Romtelecom oferă cel mai prost internet din România

logo romtelecom sigla

Am o deja lungă perioadă de convieţuire cu internetul din România. Unde în jur de 15 ani, poate chiar peste. Primul meu loc de muncă a fost la o societate de servicii informatice, respectiv fostul Centru Teritorial de Calcul. Aici în cadrul etapei a doua a marii privatizări naţionale din anii ’90, respectiv subscrierea cupoanelor nominative de privatizare, făceam săptămânal 1-2 drumuri la Bucureşti având în buzunar discheta cu datele culese. După care a apărut Logic Net, un precursor primitiv al internetului, prin care transmiteam datele în capitală. În scurt timp a ajuns şi internetul aşa cum îl cunoaştem noi astăzi. Ca reţea, căci conţinutul era total diferit iar cel în limba română a fost practic inexistent.

Am prins din plin perioada internetului dial-up şi am stat treaz nenumărate nopţi, pentru că noaptea era mai ieftin, se taxa un impuls la 10 minute. Fireşte lucrurile au evoluat mult, fantastic de mult, mulţumită atât unor companii naţionale, cât şi reţelelor de cartier care de cele mai multe ori au sfârşit achiziţionate de marii jucători de pe piaţă. Lucrurile au evoluat, dar cu o excepţie: Romtelecom. Nu că nu s-ar fi întâmplat chiar nimic la această companie, dar faţă de potenţialul avut…

Unul din primii furnizori de internet din România, lider al pieţei la un moment dat, a cam rămas de căruţă. La fel ca şi în alte domenii, cum ar fi telefonia fixă. Generaţia tânără nu a prins vremurile când pentru a primi un telefon fix trebuia aşteptat ani, poate zeci de ani şi în multe cazuri apelat la pile din partidul unic şi atotputernic la vremea aceea. Dar să trecem peste aceste amănunte din domeniul istoriei.

La mine în localitate principalul furnizor de telefonie, internet şi televiziune este RDS. Servicii absolut impecabile, nu am ce să le reproşez. Sau poate aş găsi ceva, dar oricum nesemnificativ pe lângă serviciile Romtelecom.

Am un loc de muncă part-time, câteva ore pe săptămână, la o publicaţie locală, un mic ziar local. De câţiva ani lucrăm cu un tipar dintr-un alt judeţ, Timiş. Când terminăm machetele în format PDF, le trimitem prin FTP la Timişoara pentru tipărire.

Problema este că în clădirea în care îşi are sediul redacţia, singurul furnizor de servicii disponibil este Romtelecom. Dacă la servicii de telefonie nu-i nimic de comentat, la cele de internet însă nu cred că există ceva mai prost de atât în România zilelor noastre.

Ei se laudă cu o viteză de până la 100 Mbps, se feresc să spună că este vorba despre o linie asimetrică şi asta reprezintă doar viteza de descărcare a datelor. La încărcare este sărbătoare când trece puţin peste 60, uneori 80 Kbps. Adică 0,08 Mbps! Asta pe cel mai scump abonament disponibil, pentru că înainte de asta era şi mai rău. Şi ca să fiu exact, la ceva timp după ce RDS a lansat ofertele de 1 Gbps şi la Romtelecom a crescut viteza de upload până spre 100 Kbps. Pentru cine nu ştie, este incredibil de lent. Am de transmis câteva fişiere pdf odată pe săptămână, dar trimiterea a 20-30 MB poate dura zeci de minute! Trimiterea machetelor la tipar durează mai mult ca tipărirea întregii ediţii a ziarului!

Incredibil, dar atât de lent este internetul Romtelecom când vine vorba despre viteza de încărcare, nu doar cea de descărcare. Şi la urma urmei oricine munceşte cu adevărat, are nevoie de download şi upload. Singurii pentru care este de ajuns dacă au o viteză satisfăcătoare numai pe download sunt cei care se limitează la descărcarea de conţinut piratat, filme, jocuri, software etc. Orice utilizator serios de internet are nevoie şi de încărcare, nu numai de descărcare. Din păcate internetul de la Romtelecom pare a fi un serviciu „optimizat” pentru piraterie, nu pentru muncă. Şi asta într-o clădire în care nu există alternative.

Acum nu ştiu să cred, dacă este aşa din motive de „dă-i încolo de fraieri că oricum nu au de ales” sau pentru că aşa este în general. Şi nici nu mă interesează. Faptul că merge prost, foarte prost, de ani de zile, îmi este de ajuns. Şi încă un lucru cu care deşi am avut de-a face o singură dată, nu mai doresc să aud de ei: serviciul de asistenţă clienţi de la Romtelecom. Dar ca să nu lungesc foarte mult acest text, voi descrie păţania în următorul articol.

Actualizare 2016: O vorbă înţeleaptă din bătrâni spune că lupul păru-şi schimbă, dar năravul ba. Aşa şi Romtelecom, a devenit Telekom după preluarea de către compania germană a pachetului majoritar de la greci. Denumire nouă, logo nou, firme noi pe sedii puse peste jegul rămas în urma demontării celor vechi, dar în rest nici o schimbare. Aceleaşi servicii execrabile, care supravieţuiesc ori datorită nepriceperii abonaţilor, ori a lipsei de alternativă. Să nu uit, noul moto: Experienţe împreună. Mda. Vestea bună pentru mine este că tocmai a fost cablată de către RDS clădirea redacţiei. Deci voi scăpa de aceste „experienţe împreună”. Pentru că de uitat nu ştiu dacă voi reuşi vreodată…

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

7 comentarii to “Romtelecom oferă cel mai prost internet din România”

  1. […] în articolul anterior, privind cel mai prost internet din România, despre cât de încet merge internetul de la Romtelecom pe partea de upload la biroul de la un job […]

  2. Oana spune:

    Urăsc aceasta firma

  3. Ovidiu (Hosting Company) spune:

    Bună!

    M-am gândit să vă dau o părere despre serviciile Telekom Romania (fost Romtelecom).
    Lucrez in domeniul networking/hosting in jur de 18 ani. Cunosc foarte bine serviciile de internet/telefonie mobila si televiziune pe care le ofera aceasta firma NESERIOASA!

    Parerea mea: Cu cat stati mai mult la telekom, cu atat pierdeti timp si bani!

    FOARTE IMPORTANT:
    Servicii Telekom (am dovezi clare. Daca vreun reprezentant telekom citeste acest comentariu si nu ma crede, astept un reply) definitii:

    -Am un reseller webhost de la aceasta firma iar in contract scrie uptime de 99.99%. Acum cateva zile, uptime-ul a fost de 58.99% !!!

    -Licenta CPanel/WHM nu a fost platita de cateva zile, iar eu primesc reclamatii de la clientii mei din cauza lor!

    -În fiecare zi, webhostul (site-urile gazduite) de la ei cad cate 1-2 ore!

    -Internet de cea mai proasta calitate! Daca iti cumper 2m de cablu FTP/UTP asta nu inseamna ca devii provider! Internetul lor, luand in considerare viteza Download 2MBs , adica 2000 KBs[Download:100KBs, fericire mare la 200KBs , Upload : 0.95 KBs]. Practic de la,neseriozitate trec direct la teapa si fals in acte. Conform legii cred ca ar trebui sa puna lacat pe ușa :)))
    Si inca ceva, sa nu credeti ca daca va luati pachet de 100MBs sau 1GBs o sa va mearga mai bine! Defapt e acelasi lucru ca la pachetul de 1MBs

    -Tehnicienii neseriosi, cer șpagă, lucreaza la reparat PC-uri dupa programul lor fara autorizatie (telekom e provider, sa tinem minte, nu service). Acestia mi-au schimbat un modem Romtelecom Huawei cu unul THOMSON (practic modemul initial costa 100 ron si mi l-au schimbat cu unul de 10ron)

    -Acestia pun pret pe rola de UTP. Totusi, eu credeam ca atunci cand esti provider , totusi acoperi acele cheltuieli. Alti 300ron dati in vant DEGEABA !

  4. George spune:

    Cei mai magari provideri de internet!!!!

  5. vali spune:

    Daca iti doresti o sursa de televiziune sau internet cea mai prosta din tara atunci allege telekom , eu am telekom si abia astept sa expire contactul este cel mai prost internet si televiziune care lam vazut vreodata si o sa va spun si motivele , 1 televiziunea iti da telecomanda separate si e foarte foarte greu reglarea canalelor , 2 internet slab .. stau 0 ora sa descarc un film dupa torrent , descarc cu 1 mb si ceva ,maxim maxim 2 cea ce e jalnic.. prind 2 mb rare ori… 3 pierde din semnal pica uneori 4 daca dispui de 2 pcuri primu aprins va merge al doilea va pierde semnal ,se va intrerupe internetul sau va merge la fel de prost ca pe o cartela de telefon daca descarci ceva pe internet al doilea pc nici nu mai prinde semnal de internet , tin sa mentionez ca platesc o facture de 75 lei pe luna si beneficiez de toate aceste minusuri , concluzia ori internet pe telefon pe cartela ori internet telekom prin cablu,modem este tot acelas lucru ,asa ca nu va bagati telekom

    tin sa mai precizez si faptul ca detin un pc foarte puternic nu este nimic de la mine
    detin un amd hexa core de 4500ghz ,8 gb rami 1866 cu hdd ssd si restu componentelor nu mai conteaza cu aceasta configuratie eu descarc cu 1 mb ! atat de slab poate fi acest internet telekom

  6. dublup731 spune:

    naspa… nu dispare de pe piata? sa se duca dracului

  7. dublup731 spune:

    am avut contract cu ei….. m-ia expirat de 2 ani de zile . ma suna cu noi oferte. cu zeci de lei mai multe beneficii. le spun mai putin lei ,mai putine beneficii. Promisiuni ca ma vor contacta, dar , sorry….. .. LINISTE!! sunt niste ……………….

Răspunde

Powered by WordPress