SensorWake, ceas deşteptător cu alarmă olfactivă

SensorWake, ceas deşteptător cu alarmă olfactivă

Ceas deșteptător cu alarmă olfactivă, mirositoare

Am vorbit anul trecut despre ceasurile deşteptătoare cu alarmă luminoasă. Modalitatea de funcţionare a acestora imită modul natural de trezire, ceea ce face ca procesul să fie mai puţin stresant pentru organismul uman. Faptul că aceste ceasuri sunt de mulţi ani pe piaţă şi de exemplu cele din gama Philips se află la a nu ştiu câta generaţie, dovedeşte viabilitatea conceptului. Acum însă un tânăr francez susţine că a găsit o soluţie mai bună pentru trezire: ceasul cu alarmă olfactivă. Adică cu eliberare de mirosuri, de parfum.

Ideea este simplă: la ora fixată pentru trezire, ceasul eliberează un parfum puternic. Utilizatorii pot alege mirosul preferat dintr-o gamă destul de diversificată, care include şi arome mai excentrice ca de exemplu mirosul banilor. Casetele (capsulele) aromate sunt interschimbabile. Ceasul se livrează cu două capsule, dar pot fi cumpărate ulterior oricâte se doreşte. O casetă aromată durează pentru până la 60 de utilizări (a se citi de treziri).

Autorul susţine că eliberarea unui miros puternic, familiar, poate trezi un om din somn în cel mult două minute. Totuşi pentru siguranţă ceasul cu alarmă olfactivă este dotat şi cu o alarmă clasică, sonoră, care va suna la trei minute după ce cea olfactivă a dat eventual greş.

Eu nu ÅŸtiu ce să zic, în afară de faptul că sunt extrem de sceptic. Sunt probabil persoane care se pot trezi de la o schimbare de miros în cameră, dar eu nu am întâlnit încă vreuna. ÃŽmi amintesc însă cât de greu mă trezesc pe mine nu numai ceasurile deÅŸteptătoare clasice sau alarmele de pe telefon, ci chiar ÅŸi sunete mai „revigorante” ca de exemplu bormaÅŸina cu percuÅ£ie a vecinului.

Apoi mai este un aspect. Nasul se obişnuieşte repede cu mirosurile înconjurătoare iar în câteva minute nu îl mai percepe. Mirosul este una dintre simţurile care reacţionează la schimbări şi ignoră stimulii cu prezenţă constantă. Aceasta este un alt motiv pentru care nu pot crede în eficienţa unui ceas cu alarmă olfactivă până nu mă conving de ea pe pielea mea.

Pe de altă parte nu mă miră deloc curentul puternic de susÅ£inere a puÅŸtiului de 17 ani care a „inventat” ceasul olfactiv (acum are 18 ani, dar nu cred că contează). ÃŽn FranÅ£a există o puternică industrie a parfumurilor, iar ideea de a-ÅŸi putea plasa produsele pe o piaţă nouă este cât se poate de îmbietoare. ÃŽnsăşi intenÅ£ia ca una din cele mai longevive produse, cum este ceasul, să devină dependent de înlocuirea periodică a unor consumabile, asemenea de exemplu imprimantelor, este una foarte îmbietoare pentru industrie.

O altă sursă a scepticismului meu vine de la compoziţia parfumurilor folosite. Sunt bineînţeles prezentate ca fiind inofensive, dar este greu de crezut că inhalarea zilnică a unor amestecuri de zeci de substanţe chimice volatile (căci la asta se reduce orice parfum) ar rămâne fără consecinţe pe termen lung. Pufăitoarele de cameră cu sprayuri parfumate sunt deja recunoscute ca o posibilă cauză a cancerului şi încep să fie interzise. Nu m-ar tenta deloc să încerc ceva similar, dar mascat sub forma unui alt produs.

ÃŽn prezentare apare ÅŸi cuvântul aromaterapia, iarăşi nu ÅŸtiu cât de justificat. Asta pentru că parfumurile de sinteză ÅŸi mirosuri ce cel de dolari nu au nimic în comun cu uleiurile esenÅ£iale folosite în aromoterapie. Decât eventual faptul că ambele au… miros.

Deocamdată SensorWake, cum este denumit noul ceas olfactiv, se află în centrul unei campanii de strângere de fonduri pe kickstarter.com, iar după cum arată cifrele se pare că este un mare succes. Eu zic să aşteptăm să vedem părerile utilizatorilor după ce începe producţia de serie, pentru că nimeni şi nimic nu poate testa un produs aşa cum o fac utilizatorii reali, în viaţa reală.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress