Mască pentru o respiraţie uşoară la temperaturi scăzute

masca sporturi iarna

Actualizare: Masca contra frigului ColdAvenger Pro Softshell şi cagula ColdAvenger Expedition sunt disponibile şi în România, putând fi achiziţionate de la www.zuga.ro.

Iarna mulţi încearcă să-şi protejeze plămânii de aerul rece din exterior respirând printr-un fular înfăşurat în jurul capului. Soluţia are o oarecare eficienţă pentru primele minute, după care prin îmbibarea fularului de umezeala condensată din aerul expirat efectele benefice se anulează rapid. Dacă pentru o scurtă ieşire în oraş se poate proceda şi astfel, pentru sporturile de iarnă sau alte activităţi exterioare în zilele foarte friguroase există soluţii profesionale special dezvoltate în acest scop.

Masca ColdAvenger prezentată în continuare este una din modelele preferate de către alpiniştii de înaltă altitudine şi de oamenii de ştiinţă din Antarctica, deoarece umidifică şi preîncălzeşte aerul rece pentru o respiraţie confortabilă. Secretul constă într-o cameră de ventilaţie tampon între noi şi mediul exterior. Aceasta permite o inspiraţie completă, dar la expirare reţine o mică cantitate din aerul cald şi umed eliminat, care se va amesteca în aerul din următoarea inspiraţie. Rezultatul este asigurarea unui microclimat complet oxigenat, cu până la 80% umiditate şi temperaturi cu câteva zeci de grade mai mari decât cea exterioară.

Studii medicale efectuate de către Colegiul American de Medicină Sportivă arată că un astfel de microclimat este mai sănătos pentru plămâni, expunerea excesivă la aer rece şi uscat putând declanşa simptome astmatice. Masca este utilă, datorită proprietăţilor sale, şi celor astmatici, ajutându-i să se bucure de frumuseţile iernii în rând cu ceilalţi.

Materialul plastic folosit la fabricarea camerei tampon a măştii este un poliuteran de uz medical, cu calităţi antibacteriene. Acesta reţine umezeala, împiedicând contactul ei cu pielea feţei sau aburirea ochelarilor de protecţie. Partea textilă a măştii propriu-zise este un fleece Polartec rezistentă la vânt dar care lasă pielea să respire. Se ajustează uşor cu ajutorul sistemului de fixare cu scai Velcro, flapsurile suplimentare asigurând adaptarea perfectă cu ochelarii sau casca de protecţie folosite.

Masca de iarnă cântăreşte doar 70 de grame. Se fabrică într-o singură mărime, universală. În România poate fi cumpărată de la Zuga iar peste hotare de pe siteurile ColdAvenger, Amazon şi Hammacher Schlemmer, unde pot fi citite şi comentariile celor care au testat-o deja, comentarii cu aprecieri majoritar pozitive. Este disponibilă în două versiuni:

Măştile pentru aer rece ColdAvenger sunt recomandate pentru practicanţii sporturilor de iarnă, schi, snowboard, trail running, sport activ, pentru vânători sau muncitori în aer liber, pe scurt pentru toţi cei care petrec mai mult timp în frig.

Pentru mai multe detalii, vizitaţi pagina producătorului măştilor ColdAvenger, aici având la dispoziţie şi un minimagazin online de la care puteţi achiziţiona produsul într-o gamă coloristică mai diversă.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress