Congelatorul vertical şi orizontal

Congelatorul și lada frigorifică

Congelatoarele de uz casnic sunt de două tipuri constructive, verticale (ca şi frigiderele sau combinele frigorifice) şi orizontale (numite şi lăzi frigorifice), ambele disponibile într-o mare varietate de capacităţi şi dimensiuni. Este greu de spus care variantă este mai bună, un congelator orizontal sau un congelator vertical, ambele având atât avantaje cât şi dezavantaje. Prin urmare fiecare va trebui să decidă în funcţie de nevoile personale care variantă este mai potrivită.

În continuare vom trece în revistă diferenţele dintre congelatorul vertical faţă de cel orizontal, după care vom vorbi despre caracteristici comune bine de ştiut la alegerea aparatului potrivit.

  1. Congelatorul vertical
  2. Congelatorul orizontal – lada frigorifică
  3. Nivelul de zgomot
  4. Clasa climatică
  5. Controlul temperaturii
  6. Autonomie fără curent
  7. Capacitate de congelare şi congelare rapidă
  8. Compartimentarea interiorului
  9. Iluminare interior
  10. Indicator de funcţionare
  11. Alarmă temperatură
  12. Capacitate şi grad de umplere
  13. Sistem dezgheţare
  14. Uşă reversibilă
  15. Interior antibacterian
  16. Cele mai bune mărci de congelatoare

Congelatorul vertical

  • potrivite pentru cei care cumpără frecvent diverse produse în cantităţi mai mici
  • se aranjează uşor produsele, dar încap mai greu cele voluminoase sau cele cu forme neregulate
  • ocupă o suprafaţă mai mică în încăpere
  • disponibile în versiuni cu dezgheţare manuală, automată şi fără gheaţă (no frost)
  • exemple din oferta magazinelor de electrocasnice: eMag şi Flanco.

Congelatorul orizontal – lada frigorifică

  • consum de energie electrică mai redus cu aproximativ 10-25% faţă de cele verticale (nu se înlocuieşte aerul rece din interior cu aer cald la deschiderea uşii, greutatea uşii apasă pe garnitura de etanşare reducând pierderile etc.)
  • sunt mai potrivite pentru depozitarea unor cantităţi mari de produse identice
  • sunt perfecte pentru produse voluminoase şi de forme neregulate
  • mai dificil de aranjat produsele stocate datorită lipsei de rafturi, dar acest lucru poate fi suplinit prin folosirea coşurilor metalice din dotare
  • sunt de obicei prevăzute cu încuietoare, lucru important dacă avem copii care din joacă pot rămâne blocaţi în interiorul lăzii frigorifice
  • sunt mai potrivite în zonele cu frecvente pene de curent, menţinând pentru mai mult timp produsele congelate.
  • sunt mai ieftine raportat la capacitate
  • exemple din oferta magazinelor de electrocasnice: eMag şi Flanco.

Nivelul de zgomot

Deşi în general se încearcă crearea unor compresoare cât mai silenţioase, dacă congelatorul pe care vrem să îl achiziţionăm va fi amplasat aproape de camere, este bine să ne asigurăm că zgomotul din timpul funcţionării nu se ridică la un nivel deranjant. Cele mai silenţioase congelatoare au un nivel de zgomot situat sub 40 dB.

Clasa climatică

Aparatele frigorifice prin construcţie pot funcţiona doar dacă temperatura ambientală se situează sub o anumită limită, de regulă 40-45°C pentru cele de pe piaţa central-europeană. Este un aspect la care trebuie să fim atenţi dacă aducem aparatul din altă ţară sau dacă cumpărăm în România un aparat pe care intenţionăm să-l transportăm peste graniţe. De asemenea trebuie să fim atenţi unde amplasăm aparatul, deoarece în încăperi cu temperaturi mari s-ar putea să nu poată funcţiona sau, dacă o face, va consuma semnificativ mai multă energie şi poate nici nu va reuşi să menţină temperatura dorită. Clasele climatice ale aparatelor de pe piaţă sunt:

  • SN de la +10°C până la +32°C
  • N de la +16°C până la +32°C
  • ST de la +18°C până la +38°C
  • T de la +18°C până la +43°C

Clasa climaterică a congelatoarelor poate fi indicată şi prin combinaţii ale simbolurilor de mai sus. De exemplu un congelator cu clasa SN-T sau SN-N-ST-T (cum sunt multe din oferta magazinelor de electrocasnice de la noi) va funcţiona între limitele de +10°C (clasa SN) până la +43°C (clasa T).

Controlul temperaturii

Poate uneori vom dori ca alimentele păstrate să fie îngheţate dar la o temperatură mai apropiată de 0°C, nu congelate la -19°C. În acest caz este util ca congelatorul să fie dotat cu termostat pentru reglarea temperaturii de funcţionare.

Autonomie fără curent

În zonele montane şi nu numai, unde sunt frecvente întreruperile de curent, este un aspect important cât timp se menţine temperatura în interiorul congelatorului în lipsa alimentării cu energie. La acest capitol sunt în avantaj net congelatoarele orizontale (lăzile frigorifice), cu o autonomie de până la 72 de ore, în timp ce congelatoarele verticale au până la 24 de ore, maxim 32 de ore la unele modele de vârf. Aceste valori se obţin în condiţii ideale de testare, în condiţii reale de utilizare s-ar putea să nu obţineţi nici jumătate din aceşti timpi. De asemenea valorile scad drastic dacă deschideţi uşa congelatorului în timp ce este oprită alimentarea cu curent electric.

Capacitate de congelare şi congelare rapidă

Toate congelatoarele au o capacitate maximă de congelare, care indică câte kilograme de produse pot fi congelate în 24 de ore. Este bine să ţinem cont de ea la alegerea unui aparat dacă se întâmpla să avem de încărcat cantităţi mari într-o singură zi, ca de exemplu la tăierea porcului. De asemenea funcţia de congelare rapidă cu care sunt dotate multe aparate poate fi utilă pentru congelarea mai rapidă a unor cantităţi mari de alimente perisabile sau pentru o mai bună păstrare a vitaminelor (de exemplu sistemului automat SuperFrost la congelatoarele Liebherr).

Compartimentare

Lăzile frigorifice orizontale nu pun probleme deosebite, compartimentarea fiind asigurată de coşuri metalice care pot fi scoase dacă avem de congelat ceva mai voluminos, cum ar fi o jumătate de porc. La congelatoarele verticale însă trebuie să fim atenţi ca dimensiunea compartimentelor să corespundă nevoilor noastre. Unele aparate sunt dotate cu un compartiment mai mare decât celelalte, aşa-numitul „big box”, pentru produse voluminoase, altele permit o recompartimentare după nevoi prin mutarea rafturilor de sticlă (de exemplu sistemul Liebherr VarioSpace).

Iluminare interior

Existenţa iluminatului interior poate contribui mult la comoditatea utilizării congelatorului, mai ales dacă este amplasat într-o zonă mai slab iluminată, pe hol etc. La aparatele moderne iluminarea se realizează cu LED-uri, acestea având o serie de avantaje faţă de tradiţionalele becuri cu filament: lumina rece, iluminare bine distribuită, consum redus, durată de viaţă de cel puţin 100.000 ore, rezistenţă la lovituri şi umezeală, volum foarte redus ş.a.

Indicator de funcţionare

Deoarece compresorul aparatului funcţionează intermitent, nu întotdeauna ne putem da seama dacă aparatul este în funcţiune sau nu (pană de curent, siguranţa sărită pe priza respectivă ş.a.). Uneori poate fi extrem de util să putem verifica funcţionarea congelatorului dintr-o privire, motiv pentru care este importantă prezenţa unui indicator luminos sau, la aparatele mai moderne, a unui afişaj care indică temperatura interioară şi alţi parametri de funcţionare. Există pe piaţă congelatoare care nu sunt dotate cu nici un element vizual care să indice buna funcţionare a aparatului.

Alarmă temperatură

Unele congelatoare sunt dotate cu o alarmă luminoasă şi/sau sonoră independentă de restul aparatului, alimentată de la o baterie sau un acumulator propriu, care ne avertizează dacă temperatura interioară trece peste o anumită limită ca urmare a unei defecţiuni tehnice sau a lipsei alimentării pentru o perioadă mai lungă de timp. Este un lucru util deoarece ne permite să intervenim la timp pentru a salva alimentele aflate în interior.

Capacitate şi grad de umplere

Ca şi în cazul frigiderelor, congelatoarele funcţionează cel mai eficient când sunt complet pline. Cu cât în interior se află mai puţin aer, cu atât consumul aparatului se aproprie mai mult de consumul ideal dat de producător. Din acest motiv este bine ca la alegerea aparatelor frigorifice să ţinem cont de nevoile noastre reale şi să nu cumpărăm un aparat supradimensionat, ofertele de pe piaţă acoperind o plajă destul de largă de capacităţi de la câteva zeci de litri până la sute de litri.

Exemple:

Cea mai mare ladă frigorifică de pe piaţa românească este Zanussi ZFC51400WA, cu capacitatea de 495 litri.

Sistem dezgheţare

Unele congelatoare sunt cu dezgheţare manuală, altele au sistem fără gheaţă, „no frost”. Primele au un consum energetic uşor mai redus şi sunt mai silenţioase, dar aceste avantaje se pierd imediat dacă nu se face dezgheţarea la timp. Iar o dezgheţare completă poate dura câteva ore. Cele cu sistem fără gheaţă nu necesită dezgheţare, fiind mai comode din acest punct de vedere, dar pot provoca în timp o uşoară deshidratare a alimentelor neambalate.

Uşă reversibilă

În cazul congelatoarelor verticale poate fi util să putem alege sensul de deschidere al uşii astfel încât să se potrivească perfect locului în care vom amplasa aparatul. Uşa reversibilă cu care sunt dotate multe aparate se referă la faptul că balamalele şi mânerul de pe uşă pot fi oricând demontate cu o simplă şurubelniţă şi mutate de pe o parte pe cealaltă, inversând astfel sensul de deschidere al uşii.

Interior antibacterian

Suprafeţele interioare ale congelatorului au proprietăţi antibacteriene dacă sunt construite din materiale speciale, de regulă cu ioni de argint. Această construcţie este mai frecventă la frigidere şi mai rar întâlnită la congelatoare deoarece riscurile bacteriene sunt mici în cazul acestora, la temperaturi mai mici de 19°C încetând orice activitate bacteriană.

Cele mai bune mărci de congelatoare

Ca în general în domeniul electrocasnicelor, şi în cazul aparatelor frigorifice există branduri ieftine şi branduri de calitate. Cele două proprietăţi nu se vor regăsi niciodată la acelaşi aparat, deoarece materialele de calitate costă, cercetarea şi inovarea costă, punerea în practică a unor soluţii inginereşti de avangardă costă.

Cele mai bune mărci de congelatoare şi lăzi frigorifice prezente şi pe piaţa românească sunt: Liebherr, Miele, după care urmează Bosch. Întâmplător (sau nu?) toate trei sunt mărci germane.

Facebooktwitter
Powered by WordPress