Alimentator de buzunar pentru laptop şi telefon

alimentator miniatura de buzunar laptop telefon tableta

Calculatoarele portabile au trecut printr-o intensă cură de slăbire în ultimii ani. Nu fără hopuri, ce-i drept. Iniţial au apărut netbook-urile, care deşi mici şi uşoare, erau prea puţin performante pentru a se bucura de succes. Lovitura de graţie pentru această categorie a venit în 2010, odată cu lansarea de către Apple a primului MacBook Air. La acel moment a luat parte categoria de calculatoare ultraportabile, iar laptopurile normale au început şi ele să devină mai subţiri şi mai uşoare. Cu o excepţie.

Deşi erau tot mai suple, alimentatoarele acestora au rămas la fel de mari şi butucănoase, de regulă 25% din volumul şi greutatea laptopului, dar în cazuri excepţionale ajungeau chiar şi la 40%. O adevărată ancoră a cărei prezenţă se simţea din plin de către cei care aveau nevoie de portabilitate.

În acest context sună foarte atrăgătoare ideea unui alimentator universal pentru laptop atât de mic încât poate fi purtat în buzunar. De mărimea unui ştecher mai mare, noul alimentator este de până la 5 ori mai mic şi până la 6 ori mai uşor decât cele din prezent. În plus mai are şi o ieşire USB pentru încărcarea unui telefon, a unei tablete sau orice alt dispozitiv alimentat la 5 volţi. Cum în ziua de azi practic toate telefoanele se încarcă la 5 volţi, avem practic un încărcător 2 în 1.

Alimentatoarele de laptop, ca şi cele de calculatoare, funcţionează pe principiul comutaţiei, la o frecvenţă de câteva sute de KHz. Aceasta le permite să fie mai mici, mai uşoare şi mai ieftine decât alimentatoarele liniare cu transformator. Pentru a le putea reduce şi mai mult dimensiunile, noile surse de alimentare în comutaţie vor funcţiona la o frecvenţă de aproximativ 1000 de ori mai ridicată, undeva între 30 şi 300 MHz.

Proiectarea unui circuit de alimentare în comutaţie care să funcţioneze la asemenea frecvenţe n-a fost o sarcină uşoară, lipsită de complicaţii. Tehnologia necesară a fost dezvoltată în cadrul laboratoarelor MIT, iar subiectul a constituit teza de doctorat a autorului, fost membru cu rang de căpitan în US Air Force şi co-fondator al companiei FINsix, producătorul acestui alimentator.

Singura reţinere pe care o am faţă de noua tehnologie se referă la zgomotul de radiofrecvenţă pe care îl poate genera în jurul său. Toate sursele de alimentare în comutaţie generează în timpul funcţionării paraziţi radio pe un spectru foarte larg de frecvenţe, paraziţi care bruiază buna funcţionare a mijloacelor de comunicaţie radio.

Într-un alimentator de calitate nivelul acestor paraziţi este redus la minim prin tehnici de filtrare şi/sau ecranare radio. Sunt absolut convins că FINsix va respecta toate normele tehnice din acest punct de vedere. Problema va apărea când vor începe chinezii să producă imitaţii ale produsului. Adică nu peste mult timp. Şi nu vom mai vorbi numai despre alimentatoare de laptop, ci despre orice are sursă de alimentare în comutaţie: televizoarele, sistemele de iluminare cu LED ş.a.m.d.

În China nu se dau doi bani pe norme şi reglementări tehnice, siguranţă, fiabilitate etc. Un singur lucru contează: preţul cel mai redus. Iar autorităţile occidentale sunt prea puţin preocupate de verificarea continuităţii respectării normelor şi dincolo de lotul pentru care s-au obţinut certificările iniţiale. De autorităţile româneşti cu atribuţii de control al calităţii nici nu merită amintit: singura lor activitate este ridicarea lunară a salariului.

Alimentatorul de buzunar pentru laptopuri va fi lansat spre comercializare pe la mijlocul anului 2014, la un preţ iniţial de 90 USD. Va putea fi utilizat la orice laptop cu consumul de până la 65 W, excepţie cele Apple, dacă nu cumva vor ajunge la o înţelegere privind licenţierea utilizării conectorului MagSafe specific MacBook-urilor. Pentru a fi la curent cu evoluţia proiectului şi demararea vânzărilor, urmăriţi siteul companiei FINsix.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress