Soundtank – tancul audio, muzica care te „loveşte”

tanc audio

Principala preocupare a artistului german Nik Nowak este muzica electronică. Născut în Mainz, a studiat la Universitatea de Arte din Berlin şi a dezvoltat de-a lungul timpului o serie de sisteme de sunet portabile pentru redarea muzicii sale uneori idiosincratice. Foloseşte în piesele sale tonuri foarte joase, cu frecvenţe de sub 30 Hz, care nu pot fi redate decât pe sisteme de sunet speciale.

Din acest motiv a fost un eşec încercarea sa de a-şi distribui muzica pe compact discuri, sistemele audio casnice nefiind capabile să reproducă bogăţia lor armonică, în special frecvenţele joase pe care urechea umană nici nu le poate auzi, dar care sunt percepute foarte bine de către corp. Astfel nevoia l-a împins de-a lungul timpului să creeze sisteme audio speciale, uneori portabile alteori mobile, sub denumirea de „Mobile Booster”. Ultima s-a creaţie este însă de departe cea mai impresionantă: un adevărat tanc mai micuţ, înarmat cu boxe speciale. Se potriveşte perfect motoului artistului: „loveşte-mă cu muzică” (hit me with music). Tancul se deplasează pe o pereche de şenile, iar odată ajuns la locul petrecerii se ridică hidraulic zidul audio cu o putere instalată de 4000 de waţi.

Nik Nowak îşi descrie creaţiile din seria „Mobile Booster” ca fiind un răspuns la anonimitatea vieţii din spaţiu virtual. Vorbeşte despre obiceiul încă prezent în anii 80, când era destul de comun ca artiştii să-şi cânte piesele prin parcuri. Astăzi creaţiile sunt mai degrabă distribuite anonim pe internet. Ca răspuns la această schimare, el a creat acest tanc de sunet, cu care participă la diverse evenimente.

Văzând evoluţia în timp a sistemelor sale audio, mă întreb care ar putea fi următoarea creaţie? Un tren cu boxe? Probabil că nu, nu numai datorită resurselor necesare unui asemenea proiect, ci şi pentru că de-a lungul timpului în operele lui Nik Nowak apar adesea reprezentări ale tancurilor sau ale senilelor, deci probabil acesta a visul artistului de-a lungul timpului.

Sursa: www.ignant.de

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Un comentariu to “Soundtank – tancul audio, muzica care te „loveşte””

  1. […] prezentat anul trecut ciudăţenia denumită Soundtank, mai degrabă o operă de artă şi o curiozitate tehnică decât un aparat cu adevărat util. În […]

Răspunde

Powered by WordPress