Televizoarele 3D: merită sau nu?

Indiscutabil, marele absent al ediţiei 2013 al Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas a fost chiar vedeta ediţiei trecute, televizorul 3D. La trei ani de la lansarea comercială şi fonduri imense cheltuite pe marketing, tehnologia 3D a trecut în plan secund în cazul tuturor producătorilor de receptoare tv, fără noutăţi relevante. Ne referim la noutăţi, nu la minciunele de marketing. În aceste condiţii se pune întrebarea dacă merită investiţia într-un televizor 3D. Răspunsul poate DA sau NU, depinde la ce intenţionează cumpărătorul să-l folosească.

În esenţă televizorul poate avea următoarele utilizări principale:

  • vizionarea programelor tv
  • vizionarea de filme închiriate sau cumpărate
  • monitor pentru console de jocuri electronice

1. Vizionarea programelor TV

În trecut a fost singura şi pentru cei mai mulţi încă mai este principala utilitate a unui televizor. Însă numărul emisiunilor 3D din întreaga lume este de abia de câteva zeci. Câteva dintre ele sunt accesibile şi din România, depinde de compania de cablu al cărui abonat sunteţi. Situaţia nu se va schimba semnificativ în anii următori.

Pentru această categorie de telespectatori achiziţionarea unui receptor TV 3D nu se justifică, excepţie cazul în care în majoritatea timpului urmăriţi unul din cele câteva canale 3D disponibile şi la noi. Şi dacă sunteţi dispuşi să purtaţi ochelarii 3D pe durata urmăririi emisiunilor.

Funcţiile de conversie a emisiunilor 2D în emisiuni 3D, cu care se laudă unii producători, sunt departe de obţinerea unor rezultate similare unor emisiuni 3D native. Nu vă bazaţi prea mult pe aceste funcţii când alegeţi un televizor.

2. Vizionarea de filme închiriate sau cumpărate

Aici televizoarele 3D au parcă ceva mai multă utilitate. Filme noi se găsesc şi în format 3D, chiar dacă nu întotdeauna cele mai bune. Sunt însă câteva lucruri care trebuie luate în considerare.

Unii cinefili se plângă că, în timpul vizionării filmelor 3D atenţia le este distrasă de obiectele care apar mai aproape, fiindu-le greu să se concentreze pe firul acţiunii. În cazul imaginii 2D această problemă nu se pune, ochiul cuprinzând cu uşurinţă întreaga imagine.

O altă categorie de plângeri ţine de amplasarea subtitrării, care de multe ori se află prea aproape de spectator, ochiul acestuia fiind permanent obligat să se focalizeze când pe text, când pe acţiunea din imagini. Astfel urmărirea unui film devine o experienţă obositoare, neplăcută.

Concluzia va trebui să şi-o tragă fiecare singur. Pentru urmărirea filmelor achiziţia unui televizor 3D poate fi justificată, dar preferabil ar fi ca înainte de a lua o decizie să testaţi aparatul, pentru a vedea dacă vă simţiţi confortabil utilizându-l.

3. Monitor pentru console de jocuri video

Dacă sunteţi un împătimit al jocurilor video şi mai ales dacă vă place să jucaţi în doi, atunci un televizor 3D este exact ceea ce vă trebuie. Dar nu orice televizor 3D, ci unul dotat cu posibilitatea de a afişa fiecărui jucător doar scena în care se află el la momentul respectiv, fără a putea vedea nimic din poziţia adversarului. Deci nu tradiţionalul split screen, unde fiecare jucător are o jumătate de ecran şi poate trage cu ochiul la situaţia celuilalt.

Această funcţie foarte apreciată de iubitorii jocurilor video se găseşte pe aproape toate televizoarele LG, sub numele Dual Play. Mai recent şi Samsung a prezentat aceeaşi tehnologie, dar sub numită Multi-View. Vom vedea ceilalţi cum o vor numi.

Pe scurt aceasta este situaţia la ora actuală privind televiziunea 3D. Fiecare va trebui să cântărească prin prisma propriilor nevoi dacă merită sau nu achiziţionarea unui televizor 3D. Investiţia într-un aparat 3D în ideea că în viitor situaţia se va schimba nu are sens. La ritmul la care se mişcă lucrurile, vom mai schimba încă 2-3 televizoare până să apară evoluţii semnificative.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress