Maşina de spălat vase

masina de spalat vase

Maşina de spălat vase este aparatul electrocasnic care ne scapă de probabil cea mai neplăcută activitate din cadrul bucătăriei. Indiferent dacă pentru noi gătitul este o artă sau doar o necesitate, spălarea vaselor murdare sigur nu este prea atrăgătoare.

Ceea ce ne dorim de la o maşină de spălat vase este, în primul rând, să spele perfect. Iar aparate care reuşesc să o facă bine sunt chiar şi în gama celor mai ieftine. Dar dincolo de asta, mai sunt o serie de caracteristici de care trebuie să ţinem cont pentru a putea alege cea mai bună maşină de spălat vase pentru nevoile noastre. Aceste caracteristici le trecem în revistă în cele ce urmează, în ordinea descrescătoare a importanţei lor. Ca regulă generală însă, la această categorie de electrocasnice este poate cel mai uşor de remarcat legătura dintre calitatea aparatului şi preţul său. Cu cât este mai scumpă, cu atât maşina de spălat vase are mai multe dotări, este mai flexibilă în utilizare, mai economică, mai silenţioasă ş.a.m.d.

  1. Formatul constructiv al maşinilor de spălat vase
  2. Maşină de spălat vase nouă sau second-hand?
  3. Capacitatea maşinii de spălat vase
  4. Coşuri reglabile
  5. Senzor de murdărie (senzor de turbiditate)
  6. Clătire/aşteptare
  7. Încărcare la jumătate
  8. Filtre manuale sau cu autocurăţare
  9. Programe de spălare
  10. Material interior
  11. Comenzi ascunse şi afişaj
  12. Temporizator pentru pornire întârziată
  13. Alte dotări
  14. Bine de ştiut

Formatul constructiv al maşinilor de spălat vase

Normal. Construcţie de sine stătătoare, care se poate monta în cel mai convenabil loc şi pot fi oricând mutate în caz de reorganizare a încăperii. Au lăţimi standard de 45, 55 şi 60 cm. În unele ţări există şi versiuni mobile, pe roţi. Fiind pe roţi, ele pot fi ţinute într-un loc mai convenabil şi aduse la locul de utilizare doar când este nevoie de ele. La noi nu se comercializează maşini de spălat vase mobile, însă dacă avem nevoie de aşa ceva o putem rezolva simplu prin folosirea unui suport pe rotile destinat frigiderului sau maşinii de spălat haine. Exemple la: eMag, Flanco şi la Elanko

masina de spalat vase

Compacte. Acestea se remarcă în primul rând prin dimensiunile reduse, sub jumătate din cea a unei maşini normale. Au un singur sertar pentru vasele murdare, capacitatea totală fiind între 4-8 seturi (cel mai frecvent de 6 seturi). Datorită dimensiunilor mici, pot fi alegerea perfectă pentru o bucătărie mică, înghesuită. Pot fi puse în cele mai diverse locuri, inclusiv pe perete, pe un raft solid (având totuşi o greutate de 20-30 kg şi o lăţime de 55 cm). Pentru mai multe detalii, citiţi un articol separat despre avantajele maşinilor de spălat vase compacte. Exemple la: eMag şi Flanco

masina de spalat vase compacta

Încorporabile. Ca în general în cazul electrocasnicelor încorporabile, maşinile de spălat vase din această categorie pot fi complet integrate în mobilierul de bucătărie. Pe uşa maşinii se montează un panou din acelaşi material cu restul mobilierului, pentru mascare completă. Pot avea lăţime îngustă, de 45 cm, sau mare respectiv 60 cm. Exemple la: eMag, Flanco şi la Elanko

masina de spalat vase incorporabila

Semiîncorporabile sau parţial încorporabile. Sunt aparate aproape identice cu cele încorporabile, dar spre deosebire de ele, maşinile de spălat vase semiîncorporabile nu vor fi complet mascate în mobilierul de bucătărie. Va rămâne vizibil panoul de control sau cel puţin un afişaj electronic. Exemple la eMag (alte magazine de electrocasnice nu consideră aceste maşini ca fiind diferite de cele încorporabile).

masina de spalat vase semiincorporabila

Maşină de spălat vase nouă sau second-hand?

Chiar dacă bugetul este unul restrâns, este preferabilă alegerea unei maşini de spălat vase noi, nu la mâna a doua, ele trecând printr-o serie de îmbunătăţiri radicale în ultimii ani. La început era de ajuns să spele vasele, măcar cât de cât. Nu conta cu ce preţ. Apoi a început să se pună un accent tot mai mare pe cantitatea de electricitate consumată de aceste maşini şi nivelul lor de zgomot.

În ultimii ani a devenit importantă şi economisirea apei, nu numai a curentului. Este plină piaţa second-hand de aparate care consumă peste 100 de litri de apă la o spălare, în timp ce cele moderne au un consum de 6-10 litri. Prin urmare o maşină de spălat vase nouă chiar dacă reprezintă un efort financiar iniţial mai mare, îşi va recupera rapid investiţia prin economiile realizate, în timp ce una depăşită tehnologic va veni cu o cheltuială semnificativă pe toată durata ei de exploatare.

Nu în ultimul rând, gradul de spălare era testat cu ceva ani în urmă prin folosirea unor vase mai degrabă uşor mânjite decât murdare. Concurenţa de la ora actuală pe acest segment de electrocasnice obligă producătorii să trateze cu maximă atenţie şi acest aspect.

Capacitatea maşinii de spălat vase

Aflată de regulă între 4 şi 14 seturi, este importantă la alegerea unei maşini de spălat vase de capacitate potrivită nevoilor proprii. Trebuie să ţinem cont de mărimea familiei, cât de des avem musafiri, cât de frecvent spălăm vasele etc.

Un set de vase cuprinde următoarele:

  • o farfurie de supă
  • o farfurie întinsă pentru felul doi
  • o farfurie desert
  • o pahar
  • o cană/ceaşcă
  • un cuţit, o lingură, o furculiţă, o linguriţă de desert

Dacă avem frecvent musafiri, o bucătărie încăpătoare şi buget suficient, putem lua în considerare cumpărarea a două maşini de spălat vase: una mare pentru uz normal şi una micuţă pentru pahare, ceşcuţe de cafea, farfurioare şi alte mărunţişuri folosite frecvent la petreceri sau la întâlniri cu prietenii.

Coşuri reglabile

Coşurile (sertarele) pentru vase şi tacâmuri murdare trebuie să aibă o poziţie reglabilă pe verticală şi totodată elementele despărţitoare interioare să fie reconfigurabile, astfel încât să permită o organizare perfectă a conţinutului. Elementele componente mobile ale coşului cresc flexibilitatea acestora de a găzdui inclusiv obiecte mai mari, de forme deosebite. Este un aspect important mai ales când gătim pentru un public mai numeros.

cos de vase reglabil, locas tacamuri

Tacâmurile la rândul lor trebuie să dispună de un spaţiu dedicat în interiorul coşului pentru vase. De regulă pentru ele există un suport special în care fiecare tacâm are o poziţie fixă, astfel încât să se elimine posibilitatea ca ele să se lipească unele de altele şi să rămână nespălate.

Senzor de murdărie (senzor de turbiditate)

Senzorul pentru puritatea apei reglează temperatura, durata spălării şi consumul de apă în funcţie de gradul de curăţenie al apei reziduale. Contribuie atât la obţinerea unui rezultat perfect al spălării indiferent de starea iniţială a vaselor, cât şi la economia de apă şi de curent electric. Funcţia se poate ascunde sub diverse denumiri, în funcţie de imaginaţia departamentului de marketing al mărcii respective.

Clătire/aşteptare

Această funcţie permite o clătire a vaselor murdare introduse în maşina de spălat vase, înainte de a rula un ciclu complet de spălare. Astfel se reduc mirosurile şi se previne uscarea grăsimilor pe suprafaţa vaselor până se adună suficiente vase murdare pentru a porni spălarea propriu-zisă.

Încărcare la jumătate

O opţiune care poate fi utilă în multe situaţii în care maşina de spălat vase încă nu este plină, pentru a putea rula un ciclu normal de spălare, dar avem nevoie urgent ca toate vasele să fie curate. Sau urmează să plecăm în concediu şi nu putem lăsa vasele murdare în aparat până la întoarcere.

Filtre manuale sau cu autocurăţare

Filtrele pentru curăţarea apei de spălare sunt cele care reţin resturile de mâncare care ar putea ajunge să fie redepozitate pe vase sau care ar putea contribui la înfundarea maşinii. Aceste filtre pot fi de două feluri.

filtru manual masina spalat vase

Filtrele manuale constau într-un set de site din inox sau plastic care trebuie curăţate manual în mod regulat. Ele sunt foarte uşor accesibile şi se curăţă de resturile reţinute în maxim câteva minute.

Filtrele automate, cu autocurăţare, de regulă nu necesită nici un fel de intervenţie manuală. Ele constau într-un dispozitiv gen râşniţă care mărunţeşte resturile de mâncare şi apoi le evacuează odată cu apa murdară. Dezavantajul lor constă în zgomotul suplimentar produs şi bineînţeles contribuie la preţul mai ridicat al maşinii de spălat vase.

Programe de spălare

Chiar şi cele mai simple maşini de spălat vase au minim trei programe, pentru spălare uşoară, medie şi intensă. Acestea sunt suficiente pentru majoritatea nevoilor practice, inclusiv pentru mâncare arsă. În afară de acestea mai pot fi programe speciale pentru spălarea vaselor de cristal, spălare cu abur, dezinfecţie, spălare rapidă ş.a., totalul acestora putând trece de 10. În general numărul de programe creşte odată cu preţul aparatului. Nu neapărat şi utilitatea acestor programe suplimentare.

masina de spalat vase cu aburi

Despre ceea ce se petrece în maşina de spălat vase în timpul unui ciclu de funcţionare puteţi afla mai multe detalii din articolul Filmare din interiorul maşinii de spălat vase. După cum sugerează şi titlul, articolul include câteva înregistrări video realizate de persoane care au riscat lăsându-şi camera de filmat în maşina aflată în funcţiune.

Material interior

Cuva interioară a maşinilor de spălat vase poate fi din material plastic sau din oţel inoxidabil. Plasticul la rândul său poate avea diferite culori, cel gri fiind mai rezistent în timp la pete şi zgârieturi decât cel alb. Fireşte, cel mai rezistent dar şi cel mai scump este cuva interioară din inox. Indiferent de materialul din care este fabricată cuva, aceasta are o durată de viaţă mai mare decât cea a maşinii de spălat vase, prin urmare orice alegere este bună.

Comenzi ascunse şi afişaj

Panoul de comandă plasat pe muchia uşii maşinii de spălat vase poate fi o alegere atrăgătoare din punct de vedere al designului, însă el este ascuns vederii la închiderea uşii şi inaccesibil până la terminarea ciclului de spălare. De aceea este important să existe un ecran vizibil care să afişeze programul ales, timpul rămas până la finalizarea lui, cantitatea de sare şi detergent existentă şi eventual alţi parametri de funcţionare. Sau cel puţin un indicator care să ne arate dacă maşina de spălat este pornită şi în curs de executare al unui program de spălare.

comenzile masinii de spalat vase

Temporizator pentru pornire întârziată

Maşinile de spălat vase sunt destul de zgomotoase în timpul funcţionării, mai ales modelele mai ieftine. De regulă nivelul de zgomot se situează între 39 şi 55 dB(A). Din acest motiv este foarte practică existenţa unui temporizator care să ne permită programarea întârziată a pornirii ciclului de spălare pentru un interval de timp în care nu ne deranjează (suntem plecaţi la serviciu, la cumpărături etc.). Majoritatea maşinilor de spălat vase dispun de un temporizator care permite pornirea întârziată cu până la 24 de ore. Cele care nu dispun de un asemenea temporizator sunt tocmai modelele cele mai ieftine, cele care din cauza izolaţiei fonice slabe ar avea cea mai mare nevoie de el.

Temporizatorul pentru pornirea întârziată a maşinii de spălat vase mai poate fi util şi dacă avem un abonament de energie cu tarif diferenţiat sau dacă dispunem de surse alternative de energie, cum ar fi cea solară, a cărei producţie variază în funcţie de poziţia soarelui.

Alte dotări

În afara celor de mai sus, mai putem întâlni o mulţime de tehnologii, uneori acelaşi lucruri ascunzându-se sub denumiri diferite de la o marcă la alta, denumiri mai mult sau mai puţin pompoase pentru funcţii mai mult sau mai puţin utile. Exemple:

  • sistem de spălare cu schimbător de căldură
  • circuit electronic de regenerare a sării de dedurizare
  • senzor de încărcare
  • diferite sisteme de uscare
  • iluminat interior
  • tehnică de spălare cu presiune variabilă
  • diferite nivele de temperatură (o temperatură de peste 60 de grade Celsius nu înseamnă neapărat şi o spălare mai bună)
  • diverse sisteme de dozaj detergent
  • servomecanism de închidere a uşii
  • protecţie împotriva inundaţiilor atât în timpul funcţionarii cât şi în repaos sau în cazul căderilor de tensiune
  • sisteme de recuperare a apei (apa de la ultima clătire este stocată pentru următoarea prespălare)
  • funcţie de blocare a panoului de control pentru a nu putea fi accesată de copii mici

Bine de ştiut

  • La montarea maşinii de spălat vase avem nevoie de aceleaşi conexiuni ca şi maşina de spălat haine: alimentare cu apă, evacuare apă uzată şi curent electric. Este bine să ţinem cont de acest lucru când facem renovarea bucătăriei.
  • Este importantă eliminarea resturilor de mâncare din vasele puse la spălat. Maşinile de spălat vase sunt concepute să elimine murdăria de pe vase, nu să le golească de resturile alimentare, oase etc. Cel mai frecvent defect al maşinilor second-hand aduse din occident constă în înfundarea lor cu resturi de mâncare.
  • Pentru eliminarea mirosurilor, igienizarea şi împrospătarea interiorului, ocazional se porneşte un ciclu de spălat, fără vase, folosind doar o cană de bicarbonat de sodiu şi o cană şi jumătate de oţet.
  • Nu se va folosi maşina de spălat vase pentru veselă din lemn, acestea putând crăpa de la condiţiile de umiditate şi temperatură din interior.
  • Pentru obţinerea celui mai bun rezultat, este importantă respectarea sfaturilor producătorului privind poziţionarea corectă a veselei în compartimentele maşinii de spălat vase.
  • Se vor respecta indicaţiile manualului de utilizare privind cantitatea de detergent utilizată. Mai mult detergent nu va însemna o spălare mai bună, ci din contră, vasele vor rămâne cu urme de detergent pe ele.
  • Durata de viaţă a unei maşini de spălat vase poate trece uşor de 10-20 de ani, cu condiţia de a cunoaşte şi respecta instrucţiunile de utilizare.
  • În România maşinile de spălat vase au început să intre în atenţia publicului cu aproximativ 10 ani în urmă, în timp ce în America de Nord şi Europa de Vest ele au devenit populare prin anii ’70. Istoria lor este însă mult mai lungă, primele menţiuni scrise datând din 1830 (detalii pe Wikipedia, dishwasher).
Facebooktwitter
Powered by WordPress