Chefjet, prima imprimantă 3D pentru cofetării

imprimanta 3D uz alimentar, dulciuri

Sectorul imprimantelor 3D este în plin boom de mai bine de un an. După momentele iniţiale de curiozitate tehnică, în prezent sunt tot mai multe companii care orbitează în jurul aplicaţiilor comerciale ale imprimantelor 3D. Ar fi multe de spus despre ele, dar cum nu intră în tematica blogului, revin asupra subiectului mai rar. Ca de exemplu acum, cu una din primele imprimante 3D cu aplicaţii gastronomice.

Au mai fost numeroase încercări de a „tipări” alimente, dar deocamdată aceasta este singura care a ajuns să fie disponibilă comercial. Realizată de unul din principalii jucători de pe piaţă, compania 3D Systems, şi prezentată la Consumer Electronics Show (CES) din acest an, Chefjet este o imprimantă capabilă a tipări forme complexe din zahăr şi ciocolată.

Imprimanta este disponibilă în două versiuni:

  • Chefjet este versiunea mai micuţă, mai simpluţă şi bineînţeles mai ieftină. Poate tipări obiecte monocolore de forme complexe din ciocolată şi din zahăr. Dimensiunea maximă a obiectelor tipărite este de 20x20x15 cm. Preţul este în jurul a 5.000 de dolari. Ştiu, am spus că este mai ieftină. Şi da, chiar este mai ieftină, comparată cu cealaltă versiune…
  • Chefjet Pro este mai voluminoasă şi aproximativ de două ori mai scumpă decât modelul de bază. Ceea ce are în plus acest model este posibilitatea de a tipări obiecte colorate şi de dimensiuni mai mari, respectiv de 25x35x20 cm.

Ca şi principiu de funcţionare, imprimantele construiesc obiectele strat cu strat. Fiecare strat la rândul său se obţine în două etape. În prima etapă se depune un strat foarte fin de zahăr praf (sau ciocolată, după caz). Apoi capetele de imprimare, asemănătoare celor din imprimantele cu jet de cerneală, imprimă cu un jet de apă secţiunea obiectului corespunzătoare stratului respectiv. Apa va produce recristalizarea zahărului praf în punctele umezite, creând astfel un obiect solid punct cu punct, strat după strat. La final se va înlătura zahărul praf necristalizat (care va fi refolosit) şi vom rămâne cu obiectul 3D tipărit.

Ambele imprimante se livrează cu o carte de reţete şi un soft de proiectare 3D simplu de folosit chiar şi de către cei mai puţin sau deloc familiarizaţi cu programele CAD. Nu se spune nimic despre consumabile, dar presupun că vom afla până la lansarea pe piaţă a noilor imprimante, undeva pe la jumătatea anului în curs.

Deocamdată imprimantele 3D Chefjet sunt puţin cam scumpe şi pentru cei mai mulţi dintre noi nu destul de utile pentru a-şi găsi locul alături de aparatele electrocasnice din bucătărie. Dar pentru unităţi de cofetărie şi patiserie pot fi o soluţie interesantă.

Încă o aplicaţie interesantă a acestor imprimante ar fi în domeniul corporatist, hotelier, showroom-uri auto, al organizării şi promovării de evenimente şi alte asemenea. Imaginaţi-vă că sunteţi servit cu o cafea, iar cubuleţele de zahăr primite au forma şi culorile siglei companiei respective…

Pentru uz casnic sunt, la ora actuală, mai accesibile soluţiile de gen Cricut Cake pentru producerea de ornamente comestibile complexe, adevărat că mai degrabă 2D puţin mai groase, nu cu în mod real tridimensionale.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress