Bicymple, cea mai simplă bicicletă din lume

N-am mai văzut de mulţi ani o noutate cu adevărat impresionantă în lumea bicicletelor. Este adevărat că devin tot mai sofisticate din punct de vedere tehnologic, dar la bază toate au aceeaşi abordare. Diferenţierea vine de la dotări, gen transmisie cu curea în loc de lanţ, cutie de viteze încorporată în butucul roţii, frâne hidraulice ş.a.m.d. Iată însă că a apărut o abordare într-adevăr deosebită: bicymple, bicicleta simplificată la maxim.

Conceptul bicymple renunţă la sistemul de transmisie cu lanţ, prin poziţionarea pedalelor direct pe axul butucului roţii din spate. Bicicleta devine astfel mai scurtă, mai simplă, mai uşoară, mai puţin predispusă defectelor. Şi nu în ultimul rând va atrage multe priviri pe stradă.

O particularitate aparte este sistemul de direcţie al prototipului bicymple. Nu doar roata din faţă, controlată de ghidon, poate fi roată direcţională, ci şi roata din spate, controlată cu ajutorul picioarelor. Acest lucru poate oferi o agilitate fantastică în zone aglomerate. Pivotarea roţii din spate poate fi oricând blocată, caz în care se va comporta ca orice bicicletă tradiţională, cu ghidon.

Poziţia de pe şaua bicymple poate nu-i chiar la fel de comodă ca şi în cazul unei biciclete tradiţionale, dar diferenţele nici nu sunt prea mari. Ca şi bicicletă de oraş, de mers la serviciu, este perfectă. Necesită spaţiu puţin, este uşoară, foarte manevrabilă, iar dacă va fi şi pliabilă va ocupă în portbagajul maşinii atâta spaţiu cât ocupă actualmente o singură roată de bicicletă. Va fi rezolvată astfel una din cele mai mari probleme ale bicicletelor actuale, respectiv dificultatea transportării lor cu un autoturism. Având în vedere forma cadrului, va fi probabil cea mai simplă bicicletă pliabilă de pe piaţă.

Bicymple este în curs de dezvoltare, intenţionându-se lansarea producţiei de serie cât de curând posibil. Prototipul actual are o singură treaptă de viteză, pedalele fiind montate direct pe axul roţii, însă modelul de serie va fi dotată cu cutie de viteze în butucul roţii, ceea ce sună foarte promiţător. Dacă totul decurge conform planului, anul viitor bicymple va fi disponibil şi în Europa.

Urmăriţi evoluţia proiectului pe www.bicymple.com

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress