V-Zug, 100 de ani de electrocasnice elveţiene

V-Zug 100 ani

Puţini români au auzit de compania V-Zug, dar la fel de puţini elveţieni au auzit la rândul lor de marca românească Artic. Cele două se aseamănă prin popularitatea pe care o au în ţările de origine, chiar dacă produsele lor sunt în clase diferite. V-Zug este, ca şi Arctic, un important producător de aparate electrocasnice. Doar că în timp ce produsele Arctic se situează în gama celor mai ieftine şi accesibile, aparatele V-Zug sunt mai către extrema cealaltă.

Anul acesta compania elveţiană V-Zug sărbătoreşte 100 de ani de existenţă. Fondată în 1913, astăzi este cel mai important producător de electrocasnice din Elveţia, cu 1300 de angajaţi şi cu vânzări de aproximativ 500 de milioane de euro în anul fiscal 2011. În ultimii ani V-Zug şi-a extins acoperirea în mai multe ţări europene şi asiatice.

În 1920 V-Zug producea primele maşini de spălat mecanice cu acţionare manuală, cu manivelă. Aceasta a fost urmată de seria de echipamente pentru o spălătorie completă, cuprinzând: maşina de prespălare şi spălare, o sobă pentru fierberea rufelor, chiuvete şi chiar şi un storcător centrifugal de rufe.

După 1940 s-au realizat progrese importante, datorate folosirii electricităţii pentru acţionarea maşinilor de spălat rufe, respectiv pentru încălzirea apei necesare. În 1949 s-a lansat Tempo, prima maşină elveţiană de spălat rufe destinată gospodăriilor individuale. A urmat în anii 1950 prima maşină de spălat complet automată, Unimatic.

Între 1959 şi 1975 a fost lansată familia de aparate electrice de uz casnic, constând din: maşina de spălat rufe Adora, storcătorul centrifugal Adora, maşina de spălat vase Adora şi maşina de călcat rufe Adora-Calandra. Cea din urmă era o maşină de călcat cu role, nu un tradiţional fier de călcat.

În a doua jumătate a anilor ’70 şi în anii ’80 V-Zug a ajuns să acopere întreaga gamă de electrocasnice moderne: aparate de gătit, frigidere, cuptoare, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi multe altele. Un superb exemplu se poate vedea în această reclamă tv din anii ’70, prezentând un aparat de gătit electric cu cuptor, dotat cu cronometru electronic şi afişaj digital. Este ceva ce în România acelor ani nici în filme nu putea fi văzut.

De-a lungul anilor compania a lansat o serie de inovaţii tehnologice devenite mai apoi standard în domeniu. Electrocasnicele V-Zug sunt printre cele mai durabile şi dintotdeauna se aflau printre cele mai economice din lume. Ca să dau doar un exemplu recent, V-Zug a lansat prima maşină de spălat cu schimbător de căldură. Aceasta este cea mai economică maşină de spălat rufe din lume, având un consum de energie cu 40% mai mic decât cele din clasa de eficienţă energetică A+++.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Un comentariu to “V-Zug, 100 de ani de electrocasnice elveţiene”

  1. […] inovaţie lansată de către producătorul elveţian de electrocasnice V-Zug, care anul acesta a împlinit 100 de ani de existenţă. 100 de ani în care a avut contribuţii substanţiale în crearea şi răspândirea […]

Răspunde

Powered by WordPress