Prize de perete extensibile

prize de perete extensibile

Prizele electrice parcă nu se găsesc niciodată în număr suficient într-o locuinţă modernă. Creşterea permanentă a numărului şi diversităţii aparaturii electronice şi electrocasnice face să avem permanent mai multe ştechere decât prize. De apartamentele vechi nici nu are rost să vorbim, instalaţia lor electrică a fost proiectată pentru o lume complet diferită. În acest context, ideea de priză „telescopică” prezentată de mai mulţi designeri pare cel puţin interesantă.

Prima este creaţia designerului sârb Damjan Stanković, aducându-i acestuia premiul RedDot Design Award în 2009. La prima vedere arată ca şi o priză normală de perete. Însă la apăsarea ei, un mecanism cu arc extinde în exterior corpul de formă cubică al prizei, dezvăluind încă patru locaşuri de conectare al ştecherului.

Este o metodă elegantă de rezolvare a problemei alimentării aparaturii casnice, fără a împânzi casa cu cabluri prelungitoare. Una dintre locurile unde mi-aş dori o asemenea priză este masa din bucătărie. Aici s-ar potrivi perfect această soluţie discretă, extensibilă doar în momentele când este necesară alimentarea electrocasnicelor mici.

Un al doilea model, mai reuşit din punct de vedere vizual, putem vedea pe siteul Yanko Design. Arată absolut superb, dar spre deosebire de modelul precedent, acesta nu dispune de împământare pentru prizele periferice. Fiind însă şi acesta doar un exerciţiu de design, oricum nu mai contează. Deocamdată nici una dintre ele nu este în producţie. Unii comentatori spun că în Marea Britanie există de mulţi ani asemenea prize extensibile, dar nici asta nu ne ajută prea mult, formatul britanic fiind diferit de cel european.

prize de perete extensibile
prize de perete extensibile

Chiar dacă aceste prize deocamdată nu au trecut de stadiul de proiect, ceva ce aminteşte de ele prin formă, nu şi funcţionalitate, există şi au intrat recent şi pe piaţa românească. Este vorba despre familia de prelungitoare electrice şi ştechere multipriză PowerCube, din oferta eMag.

Conceptul cubic al acestora diferă radical de ceea ce ne-am obişnuit când vine vorba despre prelungitoare electrice. Modalităţile de fixare pe mobilier oferite şi posibilităţile de extindere modulară a lor permit o organizare mult mai practică a hăţişului de cabluri de pe orice birou contemporan. Iar dacă menţionăm că au în dotare şi un port de alimentare USB de 5V 1000 mA…

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress