Spaima căpşunarilor: robotul culegător de căpşuni

Robot culegator de capsuni

Japonezii (se putea altfel?) de la National Agricultural and Food Research Organization au dezvoltat un robot capabil să culeagă căpşuni, bucată cu bucată, exact ca o persoană dar bineînţeles mai repede. Ideea a venit de la datele care arată că cultivarea căpşunilor este o activitate mare consumatoare de timp, iar un sfert din acest timp este alocat recoltării fructelor.

Robotul dispune de „vedere” stereoscopică, asigurată de o pereche de camere video, care îi permite localizarea exactă în spaţiu a fructelor. Tot plecând de la imaginile furnizate de camere se stabileşte gradul de coacere al căpşunilor, fiind recoltate numai dacă acesta depăşeşte 80%, dar această valoare este reglabilă în funcţie de nevoile fermierului. Recoltarea se face conform standardelor actuale, prin tăierea codiţei fructului, ceea ce asigură o durată mai mare de păstrare a lor.

Timpul necesar unui ciclu complet de căutare, localizare, recoltare şi depunere în lădiţă a unui fruct este de nouă secunde. Fiind însă un prototip, este posibil ca la versiunea finală viteza să fie mult superioară, având în vedere avansul fantastic din ultimii ani în domeniul roboticii de foarte mare viteză. Folosirea robotului în forma actuală reduce la aproape jumătate timpul necesar recoltării comparativ cu recoltarea manuală.

Deocamdată robotul este proiectat doar pentru culegerea căpşunilor, dar va fi posibilă adaptarea acestuia pentru practic orice fruct, modificările ţinând în primul rând de partea software de identificare a fructului, aprecierea gradului de coacere şi eventual al calităţii acestuia pentru recoltarea cu sortare pe categorii calitative.

Cercetătorii japonezi lucrează la dezvoltarea robotului culegător deoarece consideră că agricultura este o activitate care în continuare se bazează foarte mult pe munca umană, comparativ cu alte sectoare ale economiei. Interesant este că această afirmaţie se face într-o ţară în care doar câteva procente din populaţie este antrenată în activităţile agricole. Oare ce s-ar putea spune despre România, cu aproximativ 30% din populaţia activă ocupată în agricultură?

Sursa: www.diginfo.tv

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress