Cuptoarele cu microunde Panasonic Zero Oil, adevăr sau… marketing?

Cuptor cu microunde Panasonic Zero Oil

Panasonic a lansat o gamă de cuptoare cu microunde echipate cu tehnologie Zero Oil, menite a face posibilă prepararea unor alimente sănătoase, fără conţinut de grăsime, respectiv ulei, unt sau untură. Cuptoarele cu microunde Zero Oil sunt destinate în primul rând pieţei indiene, pretextul fiind utilizarea în exces a grăsimilor în bucătăria indiană. Cum însă curentul de promovare a alimentaţiei sănătoase este activ şi în occident, este posibil ca aceste aparate să ajungă şi în magazinele noastre de electrocasnice. Pentru a putea găti sănătos, fără grăsimi. Cel puţin asta vrea compania să ne facă să credem.

În realitate însă, lucrurile stau puţin altfel. Singurul lucru esenţial la prepararea alimentelor în cuptorul cu microunde este cantitatea de apă conţinută şi distribuţia acesteia în masa ingredientelor. Cu sau fără ulei ori alte grăsimi, procesul de preparare este acelaşi. Vorbim despre un cuptor cu microunde, nu despre o tigaie cu sau fără strat anti-aderent.

Principiul fizic de funcţionare a cuptorului cu microunde nu are nimic în comun cu conţinutul de grăsimi al alimentelor. Prin urmare un cuptor cu microunde nici nu este posibil să dispună de particularităţi constructive specifice gătitului cu sau fără ulei. Deşi compania vorbeşte despre „tehnologia Zero Oil”, în realitate aceasta este doar un nume care sună bine şi atât.

Diferenţa faţă de alte modele de cuptoare cu microunde se află nu în construcţia aparatului, ci în cu totul altă parte. Mai precis în cartea de reţete care îl însoţeşte. O carte de reţete de preparate culinare fără grăsimi. Preparate care pot fi gătite la fel de bine în orice alt cuptor cu microunde.

Pe de altă parte mai este un aspect de luat în considerare. Este adevărat că excesul de grăsimi este dăunător sănătăţii, ca orice exces de altfel. Mai ales dacă vorbim despre grăsimi procesate, cum ar fi uleiurile rafinate, hidrogenate sau mai nou transesterificate.

Însă asta nu înseamnă că grăsimile trebuie evitate în totalitate. Ele sunt vitale pentru organismul uman, trebuie să fim atenţi doar să consumăm grăsimi sănătoase, în cantităţi moderate. Dintre cele 6 grupe principale de vitamine, numai complexul B şi C sunt hidrosolubile. Celelalte, vitaminele A, D, E şi K sunt liposolubile. Adică ele pot fi dizolvate numai de către grăsimi, nu şi de apă. Consumarea alimentelor care conţin vitamine liposolubile fără prezenţa unor minime cantităţi de grăsimi reduce nivelul de absorbţie a acestor vitamine undeva aproape de zero. Ceea ce poate fi numit oricum, numai alimentaţie sănătoasă nu.

Închei aici cu expunerea opiniei mele despre cuptoarele cu microunde Panasonic cu „tehnologie Zero Oil”. Cred că este lăudabilă iniţiativa companiei de a promova un consum redus de grăsimi, dar nu şi modul în care sugerează necesitatea achiziţiei unor aparate electrocasnice destinate acestui scop. Este de ajuns schimbarea reţetelor folosite, nu trebuie schimbată aparatura electrocasnică din bucătărie.

La ora actuală gama de cuptoare cu microunde Panasonic Zero Oil cuprinde un număr de trei modele, toate având capacitatea de 27 de litri:

  • NN-CD684B (meniu cu 151 reţete)
  • NN-CD674M (meniu cu 141 reţete)
  • NN-CT654M (meniu cu 131 reţete)

Sursa: Panasonic India Newsroom

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress