Body Dryer, uscarea corpului după baie în numai 30 de secunde

Uscator cu aer comprimat, in loc de prosop, dupa baie

Mulţi dintre noi deja am luat contact (cel puţin virtual) cu Dyson Airblade Tap – bateria de chiuvetă cu uscător de mâini încorporat. Un sistem de uscare cu un jet de aer de mare presiune, dar subţire ca o lamă, care practic rade apa de pe mâini. Un grup de tineri întreprinzători americani au conceput, plecând de la această idee, un uscător electric rapid pentru întregul corp. Funcţionând pe baza unui vârtej de aer sub presiune, acesta promite uscarea completă în numai 30 de secunde, după un duş sau o baie.

Numit Body Dryer, aparatul este relativ compact, de forma unui cântar de baie mai voluminos. În paranteză fie spus, chiar are încorporat şi un cântar de baie, ca şi funcţie suplimentară. Autorii spun că acest uscător ar fi portabil. Acum nu ştiu ce să spun, cuvântul portabil are o acoperire destul de largă. Da, este portabil comparativ cu, de exemplu, o maşină de spălat rufe. Body Dryer poate fi transportat uşor de o singură persoană. Dar mă îndoiesc că cineva l-ar lua cu el într-o deplasare, nu-i chiar atât de portabil. Iar pentru utilizarea ei este necesară prezenţa unei prize, preferabil în baie.

Ca şi principiu de funcţionare, Body Dryer foloseşte un jet de aer comprimat (şi ionizat, spun autorii), jet care fiind suflat prin duze aflate la anumite unghiuri, formează un vârtej care înlătură apa de pe corp. Temperatura aerului este reglabilă după dorinţă, putând folosi atât aer rece cât şi cald.

În jurul unităţii centrale a aparatului în imagini poate fi văzută o lumină albastră. Nu se specifică dacă este o lumină ornamentală sau una ultravioletă cu efecte antibacteriene. Poate aceasta să fie sursa de ionizare a aerului, radiaţia ultravioletă? Dacă da, efectul său este cel puţin discutabil, având în vedere viteza aerului comprimat şi timpul mult prea scurt în care aerul este expus razelor ultraviolete. Aceasta n-ar fi singurul semn de întrebare ridicat.

Autorii susţin că aparatul este unul ecologic, mai ecologic decât un prosop de baie. Adevărat că-i un curent la modă să se afirme despre orice că ar fi ecologic. Dar trecând peste aceste clişee de comunicare, cum poate fi mai ecologic un aparat care consumă energie electrică la fiecare folosire, faţă de un prosop de bumbac care necesită doar o spălare din când în când?

La fel de inexacte sunt şi proprietăţile antibacteriene ale dispozitivului. Se vorbeşte despre prosoape ca şi când le-am folosi atât înainte de duş cât şi după el, recuperând astfel încărcătura bacteriologică. Afirmaţie evident mincinoasă. Un prosop spălat este perfect curat, cocteilului de chimicale din detergenţii de rufe nesupravieţuind nimic. În schimb aparatul acesta va sta permanent în baie, iar după fiecare folosire mecanismele interioare rămân încărcate cu cel mai umed aer posibil, cel de imediat după baie. Plus eventuale alte particule de mizerie aspirate în timpul funcţionării. În timp ce baia se va usca repede, umezeala din aparat rămâne captivă până la următoarea folosire. O adevărată fermă de bacterii. Nu însă şi după părerea autorilor.

Body Dryer încă nu se află la comercializare. Acum în aprilie se va demara o campanie de finanţare publică, iar dacă interesul va fi suficient de mare şi se va strânge suma necesară, va demara producţia de serie. După care aparatul va fi disponibil la un preţ anunţat de 205 $.

Eu unul am mari dubii privind utilitatea practică a aparatului. Inclusiv referitor la uscarea în 30 de secunde rămân sceptic până nu văd comentariile unui număr mai mare de utilizatori reali, nu cei declaraţi pe siteul oficial, www.bodydryer1.com

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress