doctorulzilei.ro, primul tabloid medical

logo doctorul-zilei

La început tabloidele reprezentau o nişă pe piaţa presei scrise, o curiozitate greu de digerat pentru orice om cu o minimă educaţie în spate. Deşi aparent toată lumea le condamna, în realitate au un succes peste orice aşteptări, fiind singura categorie cu creştere într-o perioadă în care tirajul restului presei scrise este în cădere liberă. La urma urmei nici nu este de mirare, ştiut fiind că singura resursă nelimitată pe lumea asta este prostia.

Dacă la început tabloidele se limitau la bârfele cu şi despre vedetele momentului, concurenţa puternică le-a obligat să-şi diversifice profilul. Sau altfel spus, au apărut tabloidele nişate pe diverse segmente. Cel mai adesea acestea au luat naştere prin adoptarea formatului tabloid de către publicaţii altădată respectabile în domeniul lor, cum ar fi de exemplu pe teme economice revista Capital sau pe domeniul ştiinţă siteul descopera.ro.

În acest context nici nu mă miră apariţia primului tabloid on-line pe nişa medicală, doctorulzilei.ro. Poate nici nu este primul, dar este primul care mi-a sărit în ochi. Şi nici nu putea scăpat neobservat când aparţine de Evenimentul Zilei, un pionier al decăderii tabloide pe piaţa românească (vă mai amintiţi de găina care naşte puii vii?). Mai trist este că doctorulzilei.ro beneficiază de o promovare puternică nu doar în cadrul trustului de care aparţine, ci şi în afara acestuia, ca de exemplu pe hotnews.ro.

De ce spun că doctorulzilei.ro este un tabloid? Pe de o parte datorită formatului specific, cu titluri panicarde, pe de alta datorită conţinutului filtrat de orice informaţie utilă, limitându-se la a prezenta doar aspectele negative ale subiectului pentru amplificarea sentimentului de panică indus.

Să luăm primul articol care mi-a sărit în ochi: „O activitate pe care majoritatea oamenilor o fac zilnic provoacă boli ale inimii şi ale plămânilor„. Primele două treimi ale titlului puteau fi foarte bine înlocuite cu „Mersul cu metroul”. Ar fi căpătat puţin sens, dar fireşte ar fi pierdut din suspansul care are la bază o mare minciună: care majoritate a oamenilor?

România are ~20 de milioane de locuitori, din care aproximativ o zecime locuiesc în capitală, respectiv în singura localitate care are o reţea de metro. Traficul metroului bucureştean este, în medie, sub 500.000 de călători pe zi deci 2,5% din populaţia României. Dintre aceştia probabil jumătate călătoresc zilnic cu metroul. Rezultă că pentru scribii de la doctorulzilei.ro unu şi ceva la sută din populaţia ţării reprezintă „majoritatea oamenilor”.

Dar să trecem de titlu. Ideea articolului este că, datorită conţinutului de particule metalice, praful din metrou este periculos. Nu menţionează însă dacă este vorba despre praful aflat în suspensie, în aer, sau cel depus pe jos. Ştiut fiind că particulele metalice sunt grele şi nu prea au capacitatea de a se menţine plutind în aer, tind să cred că ar fi mai degrabă vorba despre praful depus.

Dar mai important decât asta, este raportarea la alternativele existente. Ok, să zicem că praful din metrou ar fi relativ toxic. Articolul însă nu menţionează nimic despre praful de la suprafaţă. Lasă să se înţeleagă că a merge prin Bucureşti 10 minute cu metroul este mai periculos decât jumătate de oră cu bicicleta sau câteva ore blocate prin trafic, în maşină. Având în vedere cât de murdară este capitala, m-ar mira să existe o alternativă mai bună decât metroul, din toate punctele de vedere, inclusiv cel al sănătăţii. Dar ştiţi cum se spune: să nu lăsăm adevărul să strice un articol bun.

Şi încă un aspect: cvasi-majoritatea articolelor de pe doctorulzilei.ro sunt traduceri, bineînţeles fără a menţiona sursa. Traduceri în bătaie de joc, după cum au observat şi alţii. Trunchiate pentru a răspunde cerinţelor de tabloid chiar dacă în acest mod îşi pierd orice urmă de utilitate. Sau uneori nici nu sunt valabile pentru situaţia din România. Să trecem în revistă câteva titluri la întâmplare:

  • Gestul pe care femeile însărcinate îl fac pe ascuns şi care le poate îmbolnăvi copilul de meningită – titlul m-a făcut să mă gândesc la scărpinatul în fund, dar de fapt este vorba despre fumat. Apropo, numai fetiţele din clasele primare fumează pe ascuns.
  • Vreţi să vă reduceţi tensiunea arterială? Iată ce trebuie să faceţi timp de 20 de minute – răspuns: stat la soare.
  • Ce altă boală cumplită le paşte pe fumătoare, în afară de cancerul pulmonar – răspuns: cancer colorectal. Aş adăuga eu că numai pe fumătoarele care-şi introduc ţigara în celălalt capăt al tubului digestiv.
  • Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă suspendarea comercializării medicamentelor care conţin o anumită substanţă – răspuns: treptazepam numit şi Myolastan, folosit mai ales pentru relaxarea muşchilor.
  • Un medicament banal poate opri progresia cancerului de sân – răspuns: aspirina. Totuşi n-aş recomanda nimănui să se limiteze la acest „tratament”.
  • Cea mai eficientă şi la îndemână metodă prin care vă puteţi reduce cu 30% riscul cancerului de sân – răspuns: exerciţiile fizice.
  • Câte ouă mănânci într-o săptămână? Află care este cifra corectă – răspuns: adulţi 2-3, copii 6.
  • Un britanic are o metodă neobişnuită prin care măreşte sânii femeilor cu până la 3 măsuri – răspuns: hipnoza. Le hipnotizează şi le convinge că au sânii mai mari decât erau. Glumesc, despre altceva este vorba în text, dar nu m-am putut abţine.
  • Activitate distractivă îmbunătăţeşte memoria – răspuns: jocurile video.
  • Televizorul, telefonul mobil şi calculatorul te-ar putea orbi – sigur că da. Să zicem că avem telefoane de doar vreo 10 ani, calculatoare de numai 20 şi deci poate n-a fost de ajuns de mult pentru a putea orbi. Dar televizoarele sunt alături de noi de 100 de ani şi zău că n-am auzit să fi orbit cineva de la ele, nici măcar copii care erau cu ochii pe ecran de când au ieşit din scutece.
  • Angelina Jolie a suferit o dublă mastectomie din cauză că era… – să nu uităm că suntem pe un tabloid, deci prezenţa vedetelor este obligatorie.
  • Revoluţia sexuală chineză evoluează lent şi este diferită de cea din Occident
  • Ghid de la A la Z pentru atingerea orgasmului perfect
  • Cum poţi să recunoşti infidelii dintr-o privire – da, astea da ştiri medicale.
  • Şampania are un efect uimitor. Experţii recomandă 1-3 pahare pe săptămână

Închei aici expunerea părerii mele personale despre acest nou dezastru de pe media. Este o evoluţie (sau mai corect spus involuţie) previzibilă a pieţei. Ceva gen idiocracy. Singurul lucru de care mi-e teamă, ziua în care comunicatul guvernului sau titlurile din Monitorul Oficial al României vor arăta ceva în genul: „N-o să-ţi vină să crezi ce măsuri uimitoare a luat guvernul! Toată lumea a rămas socată! Vezi aici şi vei înnebuni!”. Va fi ziua în care-mi fac bagajul şi plec în pădure. Care pădure, mai vedem, că deja majoritatea sunt tăiate iar până atunci n-o să mai rămână nici cioturile.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress