Plantele de apartament au un important aport în crearea unui climat primitor acasă, necesitând numai un pic de atenţie în schimb. Şi chiar dacă singurul lucru de care au nevoie mai des este puţină apă, nu întotdeauna ne este la îndemână să le-o oferim la timp. Şi nu mă refer doar la perioadele în care suntem plecaţi în concedii, ci şi la zilele caniculare, când pentru a rezista căldurii ele pot avea nevoie de udare de mai multe ori pe zi, în timp ce noi este posibil să fim plecaţi de dimineaţa până seara…
Senzori pentru monitorizarea plantelor sunt deja o mulţime, de exemplu Parrot Flower Power se găseşte deja şi în magazinele româneşti de electrocasnice. Însă acestea asistă pasiv la bunăstarea sau la moartea plantei, în timp ce noi avem nevoie de ceva capabil să aibă grijă de ea când nu suntem în preajmă. Iar dispozitivele din această categorie sunt extrem de rare. Dar nu inexistente.
Daisy.si este creaţia a doi fraţi din Slovenia şi are ca destinaţie principală udarea plantelor de apartament, dar poate fi folosit şi în exterior, pe pervazuri, în balcon, grădină sau oriunde altundeva. Dispozitivul are o construcţie ermetică şi este dotat cu un senzor pentru umiditatea din sol format din doi electrozi, un senzor de lumină, unul de temperatură, o electrovalvă şi un indicator LED RGB. Plecând de la datele culese, un algoritm inteligent stabileşte cantitatea necesară de apă şi momentul administrării ei.
Utilizatorii mai pretenţioşi pot programa limitele de umiditate, cantitatea de apă, timpul de absorbţie şi alţi parametri printr-o aplicaţie web simplă, cu un smartphone, tabletă sau calculator (indiferent de sistemul de operare). Datele sunt transmise la către Daisy.si prin simpla apropriere a senzorului de lumină de ecranul dispozitivului pe care rulează aplicaţia, transferul fiind efectuat prin modularea luminozităţii unei zone a ecranului.
Implicit Daisy.si este setat să permită o uşoară uscare a solului înainte de udare, împiedicând astfel formarea muşchilor de pământ. LED-ul multicolor RGB semnalează optic nivelul de umiditate al solului. Un algoritm detectează automat cantitatea necesară de apă, acţionând electrovalva între 2 secunde şi 8 ore, respectiv echivalentul a 0,05 litri până la aproximativ 300 litri de apă.
Alimentarea cu electricitate este asigurată de o pereche de baterii AAA (sau R3, mici rotunde). Durata de viaţă a unui set de baterii este de până la doi ani de utilizare continuă. Un semnal sonor discret anunţă când este necesară înlocuirea bateriilor. În caz că acestea nu vor fi înlocuite din timp, dispozitivul se va bloca pe poziţia închis pentru a preîntâmpina eventuale inundaţii dacă electrovalva ar rămâne deschisă.
Alimentarea cu apă este asigurată prin cădere, dintr-un vas de apă de mărime corespunzătoare. Orice fel de vas, de orice mărime, poate servi ca rezervor de apă. Un rezervor poate asigura alimentarea a mai multe dispozitive Daisy.si, iar un dispozitiv Daisy.si poate uda una sau mai multe ghivece cu flori.
Folosirea unui rezervor de apă în locul alimentării direct de la reţea are câteva avantaje, printre care:
- apa se află întotdeauna la temperatura camerei, scutind planta de un şoc termic în momentul udării;
- apa are suficient timp pentru a se evapora clorul sau bioxidul de clor folosite pentru purificarea apei de reţea;
- se pot adăuga cu uşurinţă şi doza cu precizie eventualele substanţe nutritive pentru creşterea plantelor de apartament.
Plantele pot fi udate la suprafaţa solului sau la nivelul farfuriei de sub ghiveci, urmând ca solul să se umezească absorbind apa prin efect capilar. Personal prefer întotdeauna prima variantă, este mai sigură şi mai naturală. Udarea în farfurie va forţa rădăcinile să coboare în căutarea apei, ajungând să iasă prin găurile de scurgere din fundul ghiveciului, lucru nedorit.
Alte detalii tehnice:
- diametrul tubului de alimentare cu apă: 6 mm (tuburi se găsesc la Dedeman)
- dimensiunile dispozitivului 28 x 42 x 55 mm
- greutate: aprox. 80 grame
- semnal de avertizare rezervor de apă gol
Principalul avantaj al Daisy.si, faţă de majoritatea dispozitivelor de udare automată a plantelor, vine din măsurarea continuă a umidităţii solului şi adaptarea udării la necesităţile plantei, evitându-se atât risipa de apă, cât şi udarea insuficientă. Majoritatea dispozitivelor asemănătoare se bazează ori pe udarea continuă, prin picurare sau înfiltrare, ori prin udarea temporizată, la ore fixe, cu cantităţi de apă fixe. Însă nevoile plantelor nu sunt fixe, variază foarte mult în funcţie de condiţiile de mediu, crescând mult când este caniculă şi vânt, scăzând pe vreme mai răcoroasă.
Daisy.si a încheiat cu succes o campanie de finanţare, urmând lansarea producţiei de serie. Pentru a fi la curent şi pentru comenzi odată ce produsul devine disponibil, vizitaţi http://daisy.si