Ferrolic, ceas cu afişaj cu fluid feromagnetic

Ceasul Ferrolic, ceas cu afisaj cu fluid feromagnetic

Am mai prezentat în repetate rânduri pe acest site ceasuri deosebite, interesante. De regulă se distingeau prin design şi uneori prin funcţionalitate, mai rar prin tehnologii noi. Astăzi ne oprim asupra unui ceas al cărui design iese în evidenţă tocmai datorită tehnologiei inedite folosite pentru afişarea timpului: fluidul feromagnetic.

Ceasul Ferrolic este creaţia designerului Zelf Koelman, fascinat iniţiat de caracteristicile magice ale unei picături de cerneală pe fundul unei sticle. Ideea ceasului a venit după un an întreg de studiere a fluidelor feromagnetice la Universitatea Tehnică din Eindhoven, în timp ce efectua un master de design industrial.

Aspectul ceasului Ferrolic nu seamănă nici cu ceasurile digitale, nici cu cele analogice. Ecranul acestui ceas este ca un acvariu mic şi plat, plin cu un lichid transparent, iar pe fund are câţiva mililitri de fluid feromagnetic de culoare neagră.

Fluidul feromagnetic este un lichid în care se află în suspensie particule metalice cu proprietăţi magnetice. O matrice de mici electromagneţi pun în mişcare acest fluid, creând o animaţie fascinantă. Programul care controlează electromagneţii poate fi accesat prin wifi din browserul de internet şi permite utilizatorului să aleagă între trei moduri de funcţionare:

  • afişarea unor mişcări hipnotice ale fero-fluidului
  • afişarea unui text la alegere
  • afişarea orei

Utilizatorii avansaţi îşi vor putea crea propriile animaţii şi efecte vizuale.

Fluidul feromagnetic curge natural, urmărind poziţia electromagneţilor din spatele ecranului. Această mişcare seamănă cu mişcarea unor fiinţe vii, făcându-ne să uităm că de fapt este vorba despre nenumărate particule microscopice de metal. Efectele vizuale generate de această mişcare sunt unice, captivante.

Ceasul Ferrolic nu produce lumină şi este 100% silenţios, neavând piese mecanice în mişcare. Dinamica sa vizuală este rezultatul fluidului negru aflat permanent în căutarea poziţiei de echilibru între forţa gravitaţională, câmpurile magnetice şi propriile ei forţe van der Waals.

Deocamdată cea mai mare limitare a acestui tip de afişaj este durata de viaţă a fluidului feromagnetic. Aceasta depinde de timpul de utilizare, dar la o funcţionare continuă este de aşteptat ca fluidul să reziste numai câteva luni. Sunt în curs cercetările pentru dezvoltarea unui fluid mai stabil, cu durata de viaţă mult mai lungă.

Pentru mai multe informaţii privind evoluţia proiectului sau pentru a comanda un ceas Ferrolic în forma actuală, vizitaţi www.ferrolic.com

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress