Apple HealthKit, ce este şi la ce foloseşte

Apple HealthKit, Apple Health app

La scurt timp după lansarea primului iPhone, în jurul acestuia s-a dezvoltat un întreg ecosistem de dispozitive periferice acoperind cele mai diverse utilităţi. O categorie aparte, de mare succes încă din primele momente, l-au reprezentat accesoriile pentru fitness şi sănătate. Telefonul s-a dovedit a fi companionul perfect pentru o serie de dispozitive de monitorizare a activităţii fizice.

Acestea trebuiau să fie mici, compacte, rezistente la tăvăleală, iar prin urmare nu puteau încorpora o interfaţă prietenoasă cu utilizatorul. Ideal era să nu fie deloc nevoite să dispună de o interfaţă proprie. Utilizarea lor împreună cu un calculator pentru afişarea şi analiza datelor nu era deloc practică. În schimb telefonul oferea absolut tot ce era necesar: era mereu la îndemână, simplu de utilizat, putea prelua datele din mers, fără cabluri, avea o putere de calcul mai mult decât suficientă şi un ecran perfect pentru afişarea datelor. Plus conectivitate în reţea, ceea ce a dus la dezvoltarea componentei sociale centrate pe fitness, inclusiv competiţii între utilizatori din locaţii spaţio-temporale diferite.

Dincolo de pedometre cu accelerometru sau alte accesorii specifice măsurării activităţii fizice, au apărut şi aparate pentru monitorizarea unor parametri biologici: pulsul, tensiunea, oxigenarea sângelui, greutatea corporală, glicemia, colesterolul, caloriile ingerate şi cele arse, monitorizarea somnului ş.a. Fiecare din ele comunică cu telefonul şi fiecare este însoţit de câte o aplicaţie pentru procesarea datelor, afişarea grafică a evoluţiei în timp etc.

Toate aceste date reflectă starea de sănătate a utilizatorului. Dar sănătatea este un lucru complex, care depinde de o mulţime de variabile luate ca un întreg, nu disparat. De exemplu nu ne ajută prea mult să cunoaştem pulsul cardiac al unei persoane, fără să ştim dacă este într-un moment de relaxare sau de efort fizic. Datele necesare existau, dar erau furnizate de o serie de dispozitive diferite, unor aplicaţii diferite, care nu comunicau între ele. Aveam toate piesele puzzle-ului, dar totuşi incapabili să asamblăm întregul.

Aici intervine platforma HealthKit şi aplicaţia Health concepute de către Apple şi incluse în sistemul de operare iOS începând cu versiunea 8 a acestuia, lansată odată cu iPhone 6. Aceasta este o platformă de legătură între mulţimea de periferice ale căror senzori comunică cele mai diverse informaţii legate de sănătatea utilizatorului. Pentru început HealthKit aduce toate aceste date sub un acoperiş comun. Iar de aici încolo, posibilităţile sunt nelimitate.

Pentru prima oară utilizatorul îşi poate construi un profil medical complet pe telefonul său. Pentru prima oară datele medicale vor putea fi analizate în context, la adevărata lor valoare. Pentru prima oară medicul va putea avea la dispoziţie un profil complet al pacientului, nu date fragmentate şi incomplete ca în prezent. Pentru prima oară vom dispune de informaţii privind evoluţia detaliată în timp a parametrilor biomedicali. Adeseori trendul, sensul în care evoluează diverşi parametri este mai important decât valoarea de moment.

Utilizatorii cărora le pasă de propria lor sănătate vor avea şansa de a-şi ajusta din timp deviaţiile de la parametri biologici ideali. Actualmente majoritatea problemelor de sănătate sunt detectate de abia în momentul în care sunt atât de grave încât deja prezintă simptome vizibile. Însă dacă micile abateri de la linia ideală specifică constituţiei fiecăruia în parte sunt detectate imediat ce apar, ajustarea lor va putea fi făcută cu eforturi minime, cel mai adesea fără a necesita intervenţia medicului.

Utilizatorii mai puţin atenţi la sănătatea lor, respectiv la alimentaţie, odihnă şi condiţie fizică, vor putea şi ei beneficia de sistemul integrat de monitorizare construit în jurul Apple HealthKit. Probabil vor ajunge mai din timp pe mâna companiilor farmaceutice, aducându-le un profit mai mare, dar totodată le va creşte şi lor durata şi calitatea vieţii, prin tratarea timpurie a problemelor ivite.

Deocamdată Apple HealthKit de abia a făcut primul pas. Este unul important, dar este numai începutul. Dezvoltarea la care vom asista anii viitori pe această direcţie va fi una fantastică. Domeniul senzorilor medicali se află în plină revoluţie atât ca diversitate şi precizie, cât şi ca miniaturizare şi reducere a costurilor. De exemplu secvenţierea genomului uman în 2001 costa 3 miliarde de dolari şi implica munca unei echipe de sute de oameni, luni de zile. În prezent ne apropriem de durata de câteva minute, cost de doar câţiva dolar şi numai 1-2 oameni implicaţi.

Dispozitivele purtabile, precum noul Apple Watch, vor constitui unele dintre cele mai importante surse de date medicale pentru HealthKit. Ceasul tocmai lansat este doar umbra a ceea ce va deveni el odată cu versiunile viitoare. Actualmente funcţiile sale reflectă doar o fracţiune din specializările echipei de experţi angajată de către Apple în ultimii ani pentru a lucra la acest proiect.

Medicina va avea şansa de a deveni ceea ce ar fi trebuit să fie din totdeauna: o ştiinţă care previne problemele de sănătate. Actualmente ea intervine de regulă după ce răul deja s-a produs, încercând să repare ce se mai poate. Destul de rar un individ „reparat” va funcţiona la fel de bine ca unul ale cărei „defecţiuni” au fost prevenite la timpul potrivit.

Acum 100 de ani, revoluţia industrială a adus un mare salt privind calitatea vieţii şi o dublare a duratei medii de viaţă a oamenilor. Sunt convins că următorul salt similar va fi adus de medicina preventivă integrată, personalizată, care se va dezvolta în jurul unor sisteme de monitorizare continuă a corpului precum cele care devin acum posibile cu ajutorul noului Apple HealthKit.

Dacă totul va funcţiona cum trebuie, Apple va transforma sistemul medical. Compania dispune de toate atuurile în acest sens: o bază uriaşă de utilizatori, o mare putere de influenţare a pieţei şi crearea de pieţe noi şi nu în ultimul rând puterea financiară şi tehnologică de a susţine acest lucru. Cert este că urmează vremuri interesante în medicină, din care vom avea de câştigat cu toţii.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress