Storcătorul de citrice şi rodii

Storcătorul de citrice

Storcătorul de citrice este un aparat mic şi practic pentru iubitorii sucurilor naturale. Se poate achiziţiona ca aparat de sine stătător sau poate fi una dintre accesoriile unui robot de bucătărie. În caz că alegem un storcător de citrice independent, avem avantajul unui aparat care include câteva funcţii specifice utile, de care nu avem parte în cazul celor care sunt doar o anexă a unui aparat mai complex.

Dacă dispunem deja un storcător de fructe centrifugal, îl putem folosi şi pentru citrice cu un randament bun dar cu câteva dezavantaje semnificative:

  • citricele vor trebui curăţate de coaja exterioară, lucru care nu prea contează dacă este vorba despre una-două portocale, dar devine incomod când vrem să preparăm suc pentru mai multe persoane;
  • diametrul tubului de alimentare face necesar ca fructele mari să desfăcute în mai multe bucăţi, cu atenţie pentru că au tendinţa să stropească;
  • datorită modului de separare prin centrifugare al sucului de pulpă, sucul de citrice extras astfel îşi pierde majoritatea valorilor nutriţionale. Aceste fructe sunt renumite pentru conţinutul ridicat de vitamina C, vitamină care se oxidează imediat la contactul cu aerul, iar prin centrifugare sucul este pulverizat foarte fin prin aer până se loveşte de pereţii aparatului şi formează picături care mai apoi se adună şi se scurg în vasul de colectare, deci expunerea la efectele oxidante ale aerului este cea mai mare dintre toate modalităţile de stoarcere.

Cred că sunt motive suficiente în favoarea unui storcător specializat pentru citrice. Vom vorbi despre două variante care merită luate în calcul la achiziţionarea acestui aparat, respectiv storcătorul electric de citrice şi presa manuală de citrice. Să începem cu caracteristicile bine de avut în vedere la alegerea unui storcător electric, în ordinea importanţei lor.

Puterea electromotorului

Storcătoarele de citrice sunt acţionate de motoare cu puteri între 20-100 W şi chiar mai mult în cazul aparatelor profesionale, ca de exemplu storcătorul Petra.

Cele mai răspândite sunt cele de 20-25 W, care deşi îşi fac treaba relativ bine, lipsa de forţă se face imediat simţită când avem de stors fructe cu membrane interioare mai groase, ca unele soiuri de lămâi, grapefruit ş.a. Este singurul capitol la care sunt în avantaj storcătoarele anexe ale unor roboţi de bucătărie, acestea fiind acţionate de motorul robotului, motor care la modelele mai bune are puteri de peste 1000 de waţi. Dar în principiu orice storcător de la 40-50 W în sus face faţă şi condiţiilor mai dificile, iar cele de peste 100 de waţi sunt utilizabile şi pentru stoarcerea rodiilor (pomegranate).

Cele mai puternice storcătoare electrice de citrice din magazinele de electrocasnice de la noi sunt următoarele, în ordine descrescătoare a puterii:

Storcătoare de citrice cu conuri interschimbabile

Multe storcătoare sunt dotate cu conuri de stoarcere de două dimensiuni, una pentru fructe mai mici (limes, lămâi, clementine) şi alta pentru fructe mari (portocale, grapefruit, pomelo). Este util să avem posibilitatea de a opta pentru folosirea unui con de mărime potrivită fructului pe care dorim să-l stoarcem.

Două sensuri de rotire

Alternarea sensului de rotire al conului de stoarcere ajută la extragerea mai rapidă şi mai eficientă a sucului din citrice. Este o caracteristică destul de răspândită chiar şi la aparatele mai accesibile ca preţ.

Sită reglabilă

Sita de separare a pulpei de suc este, la unele modele de storcătoare de citrice, formată din două componente a căror poziţie se poate modifica una faţă de cealaltă, variind astfel dimensiunile găurilor de scurgere a sucului şi realizând astfel o filtrare mai fină sau mai grosieră a pulpei fructului, în funcţie de preferinţe. Exemplu storcătorul Philips HR2744/40. Unele modele de vârf pot fi echipate şi cu hârtie filtrantă, pentru un suc super limpede, ca de exemplu modelul Waring PJC44U. Să nu pierdem însă din vedere faptul că un suc mai bine filtrat are un conţinut mai scăzut de fibre utile digestiei.

Storcătoare cu sau fără rezervor de suc

Majoritatea storcătoarelor de citrice au o cană proprie în care se înmagazinează sucul stors, capacitatea variind între câteva sute de mililitri până la 1,5-2 litri. Există însă şi modele care dispun de o scurgere pentru suc, colectarea acestuia făcându-se într-un vas separat sau direct în pahar, ca de exemplu Heinner Citrus 850. În acest caz trebuie să fim atenţi ca în timpul folosirii aparatul să nu-şi schimbe poziţia faţă de pahar.

Design şi funcţionalitate

Deşi greu de crezut, dar există şi storcătoare de citrice care ies în evidenţă faţă de ce ne-am aştepta de la un astfel de aparat. Sunt deosebite ca design, cu o construcţie solidă, de calitate, şi cred că nu greşim cu nimic dacă spunem că sunt aparate de lux. Exemple:

  • Bugatti Vita, un aparat din seria electrocasnicelor de lux Bugatti, foarte solid construit, disponibil într-o varietate de culori;
  • Winware Evolution, un aparat deosebit, automat, cu un motor puternic care îl face capabil să stoarcă 50 de litri de suc pe oră, dar care şi costă peste 1500 € (exact, nu-i nici o greşeală);
  • Alessi Electric este un aparat solid, în formă de ou, din oţel inoxidabil şi o răşină termoplastică de calitate, cu un design semnat de italianul Stefano Giovannoni.

Culoare

Dacă sunt fabricate din material plastic alb, părţile care intră în contact cu sucul de citrice se pot îngălbeni în timp. Nu-i o problemă de funcţionalitate, ci doar una estetică. Dacă dorim să o evităm, este preferabil să alegem storcătoare de citrice din inox sau din plastic colorat.

Prese manuale de citrice

Sunt nişte aparate deosebit de practice, rapide şi uşor de folosit chiar şi de către copii. Fiind lipsite de motor, sunt şi silenţioase. Energia necesară stoarcerii prin presare a sucului se obţine prin apăsarea unei manete, iar mecanismul amplifică prin efect de pârghie această forţă şi apasă asupra fructului cu o putere de peste 350 kg. Se realizează astfel o stoarcere completă, rapidă şi perfect silenţioasă a citricelor şi chiar şi a unor fructe mai dificil de stors, cum ar fi rodia. Aparatele sunt din inox, cu aspect elegant, foarte simplu de utilizat şi de întreţinut.

Prese manuale de citrice disponibile în România:

Prese din oferta Amazon Marea Britanie:

După ce vă obişnuiţi cu el, nu va dura mai mult de 1-2 secunde stoarcerea unei jumătăţi de portocală sau rodie, performanţă imposibil de atins de către alte aparate. Practic în timpul în care pe un storcător electric stoarceţi o jumătate de portocală, pe cel manual puteţi obţine un pahar întreg de suc. Vă invit să vedeţi aparatul în funcţiune pe o taraba unui vânzător de suc de rodii din Istambul:

Facebooktwitter
Powered by WordPress