Salvamar gonflabil la încheietura mâinii: Kingii

Dispozitiv gonflabil de salvare pe apă

În fiecare an un număr mult prea mare de persoane îşi găsesc sfârşitul înecându-se în cele mai diverse locuri, atât în unele neamenajate pentru baie cât şi în unele amenajate şi supravegheate, care teoretic ar trebui să fie sigure, cum sunt ştrandurile. Uneori de vină sunt nerespectarea unor reguli minime de siguranţă la intrarea în apă. Alteori nenorocirea se întâmplă chiar şi cu respectarea regulilor. De aceea orice măsură care să ducă la reducerea cazurilor de înec sunt bine venite.

Kingii este invenţia americanului Tom Agapiades, căruia i-a venit ideea de a crea acest dispozitiv după a pierdut un prieten apropiat, înecat în apele unui lac. Pentru punerea în practică a proiectului s-a apelat la o campanie de finanţare derulată pe Indiegogo, unde a avut un succes neaşteptat.

Spre deosebire de un colac pentru înot sau de o vestă de salvare, Kingii are o prezenţă mai discretă, mai puţin vizibilă şi mai puţin intruzivă în mişcările purtătorului. Având forma unei brăţări, se poartă la încheietura mâinii şi este mai mic decât un pachet de ţigări.

Principalele elemente constructive sunt:

  • un balonaş gonflabil, împăturit într-un locaş de protecţie
  • un rezervor de bioxid de carbon de genul celor folosite la sticlele de sifon
  • o clapetă de declanşare
  • o curea-brăţară de fixare pe încheietura mâinii
  • o busolă integrată pe curea, pentru orientare în larg dacă suntem departe de mal
  • un fluier

În caz de pericol trebuie doar să tragem de clapeta de acţionare, clapetă suficient de mare pentru a fi uşor de apucat. Aceasta va elibera bioxidul de carbon sub presiune din cartuşul de sifon, umflând într-o fracţiune de secundă balonaşul gonflabil care ne va ridica la suprafaţa apei. Culoarea roşie a balonului ne va face uşor de reperat de către salvamari sau alte persoane aflate în preajmă. Balonul îşi păstrează presiunea pentru cel puţin 48 de ore, iar volumul său este destul de mare pentru a asigura flotabilitatea unei persoane de până la 130 kg. Fluierul ne poate ajuta şi el la atragerea atenţiei, în caz că avem nevoie de ajutor.

Dispozitivul Kingii poate fi refolosit după înlocuirea capsulei de CO2 cu una nouă şi împăturirea balonaşului într-un anumit fel, indicat în instrucţiunile de utilizare. Rezerve (numite şi capsule, patroane sau cartuşe) de bioxid de carbon se găsesc şi în România, de exemplu aici, la preţuri accesibile – sub 2 lei bucata.

Kingii nu oferă acelaşi grad de protecţie ca o vestă de salvare, însă poate fi util într-o mulţime de situaţii, mai ales când nu putem sau nu vrem să purtăm o vestă. Trebuie privit ca o centură de siguranţă pentru când intrăm în apă. Chiar dacă suntem buni înotători, nu strică o măsură de siguranţă pentru eventualitatea în care avem un cârcel, ne prinde un curent puternic, obosim prea tare ş.a. Şi nu numai când intrăm în apă ci mai ales când avem de lucru în preajma apei şi există posibilitatea de a cădea în apă.

Pentru informaţii suplimentare sau pentru a cumpăra un Kingii, vizitaţi www.kingii.com

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress