Pulverizator spray zeamă de lămâie şi alte citrice

Pulverizator spray zeamă de lămâie, citrice

Au trecut deja doi ani de când am văzut prima oară ideea acestui pulverizator pentru zeamă de lămâie direct din interiorul fructului. Deşi este interesantă ideea, nu eram deloc convins de funcţionalitatea ei. Între timp a trecut de stadiul de idee, a intrat în fabricaţie de serie, au apărut variante îmbunătăţite, iar opiniile consumatorilor sunt, pe Amazon şi nu numai, preponderent pozitive. Prin urmare cred că a sosit timpul să aruncăm o privire asupra acestui produs.

Ideea este în principiu simplă: baza pulverizatorului se înfige într-o lămâie, după care putem pulveriza uniform sucul acesteia pe salate sau alte preparate culinare. În mod ideal lămâia s-ar comporta ca o sticluţă plină de suc. În realitate este mai complicat de atât. Sucul este acolo, dar împărţit într-o mulţime de alveole lunguieţe izolate unele de altele. Membrana acestor alveole va trebui ruptă pentru eliberarea sucului.

Construcţia corpului pulverizatorului joacă un rol decisiv privind performanţele ei în timpul folosirii. Din acest motiv, dintre toate variantele existente pe piaţă m-am oprit asupra modelului de faţă.

Corpul central voluminos, de diametru mai mare, prevăzut cu filet şi o reţea densă de orificii de colectare şi filtrare a sucului asigură cea mai bună eficienţă la utilizare. Nu va goli lămâia în totalitate de zeama ei, dar va extrage mai multă zeamă decât versiunile care doar se înfig simplu în lămâie, fără filetare.

Atenţie la locul prin care introducem pulverizatorul în lămâie. Aceasta se va face obligatoriu la una dintre capetele de pe axul principal al fructului. După cum se vede şi în imaginile alăturate, va trebui să tăiem puţin capătul lămâii cât să creăm o suprafaţă plană suficient de mare pentru înfiletarea pulverizatorului. Introducerea pulverizatorului prin înfigerea la întâmplare undeva în lămâie va limita cantitatea de zeamă obţinută la câteva pufuri.

Deşi în continuare nu sunt foarte convins de utilitatea acestui spray pentru citrice, trebuie să recunosc că arată bine. Apoi există şi un beneficiu practic al folosirii sale: se evită contactul dintre sucul de lămâie şi aer. Sucul va fi cu adevărat proaspăt, fiind extras exact în secunda utilizării. Dacă ar fi stors din timp, de către un storcător de citrice, până la folosire sucul şi-ar pierde din proprietăţi datorită oxidării unor componente la contactul cu aerul. Vitamina C este cea mai sensibilă din acest punct de vedere. O idee bună ar fi stoarcerea la storcător a lămâilor deja folosite cu acest spray, pentru a nu se risipi sucul pe care pulverizatorul n-a reuşit să-l extragă.

Pulverizatorul spray pentru citrice se vinde în seturi de câte două bucăţi de mărimi diferite. Cea mai lungă este pentru lămâie şi alte citrice mai mari, în timp ce cea mai scurtă este pentru lime ori alte variaţiuni de mici dimensiuni. La noi în ţară pulverizatorul poate fi cumpărat de pe siteul Kitchen Shop.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress