Hota de bucătărie

hote absorbante bucatarie

Dintre toate aparatele electrocasnice dintr-o bucătărie, o hota corect aleasă contribuie probabil cel mai mult la confortul nostru, mai ales în anotimpul cald. Piaţa românească oferă o largă varietate de hote de bucătărie sau cel puţin aşa am putea fi tentaţi să credem când răsfoim oferta unui magazin de electrocasnice. După citirea materialului de faţă vom vedea că la ora actuală oferta nu este chiar aşa de bogată precum pare, lipsind majoritatea tipurilor constructive existente pe piaţa occidentală.

Vom structura informaţiile ce urmează în patru părţi principale:

  1. categorii de hote de bucătărie în funcţie de principiul de funcţionare
  2. tipurile constructive de hote
  3. caracteristicile tehnice importante la alegerea celei mai bune hote pentru nevoile personale
  4. montarea şi utilizarea hotelor, pe scurt

Principiul de funcţionare al hotei

Din punct de vedere al principiului de funcţionare, hotele de bucătărie pot fi cu evacuarea aerului viciat din încăpere sau cu filtrarea şi recircularea aerului. Ambele modele constructive au atât avantaje, cât şi dezavantaje specifice. Să le luăm pe rând:

1. Hota de bucătărie filtrantă

La acest model aerul absorbit nu este eliminat din încăpere, el fiind filtrat printr-un rând de filtre de carbon activ, menite să absoarbă gazele şi mirosurile de la gătit, după care aerul astfel curăţat este reintrodus în încăpere. Acest lucru are atât avantaje, cât şi dezavantaje.

Avantajele hotei cu recirculare:

  • se montează simplu şi rapid, nefiind necesară găurirea peretelui şi montarea unui racord de legătură cu exteriorul
  • oferă libertate maximă în aranjarea bucătăriei, nefiind condiţionaţi de montarea aragazului cât mai aproape de peretele exterior
  • este singura variantă utilizabilă dacă bucătăria nu are perete spre exterior sau dacă din diverse motive nu putem să montăm o hotă care evacuează aerul din încăpere.

Dezavantajele hotei cu recircularea aerului:

  • elimină (parţial) mirosurile, însă nu şi căldura, aerul fiind recirculat în încăpere. Dacă iarna acest lucru poate părea un avantaj, vara este un mare dezavantaj, lipsindu-ne de principala contribuţie pe care o are hota la confortul bucătăriei
  • elementul filtrant trebuie schimbat la fiecare 2-3 luni, mai des sau mai rar în funcţie de cât de mult gătim. Acest lucru presupune un cost suplimentar şi o grijă în plus pe întreaga durata de exploatare a hotei.
  • capacitatea de absorbţie este mai mică decât a unei hote cu evacuare de aceeaşi putere, deoarece împingerea aerului prin elementul filtrant presupune un efort semnificativ pentru motorul hotei.

2. Hota de bucătărie cu evacuarea aerului

Hotele din această categorie sunt primele apărute şi sunt cele mai eficiente în menţinerea confortului căminului. Balanţa avantaje/dezavantaje înclină categoric către prima, fiind alegerea ideală dacă nu există impedimente în calea montării ei.

Avantajele hotei cu evacuare:

  • capacitate mare de eliminare din bucătărie a fumului sau mirosurilor din timpul gătirii
  • prin evacuarea aerului cald absorbit, se menţine o temperatură plăcută în bucătărie, lucru extrem de important vara
  • în funcţie de modul de montare, până la un punct poate face faţă solicitărilor şi fără pornirea ventilatorului electric, funcţionând pe baza tirajului natural

Dezavantajele hotei cu evacuarea aerului:

  • este necesară existenţa unei căi de comunicare cu exteriorul, fie că este vorba despre o gură de aerisire în perete, fie de un coş vertical de aerisire existent din construcţie
  • este cu atât mai eficientă cu cât calea de evacuare a aerului este mai scurtă şi mai dreaptă, lipsită de coturi
  • iarna poate contribui la răcirea încăperii, în special dacă este utilizată la turaţii mari

3. Hote de bucătărie mixte

Aceste hote sunt o combinaţie a celor două tipuri descrise mai sus, ele putând fi folosite în funcţie de nevoile de moment atât ca hote filtrante cu recircularea aerului cât şi ca hote cu evacuarea aerului din bucătărie. Prin comutarea unei clape se stabileşte dacă aerul absorbit este îndreptat către filtrul cu carbon activ sau este evacuat în afara încăperii. Combină avantajele celor două tipuri de bază, oferind o mai mare flexibilitate în utilizare în funcţie de nevoi sau de… anotimp. Exemple de hote mixte, telescopice, cu evacuare comutabilă: Gorenje Ora-Ito DFG 602ORAS (hotă telescopică încorporabilă), Bosch DWK098E51 (hotă decorativă de perete) şi Bosch DIB091E51 (hotă însulă).


Tipuri constructive de hote

Există o mare varietate de tipuri de hote, ceea ce ne permite să alegem modelul potrivit indiferent de designul bucătăriei.

1. Hota de perete

Aceasta reprezintă modelul tradiţional de hotă, montată pe perete, deasupra aragazului. Are cea mai mare eficienţă în evacuarea aerului viciat. Poate avea canalul de evacuare lateral (în spate) sau în partea superioară (tip şemineu).

Exemple de hote de perete: clasice (şi la Elanko, Flanco), telescopice (încorporabile), decorative moderne, decorative clasice şi moderne.

hota bucatarie perete

2. Hota de tavan (hote insulă)

Este o versiune a modelului precedent pentru cazul în care aparatul de gătit este montat în insula centrală din bucătărie, nu lângă perete. Acest tip de hotă este complet degajată, lipsind peretele sau alte elemente de mobilier care au rolul pasiv de a restrânge libertatea de mişcare a curenţilor de aer şi deci de a ajuta captarea acestuia. Vedeţi aici exemple de hote insulă (turn).

hota bucatarie tavan insula

3. Hota de tavan încastrată

Poate fi montată numai în bucătării cu tavan fals, fiind încastrată în acesta. Practic hota propriu-zisă se află deasupra nivelului tavanului. Se foloseşte de regulă în bucătării cu aparatul de gătit aflat în insula centrală. Versiunile destinate tavanelor false casetate au dimensiuni multiplu întreg ale unei casete pătrate standard de tavan, caz în care pot fi atât de discrete încât cu greu pot fi deosebite de celelalte elemente ale tavanului.

hota bucatarie incastrata tavan

Bucătăriile cu insulă centrală fiind de regulă bucătării mari, la vilă, aceste hote au o capacitate corespunzătoare, de până la 2000 de mc/h. modelele de o asemenea capacitate au de regulă motorul montat în exteriorul clădirii.

4. Hota încorporabilă în dulapul suspendat

Aceasta este o hotă de perete încorporabilă în mobilierul de bucătărie, în cazul de faţă într-unul din corpurile dulapului suspendat, fiind complet mascată. Unele modele ocupă în întregime corpul respectiv de dulap în timp ce altele ocupă doar un spaţiu limitat în partea de jos plus conducta de evacuare a aerului în spate, restul spaţiului din dulap fiind disponibil pentru utilizare normală. Dacă hota este cu evacuare aerul este condus în afara încăperii, altfel el este refulat deasupra dulapului. Exemple de hote încorporabile în mobilier la eMag şi la Flanco.

hota incorporabila dulap bucatarie

5. Hota montabilă sub dulap suspendat

Acest model de hotă de bucătărie este astfel conceput încât poate fi montat sub corpul unui dulap de bucătărie suspendat. Are o construcţie plată, iar evacuarea aerului de face prin partea din spate (sau pe lateral dacă este cu filtrare, nu cu evacuare). Ca şi adâncime de regulă o depăşeşte pe cea a dulapului sub care este montată, în acest mod protejând-ul de contactul cu gazele fierbinţi. Este un bun compromis pentru bucătăriile mici, când spaţiul disponibil nu ne permite montarea unei hote normale pe perete.

hota montabila sub dulap suspendat

6. Hota verticală (hotă downdraft)

Acest tip de hotă deviază aburii şi fumul, absorbindu-le din lateral şi având din această cauză o eficienţă mai scăzută decât hotele montate deasupra aparatului de gătit. Se recomandă în cazurile în care este imposibilă folosirea unei hote suspendate sau montarea pe tavan conductelor de legătură a acesteia cu exteriorul.

Hota verticală se montează în spatele aragazului, în spaţiul dintre acesta şi perete. Dacă aparatul se gătit este încorporat în insula centrală a bucătăriei, hota verticală poate fi poziţionată şi pe una sau pe ambele părţi laterale, iar aerul aspirat este condus spre exterior prin conducta instalată sub podea. În ambele cazuri acest tip de hotă în repaus se află sub nivelul blatului, ridicându-se automat deasupra ei doar în momentele de utilizare, aspect ilustrat de filmuleţele alăturate.

Deşi eficienţa hotelor verticale este mai redusă, sunt printre cele mai scumpe modele de hote datorită mecanismelor sofisticate de ridicare/coborâre a lor. Exemplu de pe piaţa românească de electrocasnice: Miele DA 6890 Levantar.

7. Hota inversă

Dacă treptat am trecut de la hotele montate deasupra aparatului de gătit la cele montate lângă el, iată că am ajuns şi în extrema cealaltă: hotele montate sub aparatul de gătit. Hotele inversate constau dintr-o serie de fante aflate în jurul aparatului de gătit, fante prin care se absorb fumul şi aburii rezultaţi din procesul de gătire. Deoarece gazele fierbinţi au tendinţa naturală de a se îndrepta în sus, hotele inverse vor trebui să compenseze acest fenomen printr-o putere de aspirare sporită. Cu toate acestea, sunt cele mai ineficiente hote existente, însă sunt şi cele mai puţin invazive din punct de vedere vizual.

Uneori hota inversă este încorporată în aparatul de gătit, fantele acestuia fiind poziţionate ori pe lateral, ori chiar în centrul acestuia, ca în filmuleţul următor. Dincolo de eficienţa scăzută, un alt dezavantaj este necesitatea curăţirii lor dacă mâncarea a dat în foc şi a pătruns în interiorul hotei.

8. Hotele multifuncţionale

Acestea deocamdată sunt extrem de rare pe piaţa românească, dar sunt destul de răspândite în occident. Este vorba despre combinarea într-o singură construcţie a două aparate electrocasnice care sunt de regulă suspendate, cel mai adesea hota fiind încorporată în partea inferioară a unui cuptor cu microunde suspendat. Exemplu Elica UNO BL/F/60.

hota cuptor microunde

Această construcţie are avantajul spaţiului compact ocupat, dar pe de altă parte are şi câteva dezavantaje. De exemplu la defectarea unuia dintre cele două aparate, automat va trebui să renunţăm şi la celălalt. Iar defectarea cuptorului cu microunde poate fi grăbită de căldura transmisă de la hota aflată dedesubt.


Caracteristici tehnice ale hotelor

1. Dimensiuni

Când cumpăraţi o hotă de bucătărie, alegeţi una cel puţin la fel de lată ca şi aparatul de gătit aflat dedesubt. Dacă este cu 10 cm mai lată pe fiecare latură, este perfect. Dacă hota se află deasupra insulei centrale din bucătărie, obligatoriu se va alege una mai mare decât aparatul de gătit, deoarece lipsesc suprafeţele laterale care ajută la dirijarea gazelor în sus.

2. Capacitate şi număr de viteze

Capacitatea hotelor de bucătărie este exprimată în metri cubi de aer pe oră. Capacitatea minimă necesară este de cel puţin 10 ori volumul bucătăriei, pentru ca într-o oră de gătit să se asigure minimum 10 schimburi de aer. Volumul bucătăriei se calculează prin înmulţirea lungimii cu lăţimea şi înălţimea încăperii. De exemplu o bucătărie de 4 metri lungime, 3 lăţime şi 3 înălţime va avea un volum de 36 mc, deci se va alege o hotă de cel puţin 360 mc, chiar 400 mc ca să lăsăm o marjă de eroare care să compenseze pierderile datorate tubulaturii de evacuare. O capacitate mai mare înseamnă o ventilare mai bună a bucătăriei.

Cele mai puternice hote de bucătărie sunt AEG, Bosch şi Miele, unele cu capacitatea de 1000 mc/h.

Numărul de viteze de funcţionare ale hotei înseamnă capacitate reglabilă în funcţie de nevoi. Este bine să alegem o hotă cu mai multe viteze şi de putere mai mare decât minimul recomandat, iar la utilizare să alegem treapta de viteză potrivită momentului. O hotă mai mare dar utilizată la jumătate din capacitatea ei este mai silenţioasă şi va avea durata de viaţă mult mai lungă decât o hotă dimensionată exact şi utilizată la capacitate maximă. În plus vom avea la dispoziţie o rezervă de putere de evacuare, utilă la ocazii speciale.

Ca şi număr de viteze, majoritatea hotelor de bucătărie au între trei şi şase viteze. Au început să apară şi hote cu viteză variabilă, acestea fiind cele mai practice deoarece permit reglarea capacităţii hotei la orice valoare între limita minimă şi maximă.

3. Nivelul de zgomot

Hota de bucătărie este aparatul electrocasnic aflat cel mai aproape de urechile noastre şi petrecem mult timp lângă ea, motiv pentru care nivelul de zgomot este un factor important. Acesta se măsoară în decibeli şi de regulă hotele de bucătărie se încadrează între 33 şi 72 db(A). Cu cât sunt mai silenţioase, cu atât şi preţul este mai mare, motiv pentru care un compromis preţ/calitate optim ar fi în jurul a 50-55 db.

Cele mai silenţioase hote de bucătărie de pe piaţă sunt hotele Falmec, în special cele dotate cu sistem NRS de reducere a zgomotului cum ar fi de exemplu hota Falmec Lumina. Aceasta are nivel al zgomotului între 33 şi 51 dB, în funcţie de treapta de putere folosită. De remarcat că la putere maximă este mai silenţioasă decât altele la putere minimă. Mulţi ajung să aprecieze o hotă silenţioasă de abia după ce au avut o „hotă tractor”.

O soluţie perfectă este, dacă condiţiile o permit, alegerea unei hote cu motor extern. Prin montarea motorului în afara bucătăriei, se elimină principala sursă a zgomotului. Este o soluţie aplicată de regulă la hotele profesionale, de putere foarte mare. La noi Miele comercializează modele de hote de bucătărie cu motor extern, de putere mare, unele de 1000 mc/h.

4. Filtrul de grăsime

Aceste filtre reţin particulele de grăsime din aburi, care altfel s-ar condensa pe pereţii interiori ai hotei şi ai tubulaturii, după care ar începe să curgă ca o mâzgă lipicioasă. De aceea este important ca hota să dispună de filtre de grăsime şi ca acestea să fie menţinute permanent în bună stare.

Filtrele de grăsime sunt de două feluri, lucru la care trebuie să fim atenţi la cumpărarea unei hote de bucătărie:

filtru grasime lavabil hota

  • filtre lavabile – acestea sunt filtre metalice, de regulă din aluminiu. Se spală odată pe lună sau mai des dacă este necesar. Spălarea acestor filtre este simplă, necesită doar apă fierbinte şi detergent sau săpun lichid, ori pot fi introduse în maşina de spălat vase. În ambele cazuri vom fi atenţi să nu le îndoim.
  • filtre de unică folosinţă – acestea nu sunt lavabile, fiind necesară înlocuirea lor la 1-3 luni, ceea ce înseamnă o cheltuială nu tocmai neglijabilă. Sunt fabricate de regulă din hârtie, pâslă sau materiale sintetice.

Unele hote de bucătărie din gamele superioare dispun de un senzor de saturaţie al filtrelor care ne indică când este necesară spălarea sau schimbarea filtrului de grăsime.

5. Filtrare ionică

Numită şi E.ion, această tehnologie este prezentă în unele modele noi de hote cu recircularea aerului, în scopul creşterii eficienţei lor. Practic în circuitul aerului din interiorul hotei s-a integrat şi unitatea care este responsabilă de aeroionizarea negativă din filtrele pentru purificarea aerului şi din unele modele mai noi de aparate de aer condiţionat.

Prin ionizarea negativă a aerului creşte eficienţa hotei în eliminarea mirosurilor şi a fumului de la gătit sau de ţigară şi totodată se neutralizează majoritatea microbilor şi virusurilor din aer, alături de majoritatea alergenilor. În plus aeroionizarea negativă are efecte benefice recunoscute asupra sănătăţii, menţionate în literatura medicală.

Unele tipuri de hote de bucătărie cu filtrare ionică permit funcţionarea aparatului şi ca filtru pentru purificarea aerului din bucătărie, în afara momentelor în care este utilizată ca şi hotă. De exemplu hotele din seria E.ion de la Falmec au un senzor pentru calitatea aerului şi un indicator luminos în formă de frunză. Culoarea frunzei se schimbă din galben în verde pe măsură ce calitatea aerului din încăpere se îmbunătăţeşte.

hota bucatarie filtru ionic

6. Numărul de motoare

Există hote de bucătărie cu una şi cu două motoare. Poate la prima vedere am fi tentaţi să credem că mai mult înseamnă mai bun, dar în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. La aceeaşi capacitate, o hotă cu două motoare va fi mai zgomotoasă decât hota cu un singur motor mai puternic. De asemenea folosirea a mai multe motoare mai mici în locul unuia mai puternic înseamnă şi fiabilitate mai scăzută, motoraşele mici uzându-se mai rapid decât cele mari.

7. Termostat

Unele modele de hote de bucătărie sunt dotate cu un termostat care porneşte ventilatorul hotei ori de câte ori sesizează o creştere a temperaturii de dedesubt. Cel mai adesea hotele multifuncţionale sunt dotate cu un termostat, dar nu pentru confortul bucătăriei, ci pentru protejarea cuptorului cu microunde de supraîncălzire.

La cumpărarea unei hote este preferabil să evităm modelele cu termostat. Este o funcţie lipsită de un folos real, mai mult chiar, poate fi dăunătoare în unele situaţii. De exemplu dacă prăjim ceva şi grăsimea ia foc, pornirea automată a hotei va înrăutăţi extrem de mult situaţia, alimentând focul cu aer proaspăt.

8. Temporizator

Funcţia de temporizare (oprire întârziată) din dotarea unor hote de bucătărie poate fi destul de utilă, aceasta permiţând setarea unui interval de timp în care hota să continue să funcţioneze după ce am terminat de gătit, pentru a reîmprospăta aerul din bucătărie.

9. Hotele telescopice

Aproape oricare dintre tipurile constructive de hote de bucătărie poate avea elemente telescopice. Cel mai adesea sub denumirea de hotă telescopică se înţeleg modelele ale căror adâncime poate fi extinsă la utilizare, fiind mai puţin proeminente în poziţie de repaus. În acelaşi scop unele modele încorporate în mobilierul de bucătărie dispun de elemente pliabile sau retractabile. Exemple de hote telescopice (atenţie, unele modele au capacitate de evacuare foarte mică).

Mai există modele de hote suspendate a căror înălţime faţă de suprafaţa aparatului de gătit este reglabilă, tot datorită unor elemente telescopice.

10. Iluminare

Majoritatea hotelor sunt dotate cu un sistem de iluminare al spaţiului de gătit. Modelele mai vechi au una-două becuri cu filament sau un tub de neon, cele mai noi pot avea spoturi luminoase sau LED-uri. Cu cât sursele de lumină sunt mai multe şi mai bine distribuite, cu atât iluminarea oferită va fi mai bună şi mai uniformă.

11. Aspect, design

Designul este partea la care hotele de bucătărie au cunoscut o dezvoltare explozivă în ultimii ani. Materialele utilizate s-au extins de la tablă de fier vopsită la inox, lemn şi chiar sticlă. Putem alege dintre sute şi mii de modele, de la cele simple, clasice, la cele cu aspect retro sau futuriste. Practic nu există gusturi care să nu poată fi satisfăcute, bineînţeles cu preţul de rigoare.

12. Hote multimedia

Nici hotele de bucătărie n-au scăpat de mania integrării unor aparate audio/video. Cât de util poate fi un televizor integrat în hotă? Cât de probabil este ca modelul cu televizor încorporat să corespundă din toate celelalte puncte de vedere, mult mai importante prin prisma destinaţiei sale? Cât de comodă este poziţionarea hotei pentru urmărirea emisiunilor tv? Întrebări la care va trebui să-şi răspundă singur fiecare.

hota bucatarie televizor

13. Cele mai bune hote

Cele mai bune hote de bucătărie prezente în magazinele româneşti de electrocasnice sunt cele aparţinând mărcilor premium germane Miele şi Bosch şi italiene Falmec. Acestea se disting la toate capitolele, design, performanţe, calitate şi fiabilitate, fiind alegeri cu care nu se poate da greş.


Montarea şi utilizarea hotei

Indiferent de tipul de hotă ales, este important să respectăm instrucţiunile de montare şi exploatare a acesteia, pentru a beneficia de performanţe maxime. Unul din cei mai importanţi factori este înălţimea faţă de suprafaţa aparatului de gătit, care se situează de obicei în jurul a 45-75 cm, în funcţie de recomandările producătorului.

Pentru hotele cu evacuare este recomandabil ca circuitul de eliminare a aerului să fie cât mai scurt şi drept, pe cât posibil fără coturi. Ca şi conductă de aer este preferabil să se folosească ţevi netede. Se vor evita tuburile flexibile din aluminiu, întrucât suprafaţa ondulată a acestora opune o rezistenţă aerodinamică mai mare la scurgerea aerului, reducând capacitatea hotei şi forţând motorul acesteia. Se vor folosi ţevi netede de inox, de diametru potrivit, existente în magazinele cu articole de încălzire sau conducte de PVC, care se găsesc în magazinele de instalaţii sanitare. Conducta din PVC are avantajul de a face mai puţin condens decât cea din inox.

În timpul funcţionării hotei cu evacuare este important să asigurăm pătrunderea în bucătărie a unui flux corespunzător de aer proaspăt din exterior. Pentru aceasta vom deschide geamul din bucătărie sau fereastra dintr-o altă încăpere şi crăpăm uşa bucătăriei pentru a permite intrarea aerului. Dacă nu se asigură volumul de aer necesar, hota nu-şi va putea îndeplini misiunea şi pe deasupra îi suprasolicităm motorul.

Este recomandată procurarea din timp a consumabilelor pentru hotă, pentru a evita neplăcerile când problema devine presantă. Dacă magazinul de la care cumpăraţi hota comercializează şi accesorii, este o idee bună cumpărarea unui filtru absorbant de rezervă (dacă este hotă cu recirculare), a unei soluţii de curăţare şi eventual a unor becuri de schimb (dacă modelul ales nu-i cu LED).

Facebooktwitter
Powered by WordPress