Formă şi culoare, artă şi lumină: lampa cubică

Lampa cu abajur cubic, joc de umbre si lumini

Un iluminat ambiental artistic nu însemnă neapărat investiţii mari sau achiziţionarea unor kitsch-uri chinezeşti ieftine. Din contră, chiar formele simple pot genera efecte surprinzătoare. Am mai prezentat în trecut soluţii deosebite, ca de exemplu lampa de colţ de perete, creaţie a unor designeri japonezi. Astăzi ne oprim asupra unei forme şi mai simple, dar capabilă de efecte luminoase complexe, neaşteptate: semi-cubul.

Numit Light Object (obiect luminos), este creaţia designerului olandez Wesley Dudok. Are forma unei jumătăţi de cub, mai precis păstrează trei feţe din cele şase ale unui cub întreg. Este confecţionată dintr-un material opac, vopsit în alb la interior pentru a reflecta lumina şi alb sau negru în exterior, pentru a avea o influenţă neutră asupra culorii luminii. Sursa de lumină este montată în interior, în singurul colţ al semi-cubului.

Mai departe totul depinde de modalitatea de amplasare al obiectului. Dacă avem nevoie de lumină puternică, de lucru, întoarcem cubul cu faţa interioară spre noi, iar suprafeţele plane vor acţiona ca un reflector. Pentru o lumină ambientală difuză, o atmosferă odihnitoare, romantică, este suficient să întoarcem invers obiectul. Lumina va cădea pe perete, de unde se va reflecta mai difuz înapoi spre încăpere. Este utilizabilă fireşte orice poziţie intermediară între cele două extreme.

Jocuri de lumini şi umbre cu adevărat interesante obţinem prin agăţarea abajurului cubic de un cui pe perete. Dar să lăsăm imaginile să vorbească:

Dimensiunile lămpii sunt de 20x20x20 cm, pereţii laterali ai abajurului fiind din tablă metalică de 1 mm grosime. Foloseşte un bec halogen de 25 de waţi şi o luminozitate de 300 de lumeni. Temperatura luminii este de 2700 kelvin.

Lampa Light Object se găseşte de vânzare pe pagina artistului, la preţul de 300 euro. Mult comparativ cu preţurile cu care suntem obişnuiţi din magazinele de electrocasnice, nu aşa de mult pentru cine este la curent cu preţurile practicate în mediile artistice, pentru obiectele realizate manual, în serii mici.

O altă modalitate de a avea una, dacă doriţi, este să o confecţionaţi singur. Sau să rugaţi un meşter să o facă. La urma urmei este una din cele mai simple forme, trei pătrate opace lipite între ele. Ca şi sursă de lumină, ideal ar fi un bec LED. Pentru a-i extinde funcţionalitatea, becul poate fi dotat cu un variator de luminozitate. Iar pentru efecte şi mai impresionante, puteţi folosi un bec LED RGB cu culoarea luminii selectabilă după dorinţă, din telecomandă. Atenţie, să alegeţi o sursă de lumină omnidirecţională, nu una de tip spot.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress