Prăjitorul de pâine – toasterul

Aparatele de prăjit pâine - toastere

Prăjitorul de pâine (toaster dacă este să folosim un neologism de origine engleză) este una dintre cele mai simple şi mai vechi aparate electrocasnice. Ce-ar fi de spus despre el? Aparent nimic dacă ne uităm la cele aproximativ 30 de modele existente pe piaţa românească. Dacă însă privim cele peste 2000 de modele din oferta Amazon, lucrurile se schimbă. Dincolo de multitudinea de forme şi culori, sunt şi aparate complexe, capabile să răspundă celor mai diverse nevoi din bucătăria modernă. Să le luăm pe rând.

Capacitatea, între 2 şi 12 felii

Majoritatea aparatelor de prăjit pâine au capacitatea de două felii, în două fante alăturate. Unele au o singură fantă, de lungime suficientă pentru cele două felii. Oferta este destul de bogată şi în rândul aparatelor cu capacitatea de 4 felii, împărţite în 4 fante alăturate sau două fante lungi. Diversitatea scade când vorbim despre aparate de 3, 6 sau 12 felii de pâine. Acestea sunt aparate pentru uz casnic sau, cele de 12 felii, pentru mici unităţi de alimentaţie publică. Pentru nevoi mai mari specifice unităţilor HORECA sunt aparate cu capacitatea de câteva sute de felii pe oră, în care prăjirea pâinii se face pe bandă rulantă, nu în fante individuale. Câteva exemple:

Grad de prăjire reglabil

Chiar şi cele mai ieftine aparate de pe piaţă au opţiunea de a selecta gradul de prăjire a feliilor de pâine. Unele toastere mai sofisticate sunt dotate şi cu posibilitatea de prăjire pe o singură faţă, funcţie utilă pentru baghete, batoane şi chifle despicate în două. De exemplu modelul Russell Hobbs 14151, unul din cele mai rapide toastere de pe piaţă, permite conectarea doar a elementului termic dintre cele două fante, cele exterioare rămânând reci, prăjind astfel doar faţa dinspre interior a feliilor introduse.

Alte modele, ca de exemplu Russell Hobbs 18116-56 Deluxe, permit ridicarea feliilor în timpul prăjirii, pentru a verifica gradul de prăjire atins.

La aparatele de mare capacitate destinate industriei alimentare reglarea gradului de prăjire al feliilor de pâine este realizat prin modificarea vitezei benzii transportoare.

Tavă de firimituri detaşabilă

Pentru o curăţare uşoară a toasterului de resturile care se formează inerent, este important ca aparatul să aibă o tavă de firimituri detaşabilă. Cu excepţia unor modele foarte ieftine, toate aparatele oferă această dotare.

Funcţii de reîncălzire şi dezgheţare

Nu întotdeauna dorim să prăjim felia de pâine introdusă sau dacă aceasta este scoasă din frigider, este necesară dezgheţarea ei înaintea prăjirii. Majoritatea aparatelor de prăjit pâine de pe piaţă sunt dotate cu funcţii pentru dezgheţare şi reîncălzire.

Anulare comandă sau oprire automată

Dacă din diverse motive dorim să întrerupem procesul prăjirii pâinii înaintea de finalizarea programului selectat, poate fi utilă funcţia care oferă posibilitatea anulării comenzilor deja introduse şi aflate în curs de execuţie. Unele toastere de pâine se opresc automat, ca măsură de siguranţă, în cazul unor incidente ca de exemplu blocarea în interior a feliei de pâine.

Grătar pentru încălzirea chiflelor

Deşi nu pare cine ştie ce, veţi constata că este util ca aparatul de prăjit pâine să dispună de un mic grătar detaşabil pentru încălzirea un chifle, a unei felii de pizza etc.

Fante extralargi şi centrarea automată a feliilor de pâine

Unele modele de aparate de prăjit pâine sunt dotate cu fante extralargi, pentru a putea prăji sau încălzi nu numai felii de pâine ci şi sandwichuri. În asemenea situaţii este util dacă aparatul este dotat şi cu mecanism de centrare automată a feliilor de pâine. Cele mai largi fante întâlnite au 28 mm, excepţie fiind modelul Virtu Multi-Toaster de la Kenwood, un toaster special pentru sandwichuri, cu camera de prăjire reglabilă pe lăţime între 15 şi 60 mm.

Afişaj electronic digital

Unele modele mai sofisticate de prăjitoare de pâine sunt dotate cu un ecran LCD pentru afişarea setărilor aparatului şi respectiv a unui temporizator digital cu numărare inversă a timpului de prăjire rămas. Exemple:

Ridicare suplimentară pentru extragere uşoară

Funcţia de ridicare suplimentară pentru extragerea în siguranţă din toaster a bucăţilor mai mici este şi ea utilă când prăjim specialităţi de panificaţie mai micuţe sau dacă se desprinde o bucată din felia de pâine. Un model aparte din acest punct de vedere este Bugatti VOLO, singurul aparat dotat cu un sistem motorizat de extragere a feliilor de pâine prăjită. Este un toaster de lux care face parte din acelaşi set avangardist ca şi fierbătorul electric de apă Bugatti VERA, ambele fiind disponibile într-o mare varietate de culori.

Imprimare modele pe pâine

Unele aparate de prăjit pâine ca de exemplu Disney Princess Pop Art Toaster au posibilitatea de a imprima diverse modele pe felia de pâine, ceva asemănător cu pirogravura pe lemn. Nu este o funcţie neapărat utilă, dar poate crea o impresie plăcută la o petrecere sau poate ajuta la convingerea unor copii mai mofturoşi când este vorba de mâncare. De asemenea prin realizarea unor plăcuţe de imprimare personalizate, toasterul poate deveni un cadou interesant. Plăcuţe de schimb cu modele diferite de cele livrate standard se pot cumpăra de la www.poparttoasterstore.com.

Puterea electrică

De regulă aparatele de prăjit pâine au puteri instalate cuprinse între câteva sute până la 3000 de waţi. Consumul total de energie este acelaşi, indiferent de puterea aparatului. Ceea ce diferă este timpul de prăjire, care este de câteva minute la aparatele mai slabe şi se reduce la mai puţin de un minut la cele puternice.

Eleganţă şi rafinament – toastere din sticlă

Unele aparatele de prăjit pâine sunt adevărate opere de artă modernă funcţională, integrându-se perfect în cele mai sofisticate bucătării contemporane. Proiectate de designeri celebri, realizate din materiale nobile, ele sunt dovada vie că electrocasnicele pot fi nu numai utile dar şi frumoase.

Magimix 11526 Vision Toaster este construit din oţel inoxidabil şi sticlă transparentă, oferind posibilitatea de a privi întregul proces de prăjire. Oferă cele mai avansate reglaje, este dotată cu fante extralargi în care se potrivesc perfect şi felii de pâine de formate nestandard (de exemplu baghete) şi este una din puţinele modele în care elementele încălzitoare sunt din tuburi de quartz.

prăjitor de pâine, toaster, transparent de sticlă

Russell Hobbs 14390 Glass Touch Toaster are exteriorul integral din sticlă, fiind cel mai futuristic model de pe piaţă. Inclusiv butoanele pentru setări sunt doar nişte icoane gravate în sticlă şi scoase în evidenţă de o discretă lumină albastră, comenzile fiind introduse prin simpla lor atingere. Permite 7 grade de rumenire, afişate vizual prin cele 7 puncte iluminate în număr corespunzător gradului selectat. În timpul prăjirii punctele se sting pe rând, ilustrând astfel timpul rămas până la final. Aparatul se potriveşte perfect cu cana fierbătoare Russell Hobbs 14743 Glass Touch Kettle, construită după aceleaşi criterii de design şi funcţionalitate avansată, fiind una din puţinele modele cu temperatură reglabilă. Cele două pot fi cumpărate ca set, la un preţ mai bun decât fiecare separat: Russell Hobbs 18372 Glass Touch Twin Pack.

prăjitor de pâine, toaster, de sticlă

Russel Hobbs 20370-56 şi Russell Hobbs 10617 sunt alte două prăjitoare de pâine de o eleganţă aparte, din inox şi sticlă neagră respectiv sticlă albă în cazul celui de-al doilea. Ambele au capacitatea de două felii de pâine, iar modelul Russell Hobbs 13361 de patru felii. Ca design, face pereche perfectă cu cana electrică Russell Hobbs 14355.

prăjitor de pâine, toaster, de sticlă

Prăjitoare de pâine multifuncţionale

Unele toastere ştiu mai mult decât să prăjească o felie de pâine, ştiu să pregătească un întreg mic dejun. Altele combină în aceeaşi carcasă mai multe aparate comune în bucătării. Să le luăm pe rând.

Toaster cu minigrill electric

O combinaţie perfectă pentru spaţii restrânse, cămine de studenţi, rulote etc. Având dimensiunile de aproximativ 26 x 37 x 18 cm, nu sunt cu nimic mai mari decât oricare toaster obişnuit. Pe partea de grill sunt prevăzute cu o tigaie antiaderentă cu mâner detaşabil şi/sau un mic grătar. Temperatura este reglabilă independent pentru grill şi pentru prăjitorul de pâine, iar consumul este doar o fracţiune a consumului unui cuptor electric normal. Există mai multe modele, cel mai reuşit fiind Severin GT2802.

Toaster cu fierbător de ouă

Modelele Tefal TT551515 şi Tefal TT5500 oferă pe lângă prăjitorul de pâine şi posibilitatea de a pregăti ochiuri de ouă sau de a fierbe un număr de până la 4 ouă odată. Cele două funcţii ale aparatului pot fi folosite independent una de alta sau împreună pentru prepararea în timp record a unui sandwich cu ouă.

Un alt model de toaster multifuncţional este Andrew James, dotat cu o micuţă plită electrică rabatabilă, soluţie perfectă pentru camping, cămine studenţeşti şi alte aplicaţii în spaţiu restrâns.

Toaster orizontal

Fagor TP-2006X este un aparat plat, compact, ocupă foarte puţin spaţiu în poziţie de stocare şi datorită formei constructive poate avea o mulţime de alte utilizări în afara prăjirii feliilor de pâine. Este construit din oţel inoxidabil, foloseşte trei tuburi de quartz ca sursă de căldură şi este prevăzută cu control electronic şi temporizator digital cu afişaj LCD iluminat, permiţând ajustarea setărilor chiar şi în timpul executării programului.


Taurus Neptuno este un model mai simplu de prăjitor de pâine orizontal, fără control digital şi cu doar două tuburi de cuartz. La fel sunt şi toasterele plate din seria Bodum 10957, disponibile în mai multe culori şi care fac parte dintr-o întreagă familie de electrocasnice mici pentru bucătărie cu design similar.

Toaster cu radio

Breville VTT296 – două aparate omniprezente în bucătării, de data aceasta într-o singură carcasă. Un prăjitor de pâine cu toate funcţiile disponibile plus un aparat de radio AM/FM cu afişaj digital, 10 memorii şi cu o intrare auxiliară de semnal pentru redea muzicii dintr-un mp3 player. Construcţie solidă, compactă, design retro, mai uşoară decât majoritatea toasterelor (n-are nici 2 kg).

Accesorii pentru aparatele de prăjit pâine

Coşuleţ pentru sandwichuri

Este un accesoriu util în primul rând dacă doriţi să prăjiţi sau să încălziţi sandwichuri în toaster, dar se poate folosi şi la prăjirea feliilor de pâine dacă vi se întâmplă frecvent să vă rămână bucăţi de pâine în aparat. La cumpărarea acestor coşuleţe trebuie să ţineţi cont de dimensiunile fantelor. Deşi este util să aveţi o pereche de coşuleţe, dacă nu sunteţi siguri că sunt potrivite ca dimensiune, cumpăraţi pentru început una singură. Cum fantele largi au până la 28 mm, aceasta va fi grosimea limită pentru sandwichurile noastre. Exemple:

Pungi pentru sandwichuri

Pungile pentru aparatele de prăjit pâine, apărute pentru prima oară în 2002, sunt confecţionate din material plastic lavabil termorezistent şi au o durată de viaţă de câteva sute de cicluri de utilizare. Sunt o alternativă la coşuleţele menţionate anterior, în special când dorim să introducem în toaster sandwichuri ale căror ingrediente sunt mărunte şi pot rămâne în aparat sau care se pot topi şi scurge dintre felii. Sunt de asemenea potrivite pentru încălzirea unor felii de pizza, a pateurilor cu brânză, a nugget-urilor de pui sau chiar pentru prăjirea unui ou. Pungile pentru sandwichuri sunt utilizabile indiferent de mărimea fantelor aparatului de prăjit pâine. Se vând de obicei în seturi de câte două bucăţi, iar diferenţa de preţ dintre cele mai scumpe şi cele mai ieftine este de doar câţiva lei, însă în timp ce primele rezistă 300 de cicluri de funcţionare, cele ieftine sunt utilizabile de maxim 50 de ori.

Accesorii ornamentale

Sunt nişte forme din material plastic, care poartă pe una din feţe un desen reliefat, în oglindă (negativ, ca o ştampilă). Se apasă cu faţa imprimată pe felia de pâine, se introduce imediat felia în toaster, iar când e gata pe felie va fi imprimat desenul ales. Astfel o simplă felie de pâine devine un mediu purtător al unui mesaj romantic, haios sau religios, în funcţie de forma aleasă. Exemple:


Ştiaţi că…

  • Dacă vă place mult mirosul liniştitor de pâine prăjită, puteţi folosi odorizant pentru maşină (sau pentru dulapul cu haine) cu această aromă? Îl puteţi vedea pe www.mcphee.com alături de alte arome, ca bacon, popcorn cu unt, plăcintă cu cireşe sau macaroane cu brânză. Ar putea fi un cadou simpatic pentru prieteni, dar din păcate firma nu acceptă comenzi din afara SUA.
  • Primele ustensile pentru prăjit pâine au peste 200 de ani. Anterior oamenii înfigeau felia de pâine pe un băţ sau un cuţit şi o ţineau deasupra flăcării.
  • Primul toaster electric a fost creat de Maddy Kennedy în 1872, deci cu 140 de ani în urmă.
  • În 1913 compania Copeman Electric Stove, fondată de Lloyd Groff Copeman a creat primul toaster care întorcea automat felia de pâine de pe o faţă pe cealaltă. Până atunci pâinea era prăjită doar pe o faţă iar întoarcerea ei se făcea manual. A urmat primul toaster semiautomat, care decupla elementul încălzitor imediat ce felia de pâine era prăjită, folosind în acest scop ori un cronometru mecanic, ori o lamă bimetalică.
  • În 1990 Simon Hackett şi John Romkey au creat „The Internet Toaster”, un toaster care putea fi controlat prin Internet. În România era primul an de libertate după înlăturarea regimului comunist, cred că puteau fi numărate de degete câte persoane ştiau ce-i aia „internet”.
  • În 2001 Robin Southgate de la Universitatea Brunel din Anglia a creat un toaster care putea imprima previziunile meteo (limitat la însorit sau înnorat) pe felia de pâine. Toasterul forma un număr de telefon memorat de la care obţinea datele privind starea vremii.
  • În 2005 un dezvoltator de sisteme electronice integrate, firma Technologic Systems, a prezentat în scopuri demonstrative un toaster pe care rula NetBSD, un sistem de operare din clasa Unix.
  • În 2008 aparatul câştigător al unui concurs de design organizat de Electrolux a fost un toaster care putea imprima pe o felie de pâine orice imagine sau fişier text primit prin cablu USB de la un calculator.
Facebooktwitter
Powered by WordPress