Ninja Blocks, un sistem de tip casă inteligentă open source

casa inteligenta open source

Ninja Blocks este numele noului dispozitiv modular de supraveghere şi control al locuinţei prin internet, de pe telefonul mobil, aşa-numitul concept de casă inteligentă. Aparatul se remarcă prin simplitatea în configurare şi folosire pentru utilizatorii obişnuiţi, dar în acelaşi timp oferă flexibilitate maximă utilizatorilor care dispun de cunoştinţe mai profunde de programare a dispozitivelor de tip Arduino.

Ninja Blocks este Open Source pe partea de software şi Open Hardware pe partea fizică, invitând practic pe cei pasionaţi de domeniu să-şi personalizeze aparatul după propriile nevoi sau să îl dezvolte după propria imaginaţie. Mai mult chiar, se oferă posibilitatea instalării platformei Ninja Block şi pe celebrele microcalculatoare Raspberry Pi, extrem de ieftine şi de versatile.

Unitatea centrală permite conectare fără fir a următoarelor dispozitive periferice:

  • senzori de mişcare
  • senzori de temperatură şi umiditate
  • senzori de închidere uşi şi ferestre
  • buton de sonerie
  • prize telecomandate

La cumpărare, kitul include câte un exemplar din fiecare tip de senzor. Altele pot fi comandate în funcţie de nevoile personale. Montarea acestora este mult simplificată de lipsa cablurilor, transmiterea datelor fiind wireless iar alimentarea asigurată din baterii încorporate. Consumul deosebit de redus le conferă o autonomie de multe luni de zile pe un singur set de baterii.

Prizele telecomandate prin intermediul Ninja Blocks realizează legătura aparaturii electrocasnice la reţea. Putem configura sarcini automate, de exemplu un aparat să pornească sau să se oprească la o oră anume, la atingerea unei temperaturi etc. Sau putem comanda manual oricare aparat de oriunde din lume de pe telefonul mobil. Este aşa numitul internet al obiectelor sau Internet of Things, un concept până recent accesibil doar bogaţilor, care însă odată cu evoluţia telefoanelor inteligente şi a infrastructurii conexe, a devenit ceva la îndemâna tuturor.

Flexibilitatea conceptului modular face posibilă configurarea Ninja Blocks ca un sistem de alarmă avansat, care ne anunţă pe smartphone orice eveniment, inclusiv faptul că cineva sună la uşă. La fel de bine poate fi un sistem de comandă şi control de la distanţă, prin internet, a electrocasnicelor, a luminilor, a orice dorim noi. Sau, dacă dorim, Ninja Blocks poate fi toate acestea la un loc.

Pentru mai multe detalii, documentaţie hardware şi software sau pentru cumpărarea dispozitivului, vizitaţi ninjablocks.com

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress