Linguri şi furculiţe aromate, pentru o savoare mai intensă

Set ustensile bucatarie parfumate Aroma R-Evolution

Am mai vorbit în trecut despre furculiţe deosebite, dar cea de faţă pleacă de la o idee care le întrece pe toate. Dacă majoritatea furculiţelor se diferenţiază mai mult prin design, cea de faţă o face şi prin funcţionalitate: intervine activ în percepţia gustului alimentelor. Papilele gustative de pe limbă recunosc un număr de patru (după opinii mai recente cinci) gusturi de bază. Însă modul în care percepem aroma alimentelor este puternic influenţat şi de mirosul acestora. Acesta este punctul în care intervine noua furculiţă Aromafork, respectiv lingura Aromaspoon, din seria Aroma R-Evolution.

Acestea sunt creaţia Molecule-R, compania unor inventatori canadieni specializaţi în arome, aditivi alimentari şi gastronomie moleculară. Având în vedere domeniul lor de activitate, parcă nu-i chiar lipsită de logică noua abordare.

Cele două ustensilele de bucătărie au un design aproape normal. Prezenţa unui mic locaş la baza cozii este principalul element vizual care atrage atenţia. În acest locaş se pune o mică rondelă din hârtie de sugativă, peste care se va picura cu o pipetă aroma dorită.

Se pot folosi un număr destul de mare de arome sau de combinaţii ale lor, setul de bază incluzând:

  • 3 arome de boabe: cacao, cafea şi vanilie
  • 4 arome de fructe: banane, litchi, fructele pasiunii şi căpşuni
  • 3 arome de ierburi: busuioc, coriandru şi mentă
  • 3 arome de seminţe oleaginoase: migdale, arahide şi nucă de cocos
  • 4 arome de condimente: scorţişoară, ghimbir, ardei iuţi şi wasabi
  • 4 arome umami: unt, ulei de măsline, fum şi trufe

La prima vedere întregul concept mi s-a părut o prostie, eu fiind genul care savurează o mâncare bună în toate planurile sale, aspect, textură, gust şi miros. Dar privind lucrurile mai în profunzime, mi-am schimbat opinia. Nu aş folosi aşa ceva, în schimb cred că sunt câteva categorii de persoane cărora le-ar fi util, unora putându-le chiar îmbunătăţi calitatea vieţii. Să le luăm pe rând:

  • persoanele cu diete restricţionate din motive medicale
  • cei alergici la anumite condimente, iritabilitate intestinală la ele etc.
  • fumătorii, având simţul gustului şi mirosului puternic diminuat, o intensificare a aromelor fără deranjarea intestinului le-ar fi de ajutor
  • cei care, pentru a slăbi, urmează diete atât de restrictive încât mâncarea are mai degrabă gust de carton înmuiat în apă decât a ceva comestibil
  • persoanele care neavând de ales sunt nevoite să consume alimente fără gust. Poate fi aici vorba despre bucătăria unor ţări, fie despre fructe şi legume de supermarket, modificate genetic pentru a fi mari, frumoase, productive şi rezistente, dar rămase fără gust în cursul acestui proces.

Acestea fiind zise, pentru mai multe informaţii sau pentru cumpărarea unui set de ustensile de bucătărie Aromafork ori Aromaspoon, accesaţi Molecule-R.

Actualizare: Setul Aroma R-evolution a devenit disponibil şi în România, putând fi cumpărat de pe www.smuff.ro.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress