Adevărul despre produsele de post

Se aproprie din nou sărbătorile pascale şi odată cu ele magazinele sunt inundate cu aşa-numite produse de post. Revistele abundă de reţete de post, siteurile culinare la fel. Este o afacere foarte bănoasă, ceea ce face ca diversitatea acestor produse să fie enormă: sarmale de post, mezeluri de post, pateuri de post, dulciuri de post, chiftele de post ş.a. Dar sunt acestea în realitate produse de post? Păi… nu sunt, deloc.

Ideea de post pare a fi, la o privire superficială, abţinerea de la anumite produse cum ar fi cele de origine animală şi dulciurile. Astfel dovedim că avem puterea de a renunţa la cele mai preţuite plăceri culinare din dorinţa de purificare spirituală, de răscumpărare a păcatelor. Esenţa postului nu este provenienţa produselor la care am renunţat, ci plăcerea pe care acestea le oferă şi de la care ne abţinem. Această abţinere necesită un efort din partea noastră, putere şi credinţă.

Acum să revenim la produsele de post. La ce plăceri renunţăm când mâncăm sarmale de post? Sau parizer de post? Dar prăjituri de post? Exact! La niciuna!

Degeaba înlocuim de exemplu carnea cu soia şi condimente, arome etc. Obţinem astfel un produs cu alt conţinut dar cu acelaşi gust, aspect şi textură, care ne oferă aceleaşi plăceri culinare. Ne amăgim că facem post când de fapt continuăm acelaşi desfrâu ca înainte. Comercianţii ne iau banii iar noi trăim cu iluzia că suntem buni creştini, am ţinut şi post. Dar pe cine credeţi că păcălim?

Întrebaţi un preot, întrebaţi-vă duhovnicul şi acesta vă va confirma cele de mai sus. Postul înseamnă renunţare, nu să ne prefacem că renunţăm. Dacă în Biblie scrie că în post nu se consumă zahăr şi miere, ideea este de a nu consuma nimic dulce. Nicidecum de a înlocui zahărul cu aspartam, ciclamat de sodiu, zaharină sau alţi îndulcitori artificiali.

Repet, postul înseamnă renunţare, nu substituire. Aşa cum nimănui nu i-ar place să-şi primească salariul în bani falşi, nici lui Dumnezeu nu-i place să se ţină post fals. Produsele de post sunt doar una din multitudinea de tactici prin care comerţul şi industria alimentară pervertesc adevărata însemnătate a sărbătorilor creştine în favoarea propriilor lor profituri.

N-am menţionat încă partea legată de sănătate a mâncărurilor de post din comerţ. Acestea sunt cel mai adesea un amestec de E-uri dintre cele mai ciudate, menite a reconstitui caracteristicile unui produs din care lipseşte ingredientul principal. Şi astfel postul se transformă dintr-o cură de detoxifiere a organismului, într-una de toxifiere în ritm susţinut, ale cărei efecte negative nu vor întârzia să apară. Toate acestea pentru că oamenii pierd din vedere sensul tradiţiilor creştine iar comercianţii n-au nici o mustrare de conştiinţă de a profita de pe urma acestei dezorientări.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress