Sortarea rapidă a ardeilor, cu raze X

Sortare ardei cu raze X

Japonezii de la compania Ishida au conceput o linie automată de mare viteză pentru sortarea a fructelor şi legumelor prin măsurarea acestora cu raxe X, procedură inspirată din domeniul medical. Dispozitivul permite măsurarea cu precizie a greutăţii fructelor bucată cu bucată şi încadrarea lor exactă în categoria de calitate corespunzătoare, fără erorile posibile ale sistemelor de sortare actuale.

În prezent sortarea se realizează preponderent prin tehnici de analiză imagistică, fotografia fiecărui fruct fiind analizată pentru determinarea greutăţii aproximative şi încadrarea într-o categorie de calitate. Principalul minus al sistemului vine de la faptul că prin analiza fotografică se poate vedea doar dimensiunea exterioară a fructelor sau legumelor, de unde rezultă o reducere a preciziei sortării.

Noul aparat cu raze X „vede” nu doar volumul total al obiectului măsurat, ci în cazul celor cu interiorul gol ca de exemplu al ardeilor, vede exact şi grosimea pereţilor acestora, oferind astfel posibilitatea determinării foarte precise a categoriei de calitate. După unitatea de măsurare urmează cea de sortare efectivă după nivele de calitate. Viteza de lucru a unităţii de sortare este de 200-250 de ardei pe minut.

Sortatoarele pe categorii de calitate au o mare importanţă în lanţul producţiei industriale de fructe şi legume. Una din motivele pentru care producătorii agricoli români nu-şi pot vinde produsele în lanţurile de supermarketuri este chiar lipsa posibilităţii de sortare pe categorii de calitate.

Şi aici nu trebuie să ne gândim neapărat la ultimele invenţii japoneze din domeniu, cu la aparate de sortat simple, uneori chiar de construcţie artizanală ca de exemplu acest sortator de cartofi cu role conice al unui fermier magyar.

Un alt aparat poate şi mai simplu constructiv constă dintr-o bandă transportoare înclinată, care deplasează fructele de-a lungul unui ghidaj cu găuri tot mai mari. În momentul în care fructul ajunge în dreptul găurii de dimensiuni corespunzătoare, trece prin ea şi se rostogoleşte pe un plan înclinat într-o lădiţă, realizându-se astfel sortarea. Era pe YouTube un filmuleţ cu aparatul, dar din păcate nu-l mai regăsesc.

Sursa: DigInfo TV

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress