Automatele de pizza

Automat vanzare pizza

Automatele de vânzări încă sunt puţin răspândite în România. Sunt unele de cafea şi alte băuturi calde, de snacks-uri şi sandwich-uri, de lapte proaspăt şi mai nou staţii automate de alimentare cu combustibil. În occident lucrurile sunt mult mai evoluate din acest punct de vedere. Iar un exemplu perfect pentru a ilustra acest lucru este Let’s Pizza, automatul de pizza. Nu este vorba, cum am putea crede la prima vedere, de un automat încărcat cu pizza congelate pe care le trece prin microunde înainte de a le „servi”. Din contră, aparatul prepară pizza pe loc, din ingredientele de bază, în mai puţin de trei minute.


Automatul poate realiza practic orice fel de pizza, fie ea cu carne, peşte, vegetarian, kosher sau cu specific arab. Totuşi un aparat pus în funcţiune oferă doar 4 variante de pizza, dispunând de doar 4 butoane de comandă. Aceste butoane pot fi configurate cu 4 reţete de pizza în funcţie de specificul locului unde este amplasat automatul. Pentru plată, acceptă bancnote, monede, tocken-uri sau fişe. Ştie să dea rest. Este posibilă extinderea modalităţilor de plată, de exemplu pentru noul NFC (Near Field Communication, un nou standard de plată prin folosirea telefonului mobil).

După efectuarea plăţii şi comanda unuia din cele 4 feluri de pizza preprogramate, automatul începe realizarea blatului din făină şi apă, după care adaugă ingredientele necesare conform reţetei alese. Nici una din ingrediente nu este congelată, ele sunt păstrate refrigerate, pentru a-şi păstra cât mai bine prospeţimea. După ce blatul şi ingredientele sunt gata, pizza este introdusă în cuptorul cu infraroşii, aceasta asigurând coacerea rapidă şi uniformă în aproximativ un minut, la temperatura de 380 de grade Celsius. La final pizza este servită într-o cutie clasică de carton şi dacă se doreşte consumarea ei pe loc, se livrează un plic cu un tăietor şi şerveţel. Tot procesul de la comandă până la livrare durează doar două minute şi jumătate.

Terasa cu automat de pizza

Aparatul poate servi un număr de 200 de pizza înainte de a fi necesară reîncărcarea ingredientelor, proces care ia maxim 10 minute. Starea automatului poate fi monitorizată de la distanţă, prin internet, fiind avertizaţi din timp de necesitatea reaprovizionării sale. Curăţarea zilnică a aparatului durează doar 15 minute, iar săptămânal este necesară o igienizare totală de 45 de minute. Toate componentele sunt astfel proiectate încât să ofere un acces rapid şi comod pentru exploatare şi întreţinere.

Chiar dacă poate părea ciudată ideea, aceste automate există pe piaţă de peste trei ani de zile şi se bucură de un real succes inclusiv în Italia, patria pizzei. Asta înseamnă că îndeplineşte din plin aşteptările privind calitatea produsului finit, aceasta fiind identică indiferent de oră sau zi, nefiind influenţată de bucătarul de serviciu sau alte elemente secundare. Anul acesta producătorul automatelor a început extinderea şi pe piaţa americană, primele semnale fiind pozitive.

Automatul de pizza nu se vrea o concurenţă pentru pizeriile tradiţionale, există însă locuri unde se potriveşte perfect datorită spaţiului redus ocupat şi a timpului de numai 2,5 minute până la livrarea comenzii, ceea ce o face o alternativă viabilă pentru fast-food-uri, aparatul putând livra într-un timp comparabil de scurt un produs mult mai sănătos decât diversele variante de hamburgeri. Totodată o face într-un mod perfect igienic, nici una dintre ingrediente nefiind atinsă de mâna umană. Asta îmi aduce aminte de o experienţă recentă dintr-un local: chelnerul într-o mână ducea spre o masă două halbe de bere, iar cu cealaltă mână se scormonea în nas…

Pentru mai multe informaţii recomand citirea articolului de pe www.pizzamarketplace.com şi nu în ultimul rând siteul oficial al producătorului, www.letspizza.co.uk.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress