Aragaz cu curăţare uşoară

Aragaz uşor de spălat

Spălarea aragazului nu este chiar cea mai plăcută activitate, dar este necesară ori de câte ori ne dă în foc mâncarea. Cel mai bine este să se facă imediat, pentru că este mult mai uşoară curăţarea resturilor înainte de a se usca. Pe de altă parte, în funcţie de construcţia aragazului, este o operaţiunea care poate lua ceva mai mult timp, pe care nu întotdeauna îl avem la momentul respectiv. De aceea mi se pare o idee bună proiectarea unui aragaz astfel încât să fie uşor de curăţat.

O modalitate interesantă de abordare a acestei probleme vine de la designerul sud-coreean Choi Seungho. Acesta şi-a imaginat un aragaz cu suprafaţa uşor înclinată. Suprafaţa de gătit este perfect plană, înclinată este numai tabla pe care se sprijină ochiurile plitei. La spălarea acestui aragaz, apa se scurge singură spre un colţ al aragazului, iar de acolo într-un vas de colectare detaşabil, pentru o golire uşoară.

Arzătoarele aragazului sunt şi ele astfel proiectate încât să fie bine protejate contra pătrunderii apei. Este un detaliu important, pentru că multe modele sacrifică funcţionalitatea în favoarea aspectului, rezultând arzătoare prin jurul cărora lichidele pot pătrunde cu uşurinţă în interiorul aragazului, de unde curăţarea lor este mult mai greoaie.

Deocamdată este vorba doar despre o idee. Rămâne de văzut dacă ea va fi preluată şi de către producătorii de aparate de gătit cu gaz. Chiar şi dacă suprafaţa n-ar fi înclinată, simpla prezenţă a unei guri de evacuare către un vas colector ar ajuta mult operaţiunea de spălare a aragazului. Lichidul cu detergent ar putea fi astfel uşor de înlăturat cu ajutorul unui burete, a unei cârpe etc. Un plus de ajutor ar putea veni de la realizarea suprafeţei de gătit dintr-un material cu proprietăţi hidrofobe.

Idei sunt, iar cu puţin noroc vom vedea în anii viitori în magazinele de electrocasnice aparate de gătit mai uşor de curăţat decât cele din prezent.

Sursa: Yanko Design

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress