Compania japoneză Kurukurunabe a lansat pe piaţă prima oală de gătit al cărei conţinut în timpul fierberii se amestecă singur, continuu. Iar acest lucru se întâmplă datorită numai şi numai unui design inteligent, nu unor accesorii electrocasnice. Mai mult, dacă se doreşte mişcarea circulară de amestecare poate fi oricând oprită prin eliminarea din oală a unui accesoriu din tablă, de forma unui inel cu aripioare în spirală.
Conceptul a apărut în forma iniţială cu doi ani în urmă, fiind invenţia unui medic stomatolog japonez, dacă reţin bine detaliile. Clipul video care prezenta primul model funcţional de oală cu amestecare automată a avut o răspândire virală la vremea ei şi cu siguranţă mulţi îşi mai aduc aminte de el:
Deşi din punct de vedere estetic arăta interesant, forma cu pereţi spiralaţi nu era una tocmai practică pentru uz cotidian. Însă după mai bine de un an de cercetare/dezvoltare s-a ajuns la o soluţie funcţională. După cum se observă din imaginile de mai jos, a fost separată suprafaţa spiralată de oala în sine. Oala a rămas una normală, iar spiralele care imprimă mişcarea de rotaţie a apei sunt parte a unui inel metalic separat, detaşabil.
Această abordare modulară are la rândul ei câteva avantaje, posibilitatea folosirii oalei cu sau fără dispozitivul de amestecare automată fiind doar una dintre ele. Un alt avantaj vine din faptul că există posibilitatea fabricării şi comercializării separate a acestor accesorii, pentru orice oală rotundă aflată în uz.
Oalele de bucătărie au de regulă dimensiuni (în special diametrul) standard: 16, 18, 20, 24 cm. Astfel oricare oală poate fi folosită cu oricare capac de diametru corespunzător. Probabil într-un viitor apropiat vor exista inele de amestecare fabricate după acelaşi standard, pentru a se potrivi cu oalele aflate în uz.
Oala cu amestecare comercializată de Kurukurunabe are partea superioară mai largă decât suntem obişnuiţi. Această formă are rolul de a reduce şansele ca mâncarea să de-a în foc dacă este lăsată nesupravegheată. În plus, în timpul folosirii, eventuala spumă rezultată în timpul fierberii se adună în centrul oalei, de unde poate fi mult mai uşor înlăturată decât dacă ar fi răspândită pe întreaga suprafaţă.
La data scrierii articolului aceste oale sunt destinate a fi utilizate numai pe plite cu gaz. Ele nu se găsesc pe piaţa românească, însă pot fi cumpărate de pe Amazon UK.