Feliator industrial inteligent

halca de carne

Compania japoneză Nantsune, cu aproape 90 de ani de experienţă în fabricarea utilajelor de feliat carne a lansat un nou feliator industrial, revoluţionar prin prisma soluţiei tehnice adoptate. Hălcile de carne de pe banda transportoare înainte de a pătrunde în feliator trec printr-un proces de scanare laser 3D. Se realizează astfel un model virtual tridimensional al bucăţii de carne, cunoscându-se exact forma şi volumul acesteia. Astfel se pot tăia felii de greutate fixă prin varierea continuă a grosimii feliei în funcţie mărimea secţiunii cărnii în segmentul respectiv.

În mod tradiţional reglarea greutăţii se face prin cântărirea feliei tocmai tăiate şi ajustarea corespunzătoare a aparatului la tăierea feliei următoare. Acest procedeu are însă o precizie mai mică deoarece bucăţile de carne au forme neregulate iar procesul de ajustare este în permanenţă cu un pas în urmă. De asemenea prin această metodă şi viteza de feliere este mai mică, aparatul trebuind să aştepte rezultatul cântăririi fiecărei felii. Prin metoda scanării laser 3D noul utilaj de feliere Libra 165C oferă atât o precizie ridicată cât şi o viteză de până la 6.000 de felii pe oră.

O întrebare care s-ar putea pune este ce se întâmplă dacă variază densitatea cărnii. Evident acest lucru influenţează precizia aparatului, dar nesemnificativ deoarece densitatea este destul de uniformă în cadrul unei hălci de carne. Este însă o portiţă liberă pentru dezvoltarea viitoare a conceptului pentru a putea realiza felierea precisă şi a produselor cu densitate variabilă şi eventual sortarea feliilor după criterii calitative care s-ar putea deduce din aceste informaţii. Deocamdată însă este şi aşa o realizare importantă în domeniu, prin precizia şi eficienţa obţinută.

Utilajul feliator Libra 165C este disponibil începând cu sfârşitul lunii iunie 2012, la un preţ de aproximativ 160.000 USD. Pentru informaţii suplimentare vizitaţi siteul producătorului, www.nantsune.co.jp (au site şi în limba engleză). Alte noutăţi din domeniu puteţi găsi pe siteul expoziţiei de utilaje şi tehnologii alimentare Fooma Japan 2012.

Sursa: www.diginfo.tv

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress