Boxe piezoelectrice ultrasubţiri, de numai 1 mm grosime

difuzoare boxe super subtiri

Noul televizor LG cu ecran curbat OLED de tip IMAX de 139 cm (disponibil acum şi în România) a fost prezentat pe blogurile de tehnologie şi în presa generalistă, aşa că voi sări peste lucrurile deja cunoscute. Mă voi opri puţin asupra unui detaliu mai puţin cunoscut despre televizorul de numai 4,5 mm grosime: sistemul audio al aparatului, mai impresionant chiar decât ecranul acestuia.

În ultimii ani ecranele sunt plate. Subţiri şi plate, mai nou uşor curbate, uneori chiar flexibile dar cu atât mai subţiri. Este un aspect deja obişnuit, care nu mai impresionează pe multă lume. Ecranele subţiri au devenit noua normalitate. Însă boxele din spatele lor sunt o altă poveste…

Toţi cei cu o minimă curiozitate tehnică suntem familiarizaţi cu construcţia difuzoarelor electromagnetice care intră în alcătuirea boxelor unui sistem audio. Chiar dacă au beneficiat de nenumărate inovaţii, ele practic nu diferă foarte mult de cele de acum 100 de ani. Adevărul este că lipseau şi motivele pentru apariţia unei revoluţii în domeniu. Cât timp tuburile cinescop ale televizoarelor aveau peste jumătate de metru în adâncime, nu mai contau difuzoarele de 10 cm grosime.

Când grosimea ecranului tv a ajuns în jurul a un milimetru, brusc au devenit critice şi dimensiunile sistemului audio, ignorabile până atunci. Iar noutăţile n-au întârziat să apară. O importantă evoluţie în acest domeniu o reprezintă noile difuzoare piezoelectrice ultrasubţiri de la Kyocera, numite Smart Sonic Sound.

Acestea se produc în trei variante dimensionale: mici, medii şi mari. Cele medii cântăresc numai 7 grame şi au grosimea de un milimetru, având însă puterea audio echivalentă cu un difuzor tv obişnuit.

Construcţia lor constă într-o ramă care susţine o membrană subţire, transparentă. În centrul membranei se află un element ceramic piezoelectric. Acesta vibrează când i se transmite un semnal electric de audiofrecvenţă, inducând rezonanţă în membrană şi dând astfel naştere unui unde sonore puternice.

Difuzoarele piezoelectrice (numite şi tweetere) sunt demult folosite, dar limitate strict doar pentru redarea frecvenţelor înalte. Noutatea constă în adaptarea tehnologiei pentru redarea întregului spectru audio.

În plus unghiul de difuzare a sunetului de către noile difuzoare piezoelectrice este foarte larg, fiind de 180 de grade pentru sunetele medii şi înalte. Practic pentru un televizor montat pe perete, sunetul va cuprinde uniform întreaga încăpere, ceea ce nu se poate spune despre difuzoarele tradiţionale.

Datorită acestei caracteristici, Kyocera intenţionează extinderea utilizării tehnologiei şi în alte ramuri, cum ar fi de exemplu sistemele audio din autoturisme. Acestea pentru o acoperire uniformă utilizează în prezent un număr de cel puţin 4-6 difuzoare de până la un kilogram fiecare. Noul difuzor piezoelectric ar cântări cel mult 100 de grame şi datorită unghiului larg de radiaţie s-ar reduce şi numărul elementelor necesare.

Iar dacă cele de mai sus nu au impresionat suficient, să mai menţionăm un alt important avantaj al noilor difuzoare: construcţia lor nu necesită utilizarea unor pământuri rare, ca de exemplu neodim. Acesta era elementul constituent al magneţilor puternici care constituie baza oricărui difuzor tradiţional. În ultimii ani industria electronică se confruntă cu probleme serioase privind accesul la pământurile rare necesare, probleme datorate atât resurselor limitate cât şi a politicilor impuse de China, ţara cu cele mai multe zăcăminte de acest tip.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress