Cameră omnidirecţională şi fotografii de 360° pe smartphone

camera foto 360 grade

Compania japoneză Ricoh intenţionează lansarea unei camere foto omnidirecţionale, capabilă a face fotografii de 360 de grade dintr-o singură declanşare. Camera este dotată cu două obiective superangulare (ochi de peşte) cu deschiderea de 180 de grade fiecare. Imaginile captate de cele două obiective aflate în opoziţie una faţă de cealaltă sunt combinate în interiorul camerei, creând o singură fotografie care apoi este transferată prin Wi-Fi către un smartphone sau o tabletă.

Întregul proces al obţinerii fotografiei este simplificat la maximum, utilizatorul apăsând declanşatorul şi primind automat imaginea pe telefon. În fotografiile sferice astfel create se poate naviga stânga/dreapta ca prin orice fotografii panoramice, dar şi sus/jos datorită acoperirii de 360 de grade pe toate direcţiile. Se poate face zoom-in pentru a mări anumite detalii sau zoom-out pentru o vedere de ansamblu. Fotografia micşorată până la dimensiunea ecranului poate fi vizualizată ca una circulară sau sferică, după cum se preferă.

Modalităţi de a capta imagini panoramice sferice există de multă vreme, dar de regulă acestea constau în diverse accesorii deloc ieftine pentru aparate din gama dSLR. Aceste soluţii nu sunt accesibile publicului larg din motive de preţ, dar şi a modului de utilizare care necesită un minim de cunoştinţe. De aici a şi pornit ideea camerei celor de la Ricoh, dacă fotografierea panoramică devine simplă şi accesibilă tuturor, rezultatele ar putea fi interesante.

Proiectul camerei omnidirecţionale a apărut de pe urma discuţiilor cu personalul facultăţilor de artă. Una dintre aplicaţiile interesante ale tehnologiei ar fi tipărirea fotografiilor obţinute pe suprafaţa unor sfere, ieşind astfel din mediul digital şi putând fi de exemplu un cadou inedit.

Deocamdată camera poate capta doar imagini statice, dar intenţia este ca pe viitor să fie capabilă să capteze şi secvenţe video. La ora actuală se fac cercetări de piaţă pentru a vedea cum ar fi primită de oameni noua tehnologie, prin urmare încă nu sunt stabilite specificaţiile tehnice ale camerei. Dacă reacţia publicului va fi pozitivă, se intenţionează comercializarea acestei camere foto omnidirecţionale, într-o formă mai evoluată şi mai miniaturizată.

Sursa: DigInfoTV

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress