CamelBak All Clear – sticla pentru purificarea apei

CamelBak All Clear, sticla pentru purificarea apei

Sunt momente, în special în drumeţii, când disponibilitatea apei de băut reprezintă o problemă. Transportul apei îmbuteliate nu este practică datorită volumului şi a greutăţii mari, iar sursele de apă găsite pe traseu nu întotdeauna sunt de încredere. Apa dintr-un pârâu poate fi vizual pură, dar din punct de vedere microbiologic ne putem baza doar pe noroc. O soluţie practică la această problemă o reprezintă CamelBak All Clear, o sticlă rezistentă din material plastic (policarbonat), în al cărui capac este integrat un sistem de purificare microbiologică a apei prin folosirea radiaţiilor ultraviolete, UV-C.

Utilizarea este deosebit de simplă: se umple sticla de 0,75 l cu apă, se înşurubează capacul şi se apasă pentru două secunde butonul de pornire. Apa va fi supusă unui tratament cu radiaţii ultraviolete cu durata de 60 de secunde, timp în care este recomandată agitarea sticlei pentru o mai bună expunere a eventualelor microorganisme la lumina ucigătoare. Timpul rămas din ciclul de purificare este afişat pe ecranul de pe capac. După stingerea luminii ultraviolete apa este bună de băut, microorganismele fiind neutralizate în proporţie de peste 99,99 %. Dacă este necesar, la umplerea sticlei se poate folosi un filtru opţional de 100 de microni pentru reţinerea particulelor solide din apă.


CamelBak All Clear, sticla pentru purificarea apei

Sistemul de purificare este alimentat dintr-un acumulator încorporat, care poate fi reîncărcat printr-un port USB de la un alimentator de telefon, de la mufa unui laptop etc. Starea bateriei este afişată pe ecran, iar o încărcare completă este suficientă pentru 80 de cicluri de funcţionare, adică pentru purificarea a 60 de litri de apă. Sursa de lumină ultravioletă are o durată de viaţă de peste 10.000 de ore, ceea ce înseamnă că la un număr de patru utilizări pe zi (3 litri de apă) va rezista cel puţin 7 ani.

Capac CamelBak All Clear

Primul prototip al produsului a fost prezentat în 2009, iar de atunci s-a lucrat la scăderea consumului de curent electric, creşterea duratei de viaţă a tubului de radiaţii ultraviolete şi scăderea timpului necesar purificării. În plus s-a reuşit şi scăderea preţului, fiind lansat la vânzare la un preţ de 99$ setul constând în sticla de 0,75 l, capac pentru băut, capacul All Clear pentru purificare, cutie de protecţie pentru depozitarea capacului de filtrare şi cablul USB pentru încărcare. Opţional se poate achiziţiona la preţul de 15$ filtrul de 100 de microni pentru reţinerea sedimentelor la umplerea sticlei.

CamelBak All Clear, sticla pentru purificarea apei

Sursa

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress