Amintiri de Epoca de Aur: maşina de spălat farfurii

Coperta cartii Minitehnicus din 1974

23 August a fost până nu foarte demult Ziua Naţională a Republicii Socialiste România. Vremuri cenuşii cu restricţii crâncene, în care economisirea nu se realiza prin creşterea eficienţei ci prin limitarea folosirii bunurilor. Sau a disponibilităţii lor. Plus întreruperea zilnică a curentului electric. Gama de aparate electrocasnice din vremea respectivă se poate număra pe degetele de la mâini. Teoretic. Pentru că practic de exemplu pentru un frigider Arctic (singura marcă existentă) stăteai pe liste de aşteptare ani de zile.

Mi-a căzut în mână zilele acestea o carte cu „invenţii” ale pionierilor patriei – a se citit elevi îndoctrinaţi politic încă de la cele mai fragede vârste. Şi răsfoind-o, am dat de una care mi-a atras atenţia: maşina de spălat farfurii. Şi am realizat cu ocazia asta că, deşi de mic eram pasionat de tehnică, nu-mi amintesc să fi ştiut măcar pe vremea aceea că există şi maşini de spălat vase.

La noi existau doar maşini de spălat rufe, dar şi acelea de un primitivism incredibil comparativ cu cele occidentale, de dincolo de cortina de fier. Dar de maşini de spălat vase nu-mi amintesc să fi auzit măcar, chiar dacă ele în occident erau deja populare, iar ca şi principiu de funcţionare erau identice cu cele actuale. Sunt convins că nici pionierul care a imaginat non-sensul tehnic de mai jos n-a ştiut de ele:

Maşină de spălat farfurii

Realizator: Stoian Simion
Casa pionierilor, Drobeta – Tr. Severin
Profesor coordonator: Muşat Adrian

Maşina de spălat farfurii se compune din următoarele părţi: suportul bazinului superior, suportul axului motor, axul motor, suportul electromotorului, axul cu ventuză, tubul de scurgere, robinetul rezervorului pentru apă curată, rezervorul de captare a apei murdare, electromotorul, lagărele, axul pentru antrenarea discului, discul, pe care este fixat buretele, buretele, tava colectoare a apei şi suportul maşinii.

Masina de spalat farfurii

(clic pe imagine pentru a o mări)

Funcţionarea

Electromotorul este alimentat de la o baterie de 4,5 V. Electromotorul acţionează axul pe care se află montat un disc. Pe acest disc se află aplicat un burete circular. în faţa discului cu burete se află o ventuză de cauciuc. Pe această ventuză, prin apăsare, se fixează farfuria ce urmează a fi spălată. Discul cu burete, prin mişcarea sa de rotaţie, curăţă farfuria, în timp ce din rezervorul superior curge apă curată. După spălare, apa murdară este captată în bazinul colector.

Spălarea unei farfurii durează aproximativ un minut. Apropierea discului cu burete de farfurie se face manual, prin intermediul unei manivele ce acţionează axul filetat.

Schimbarea farfuriilor după spălare se face tot manual.

Sursa: cartea Minitehnicus, Bucureşti 1974, pagina 114

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress