Covorul-senzor transformă camera într-un uriaş touchscreen

Covor senzor

Future-Shape este o companie germană care se ocupă de cercetarea şi dezvoltarea unor senzori pentru suprafeţe mari, cu aplicaţii diverse. Una din ultimele creaţii ale acestora este SensFloor, o suprafaţă sensibilă, care poate detecta dacă o persoană a căzut pe jos. Utilitatea acesteia este evidentă în aplicaţii legate de securitate sau în cazul persoanelor în vârstă, care trăiesc singure şi mai ales în cazul celor internate în case de bătrâni, pentru o mai bună supraveghere a lor.

SensFloor se prezintă ca un covor textil de numai 2 mm grosime, care se poate amplasa sub orice fel de suprafeţe flexibile, cum ar fi: covor, mochetă, linoleum parchet sau chiar podele laminate. Acest sistem include pentru fiecare metru pătrat câte 32 de senzori de proximitate şi 4 module de transmisie radio.

Când o persoană calcă pe covor, semnalele culese de senzori sunt transmise către o unitate centrală de calcul. Această unitate analizează datele şi identifică diferite tipuri de activitate: prezenţa uneia sau a mai multor persoane care stau sau merg, viteza şi direcţia de deplasare a acestora. Poate distinge diferenţa dintre o persoană sau nişte lichid curs pe jos.

În aplicaţii legate de îngrijirea bătrânilor sau a bolnavilor ori supravegherea copiilor poate detecta dacă persoana s-a dat jos din pat, dacă a mers la baie sau a părăsit camera. Nu în ultimul rând, sistemul poate „vedea” persoanele căzute. În funcţie de activitatea detectată, unitatea centrală poate realiza diferite sarcini: aprinde sau stinge lumina, acţionează uşi automate, semnalizează activităţi neautorizate, cheamă infirmiera sau anunţă rudele apropiate. În domeniul securităţii sistemul poate lucra în combinaţie cu etichete RFID pentru urmărirea cu precizie a poziţiei unor persoane.

La sfârşitul anului 2012 SensFloor a fost instalat pentru teste într-un cămin de bătrâni din Alsacia, Franţa. Covorul senzor a monitorizat 70 de camere. Aprindea lumina când locatarul păşea pe covor, respectiv alarma supraveghetoarea dacă cineva cădea pe jos. În primele 4 luni de teste sistemul a descoperit 28 de căderi şi nici una dintre acestea nu a fost alarmă falsă. Pentru căminele de bătrâni poate fi un sistem de monitorizare mai discret şi mult mai uşor de urmărit decât camerele video.

SensFloor şi în general creaţiile celor de la Future-Shape sunt, după părerea mea, primii paşi în domeniul textilelor inteligente. Monitorizarea încăperilor la nivel de podea este doar începutul.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress