Spărgătoare de nuci cu arc

spargator nuci

Spărgătoarele de nuci sunt, uneori, mai mult decât nişte ustensile de bucătărie. Pot fi câteodată mostre de ingeniozitate tehnică. Sau de elemente decorative funcţionale. Alteori sunt adevărate opere de artă populară. De exemplu în zonele rurale forestiere din Germania spărgătoarele de nuci în formă soldăţei de lemn sunt adânc înrădăcinate în tradiţia culturală populară, la fel cum sunt la noi vasele de lut, împletiturile de răchită şi multe altele. Astăzi ne vom opri asupra a trei modele ingenioase de spărgătoare, create de germanii de la Take2 Design.

Naomi

Câştigătoare a premiului Red Dot Award în 2013, aceasta este una din cele mai simple dar totodată interesante spărgătoare de nuci pe care le-am văzut. Arcul întins va accelera greutatea de la capătul superior, iar în momentul impactului fiind complet strâns va forma un clopot metalic în jurul nucii, împiedicând bucăţile de coajă să zboare libere prin toată încăperea. O construcţie atât de simplă şi ingenioasă în acelaşi timp. Adevărat însă că necesită două mâini pentru folosire.

Lucky Punch

Aceasta este tot o construcţie pe bază de arc şi greutate, dar de data aceasta întregul mecanism este integrat într-un cilindru care va avea şi rolul de a împiedica împrăştierea bucăţilor de coajă. Poate fi folosit şi cu o singură mână, deşi pentru încărcare este nevoie mai degrabă de două mâini. Şi acest model a fost premiat cu în 2013 cu premiul Red Dot Award pentru design.

Falling Rock

Un spărgător de nuci fără arc, dar destul de drăguţ, realizat integral din materiale naturale: lemn, piatră, metal. Este mai puţin ingenios decât modelele anterioare şi mai puţin practic, având în primul rând un rol decorativ. Spargerea nucilor se face fie prin lovire cu bila de piatră, fie lăsând bila să cadă asupra nucii. Nu reuşeşte să reţină integral fragmentele de coajă, iar golirea este puţin incomodă. Este potrivită pentru folosire ocazională, pentru câteva nuci, însă când avem kilograme de nuci, alune sau alte asemenea, este mai eficient clasicul ciocan. Pentru a fi folosit ca şi cadou sau ornament în mediul corporatist, poate fi comandat personalizat prin gravare laser sau imprimare color.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress