şi dezavantaje. Eu prefer sistemul fără fixare datorită accesului mai simplu şi mult mai rapid. Unele ingrediente au tendinţa ca la început să se întindă pe pereţii interiori ai vasului şi să rămână acolo, ceea ce necesită îndepărtarea lor repetată cu o lingură. Oricum ţin aparatul cu două mâini pentru a-l putea înclina în funcţie de nevoi ca să se desprindă materialul de pe pereţi.

Atenţie, niciodată nu se va îndepărta unitatea motoare înainte de oprirea totală a rotaţiei lamelor.

Funcţie spargere gheaţă

Mărunţirea unor ingrediente foarte tari, cum ar fi gheaţa, pâinea uscată pentru pesmet ş.a. reprezintă o funcţie specială a unora dintre tocătoarele aflate pe piaţă. Aceste operaţii nu pot fi făcute cu lamele normale ale aparatului pentru că ar duce la tocirea imediată a tăişului lor. De aceea se vor evita aceste operaţiuni dacă în specificaţiile aparatului nu există funcţia de spargere a gheţii şi modul de realizare a acesteia.

Funcţia de spargere a gheţii poate fi implementată în trei moduri, depinzând de aparat:

  • există un set de lame speciale în acest scop, lame fără tăiş
  • se folosesc lamele normale, cu tăiş, dar motorul se va roti în sens invers astfel încât mărunţirea gheţii va fi realizată de latura neascuţită a lamei
  • se folosesc lamele normale, cu tăiş, dar axul lamelor permite montarea inversă a acestora, astfel încât să se folosească latura neascuţită

Alte funcţii şi accesorii ale tocătoarelor

În afara funcţiei de bază, cu una sau mai multe lame de tăiere şi/sau mărunţire gheaţă, tocătoarele mai pot avea diverse accesorii:

  • disc pentru bătut, emulsifiere, pentru frişcă etc.
  • braţ pentru malaxare
  • disc-suport antialunecare ce poate avea şi rol de capac pentru acoperirea vasului la punerea lui în frigider
  • accesoriu pentru curăţat usturoi, disponibil deocamdată numai la tocătorul Ariete Choppy, disponibil la adevarulshop.ro.
  • Russell Hobbs Aura este singurul minitocător care se livrează cu două boluri, ambele cu capac de cauciuc pentru păstrarea alimentelor în frigider. A avea două boluri la dispoziţie este extrem de util pentru ce care vor utiliza intens aparatul, în special cei cu dietă vegetariană sau raw-vegan. Poate fi achiziţionat de pe emag.ro şi adevarulshop.ro.

Alte formate constructive

1. Tocătorul sferic

Tocătorul Russel Hobbs Allure are bolul în formă semisferică, aşezat pe un suport care îi permite înclinarea cu 20 de grade în orice direcţie. Producătorul susţine că astfel este mai uşor de folosit, prin înclinare ajutând la desprinderea de pe pereţi a ingredientelor şi la mai buna procesare a lor. Este adevărat şi nu prea.

Tocator cu bol sferic Russell Hobbs

Dacă ingredientele aderă la suprafaţa vasului, nu va ajuta cu nimic înclinarea, ciocănitul în peretele bolului sau alte manevre. Va trebui să oprim tocătorul, să-l deschidem şi să îndepărtăm cu o lingură materialul rămas lipit pe pereţi.

Dacă ingredientele în timpul procesării nu aderă la vas dar au tendinţa de a se prelinge de-a lungul pereţilor, putem ajuta la desprinderea lor prin înclinarea aparatului. Dar puţin probabil să fie suficiente cele câteva grade înclinare permise de suportul acestui aparat. Pe de altă parte, oricare aparat poate fi înclinat oricât este necesar, dacă îl prindem cu mâinile, indiferent de forma sa.

Pe scurt un tocător cu vas sferic merită cumpărat dacă vă place designul foarte drăguţ de altfel, mai puţin pentru alte beneficii pe care le-ar putea oferi.

2. Tocătoare orizontale

Mini-tocătoarele despre care am vorbit până acum au o construcţie verticală. La bază este un vas, peste care vine unitatea de acţionare care conţine motorul electric. Între cele două se află un capac de protecţie cu un orificiu în centru, orificiu prin care trece axul motor.

Mai există o categorie mai puţin populară de mini-tocătoare, la care motorul se află lângă vas sau sub el. Vasul are în centru un tub prin care trece axul motor. Aceste tocătoare sunt o versiune de mică capacitate a celor care fac parte din dotarea roboţilor de bucătărie.

Tocator cu bol sferic Russell Hobbs

Singurul lor avantaj poate fi accesibilitatea mai comodă dacă dorim frecvent să adăugăm ingredientele în mai multe etape. Unele modele au o gaură de alimentare pe capacul bolului pentru a face acest proces şi mai uşor. Pe de altă parte tubul din centrul bolului ocupă un volum semnificativ şi poate incomoda mai mult decât axul de câţiva centimetri înălţime de pe fundul vasului de la tocătoarele normale. Exemplu de mini-tocător orizontal: Ariete 1819.

3. Tocătoare mixer vertical

Modelele mai sofisticate de mixere verticale pot avea printre accesorii şi un mini-tocător. Acesta este de regulă de mică capacitate şi de o construcţie simplă, cu o singură lamă. Este doar un accesoriu, motiv pentru care nu beneficiază de foarte multă atenţie. Cu toate acestea pentru unii ar putea fi de ajuns, acoperindu-le nevoile. Partea bună este că aceste accesorii tocătoare beneficiază de întreaga putere a mixerului vertical, care poate fi cuprinsă, în funcţie de model, între 200 şi 750 waţi.

Mixer vertical cu tocator (chopper)

O mulţime de exemple pot fi văzute la eMag, Adevărul Shop şi Flanco.

4. Tocătoare-râşniţă

Acestea sunt aparate multifuncţionale, în funcţie de lamele folosite putând fi o râşniţă de cafea sau un mini tocător. La unele modele tocătorul şi râşniţa sunt accesorii separate. Capacitatea lor este în jurul a 150-300 ml, ceea ce pentru o râşniţă este bine dar pentru un tocător este puţin. Mai pot fi dotate şi cu un vas de blender.

Tocator rasnita blender de mare putere

Marele avantaj al acestor aparate este puterea excepţională, fiind dotate cu motoare de 700-1000 de waţi. Ca şi dezavantaje merită menţionate următoarele două.

Folosite ca şi râşniţă pentru seminţe de floarea soarelui sau alte plante oleaginoase, mai mulţi utilizatori se plâng că nu macină suficient de bine. N-am avut încă ocazia să testez un asemenea aparat pentru a mă putea pronunţa. Pentru mine ar fi fost principalul motiv pentru care aş fi cumpărat unul, dar cât timp nu sunt sigur de rezultate prefer să rămân în continuare la râşniţa de cafea Bosch, care face o treabă excelentă.

Ca şi tocător majoritatea aparatelor de acest tip se confruntă cu o problemă de proiectare: tubul central al bolului, prin care trece axul de acţionare a lamelor, este prea scurt. Se termină la mai puţin de jumătate din înălţimea şi aşa micuţă a vasului. Acest lucru face imposibilă tocarea alimentelor cu conţinut mare de apă, lichidul scurgându-se direct pe motor.

Tub scurt in vasul tocatorului

Deocamdată acest tip de tocătoare mixte nu se găsesc în magazinele româneşti de electrocasnice, dar le putem găsi pe Amazon:

Facebooktwitter
Powered by WordPress