Electrolux preia divizia de electrocasnice de la General Electric

Logo Electrolux si General Electric Appliances sigla

Compania americană General Electric a anunţat vânzarea diviziei producătoare de aparatură electrocasnică către suedezii de la Electrolux, contra sumei de 3,3 miliarde de dolari, însoţită de cedarea pe termen lung a dreptului de utilizare a mărcii GE Appliances. Înţelegerea a fost făcută, dar tranzacţia va putea fi finalizată numai după obţinerea avizelor necesare de la autorităţile antitrust, probabil undeva prin 2015. Este probabil cea mai mare tranzacţie din istorie pe segmentul de electrocasnice.

General Electric (GE) are o prezenţă foarte puternică pe piaţa americană de aparate electrocasnice şi una dintre cele mai bune echipe de cercetare şi dezvoltare în domeniu. Divizia este profitabilă, fiind într-o formă financiară excelentă. Decizia GE de a renunţa la ea face parte dintr-un plan mult mai amplu de repoziţionare a operaţiunilor companiei, care la ora actuală se întind pe o plajă foarte largă de domenii.

Prin această achiziţie Electrolux urmăreşte în primul rând preluarea poziţie dominante pe piaţa americană, unde mai deţine printre altele mărcile Frigidaire şi Eureka. Electrolux este al doilea cel mai mare producător de electrocasnice din lume, fiind devansat de Whirpool. La ora actuală Whirpool domină piaţa americană şi Electrolux pe cea europeană, unde operează şi sub mărcile AEG şi Zanussi.

Din portofoliul Genetal Electric cedat către Electrolux fac parte şi drepturile asupra mărcii Hotpoint pentru America de Nord. În Europa Hotpoint este marcă înregistrată a companiei italiene Indesit, fiind folosită până în 2011 în forma combinată Ariston-Hotpoint, iar după această dată doar Hotpoint.

Pentru consumatori deocamdată această tranzacţie nu va aduce nimic nou. Pe viitor însă este de aşteptat ca măsurile de eficientizare a companiei să ducă la închiderea mai multor unităţi de producţie, urmând ca diversitatea de produse să se reducă la o diversitate de mărci sub care se vor comercializa produse practic identice.

Este o fază de pe urma căreia noi ca şi consumatori avem numai de pierdut, însă aşa se întâmplă întotdeauna după achiziţii de asemenea anvergură. De la cele mai mici bunuri industriale, până la autoturisme putem vedea aceeaşi marfă sub diverse etichete. Să sperăm însă că unele tehnologii dezvoltate de General Electric vor ajunge şi pe piaţa europeană. GE deţine o serie de inovaţii de vârf în domeniul electrocasnicelor, ca de exemplu cea mai bună maşină de spălat vase de la ora actuală, pe care am prezentat-o recent în aceste pagini.

Surse: GE Appliances şi Wikipedia.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress