Altex, iluzia celui mai mic preţ din România

logo altex sigla

Zilele acestea a fost relansat altex.ro, magazinul online al Altex, unul din cei mai cunoscuţi comercianţi de electronice şi electrocasnice din România. Nu voi insista asupra a ce este bine şi ce nu pe noul site, deoarece subiectul a fost stors pe toate părţile graţie unor blogheri care au iniţiat un concurs cu această temă, oferind ca premiu voucherul primit de ei de la Altex. Că aceste premii nu întotdeauna au şi ajuns la câştigători, este o altă poveste.

Ceea ce îmi atrage mie atenţia este sloganul ales de către Altex, respectiv „Cel mai bun pret din România” (da, diacriticele nu şi-au găsit încă locul pe altex.ro). A fost un slogan bun în perioada capitalismului sălbatic din anii ’90. A fost atât de bun, încât toată lumea l-a folosit. La folosit abuziv, astfel încât în zilele noastre este atât de uzat, încât când îl auzi deja ai reflexul format de a-l trata cu neîncredere şi a verifica cum stau lucrurile în realitate. Şi da, realitatea este cea intuită: ca de obicei, preţurile cele mai bune nu sunt la cel care strigă asta cel mai tare.

Dar asta nici n-ar fi o problemă dacă ar fi să credem ceea ce spune un banner de pe prima pagină de la altex.ro: „La ALTEX ai garantia ca vei gasi cel mai mic pret din Romania. Daca gasesti in alta parte mai ieftin primesti de 2 ori diferenta.” (nici pe imagini nu este loc pentru diacritice). Textul nu are nici o steluţă, o specificaţie că ar fi ceva condiţii, deci sună îmbietor promisiunea de a primi de două ori diferenţa.

Numai că banerul are şi un link. Chiar două, pentru cine este mai atent. Jumătatea din stânga a bannerului duce la pagina „Despre noi„, unde printre altele ni explică din nou că beneficiem de returnarea dublului diferenţei, fără nici o altă condiţie, menţionarea vreunui regulament, ceva:

Iar daca vei gasi un pret mai mic in alta parte, beneficiezi de programul nostru „2 x diferenta” prin care iti oferim de doua ori diferenta de pret, pentru a te bucura de cumparaturile facute in magazinele noastre.

De abia pe jumătatea din dreapta a bannerului găsim (dacă avem norocul să-l observăm) un link spre pagina „Conditiile de validare a cererii de 2 x diferenta„. Iar de aici aflăm printre altele că „în altă parte” nu înseamnă oriunde în altă parte, ci se referă la o listă scurtă, de numai 7 magazine online: Domo, eMag, Flanco, PCgarage, EvoMag, F64 si Cel. Plus alte condiţii restrictive suplimentare.

Ca şi exemplu de preţuri, am ales robotul de bucătărie Moulinex Masterchef 8000 FP662, cu puterea de 1000 W. Îl am pe lista scurtă de cumpărături şi îl urmăresc de ceva timp. Pe siteul Altex, unde ni se promite „Cel mai bun pret din România”, costă 850 lei (voi rotunji toate sumele cu 0,x lei pentru o lecturare mai uşoară). La ElectroFun este 760 lei (uneori este pe stoc, alteori disponibil la comandă). Avem aici o diferenţă de 90 de lei în favoarea ElectroFun. Chiar şi pe eMag, magazin despre care unii spun că ar avea preţuri mari, robotul este cu 50 de lei mai ieftin decât la Altex, respectiv 800 de lei (preţul scăzând chiar şi la numai 640 lei în perioada unor promoţii).

Acum nu ştiu ce să zic. Dacă ar fi măcar o steluţă pe acel banner, ar fi în regulă, oamenii au învăţat să fie atenţi la steluţe. Ar fi necesar şi un link la paragraful despre „2x diferenta” de pe pagina „Despre noi” spre regulamentul promoţiei. Aşa însă poate este mult spus că ar fi vorba despre publicitate înşelătoare, însă cred că se poate spune că modalitatea prezentării promoţiei nu satisface cerinţele privind informarea completă, corectă şi precisă a consumatorilor.

Am spus iniţial că nu voi critica noul site Altex, care îmi place mai mult decât cel vechi dar pe care sper că îl vor îmbunătăţi în continuare. Totuşi după ce am prelucrat câteva screen-shot-uri cu imaginile pentru ilustrarea acestui articol, am (mai) observat câteva mărunţişuri care mă fac să-i dau dreptate unui comentator de nu mai reţin unde: „Noul site Altex a fost făcut la cel mai mic preţ din România”. Poate că nu are dreptate, dar imaginea contează, iar imaginea asta pare a spune.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 comentarii to “Altex, iluzia celui mai mic preţ din România”

  1. Andrei spune:

    Tu o numesti iluzia celui mai mic preţ, eu o consider diferit, o consider o înșelatorie. Ca si un escroc care se bazează naivitatea și increderea oamenilor, tot asa și ALTEX înșeală prin reclamă falsă.
    Am repetat greșeala să cumpar din magazinul ALTEX în ziua de 21-Noi-2014 când era întâmplator și ziua reducerilor de celebrul BLACK FRIDAY un aspirator Beko BKS5317T.
    Pret achizitie ALTEX 439RON.
    Atașez aici două link-uri ca sa vedeți prețul întreg, fără reducere al acestui produs la alte magazine…

    http://www.compari.ro/aspiratoare-c3170/beko/bks5317t-p225384400/

    și

    http://www.price.ro/preturi_beko_bks5317t_993466.htm

    …preț minim 363 RON, mediu la 80% din magazine undeva la 385RON și preș max. 428 RON.
    Mulțumesc ALTEX pt. prețul de 439 RON.

    Noul slogan ALTEX ar trebui să sune :

    ” CEL MAI MIC RESPECT FAȚĂ DE CLIENT DIN ROMÂNIA”

  2. Toader spune:

    Salut.Aveti dreptate in ceia ce priveste ,,Cel mai mic respect fata de client”Astazi 20-08-2016,am cautat un produs pe dverse site-uri,respectiv o combina frigorifica no frost.Mi-a atras atentia combina frigorifica Beko RCNE530K20X,Neo Frost,420 l, A+,Inox,la pretul de 2199.90 Lei,la Altex.De curiozitate ,am cautat si la alte magazine,iar surpriza a fost mare.La BADABUM ,pretul era de numai 1659 Lei.O diferenta foarte mare.(Am aflat mai tarziu, cand am mers la Altex pt.informatii,ca BADABUM nu face parte din magazinele asociate la regulamentul lor).La eMag,(partener la regulamentul lor)pretul era de 1.895,99 Lei.Un reprezentant al magazinului Altex, Piatra Neamt,mi-a explicat pe un ton arogant si lipsit de respect,sa citesc regulamentul si m-a trimis la plimbare.Cam asta a fost experienta mea cu Altex,vizavii de „Cel mai mic pret din Romania”

  3. Gabriela spune:

    Sa va mai spun cat m-or purtat pentru un retur la un produs la care …ul de vanzator mi-a facut comanda „online” gresita din magazin? Confirm si eu lispa totala de respect fata de clienti ai celor de la Altex.

Răspunde

Powered by WordPress