Prelevarea probelor de sânge fără înţepare

Tasso HemoLink dispozitiv prelevare sânge fără înţepare, fără seringă cu ac

Medicina şi tehnica medicală au evoluat enorm în ultimii zeci de ani, atât prin descoperirea de noi metode de diagnostic şi tratament, cât şi prin elaborarea unor forme minim-invazive pentru tratamente clasice. Cu toate acestea există şi instrumente medicale care par a fi imune la orice proces evolutiv. Una dintre acestea este acul de seringă, care reprezintă spaima copiilor din toată lumea când aud că urmează o vizită la doctor.

Seringa cu ac are două utilizări principale:

  • introducerea în corp a unor fluide, fie ele substanţe medicamentoase sau nutritive;
  • extragerea din corp a unor fluide, ca mostre pentru analize medicale, transfuzii sau drenarea unor acumulări de lichide.

Pentru prima aplicaţie există în multe cazuri alternative non-invazive la ac şi seringă. Pentru al doilea caz nu există înlocuitor pentru ac. Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe. În curând nu va mai fi necesară înţeparea unei vene pentru a extrage o mostră de sânge pentru analize. Nici măcar nu va trebui să ne deplasăm la spital pentru prelevarea probelor de sânge.

Tasso Inc., o companie americană finanţată de către DARPA a dezvoltat HemoLink – un dispozitiv revoluţionar, capabil să extragă probe de sânge fără a înţepa pacientul. Constructiv este alcătuit din numai şase piese din material plastic, fiind foarte ieftin.

Foloseşte o tehnologie bazată pe vacuum. Acţionează pe o suprafaţă de câţiva centimetri pătraţi, pentru a extrage proba de sânge prin vasele micro-capilare din piele. Are nevoie de două minute pentru a extrage 0,15 cmc de sânge, cantitate suficientă pentru teste cum ar fi cele de colesterol, glucide, infecţii, celule canceroase etc.

Tasso HemoLink dispozitiv prelevare sânge fără înţepare, fără seringă cu ac

Intenţia dezvoltatorilor este ca pe viitor oamenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la spital pentru prelevarea unei probe de sânge. Cu acest dispozitiv o vor putea face singuri, acasă, după care o vor trimite prin curierat laboratorului de analize. Pacienţii vor fi scutiţi de ziua pierdută pe drumuri pentru prelevarea probelor, iar personalul medical va fi eliberat de o serie de sarcini adiacente actului medical propriu-zis. În plus cei care au nevoie de analize regulate de sânge vor fi scutiţi de disconfortul creat de utilizarea acelor.

Dispozitivul HemoLink poate stoca mai multe mostre prelevate. Astfel o persoană va putea de exemplu să preleveze câte o probă pe zi timp de o săptămână şi apoi să le trimită pe toate la analiză, având astfel nu numai valoarea de moment a indicatorilor biologici, ci şi trendul lor evolutiv.

În prezent cercetătorii speră să rezolve problema păstrării probelor de sânge recoltate timp de 10 zile la temperaturi de până la 60°C. La ora actuală acest lucru nu este posibil, mostrele trebuind păstrate şi transportate la temperatură scăzută pentru a evita alterarea lor.

HemoLink se află în teste, lansarea pe piaţă fiind preconizată pentru anul 2016. Pentru informaţii suplimentare, vizitaţi www.tassoinc.com.

Din punctul meu de vedere, beneficiile dispozitivului nu se vor opri aici. Recoltarea probelor de sânge printr-o metodă atât de simplă şi de non-invazivă va duce în cel mult doi ani la apariţia aparatelor care vor putea efectua pe loc unele teste medicale fără a mai fi necesară apelarea la laboratoare specializate. Platforma software care să conecteze apoi aceste aparate la infrastructura medicală există deja – vezi de exemplu Apple HealthKit – ceea ce deschide calea unei noi ere în domeniul supravegherii stării de sănătate a populaţiei şi detectarea timpurie a riscurilor de îmbolnăvire.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Un comentariu to “Prelevarea probelor de sânge fără înţepare”

  1. viktor spune:

    foarte interesant,cand va aparea acest dispozitiv deosebit de salvator??

Răspunde

Powered by WordPress