Coşuleţ pentru sfere de carne la grătar

bile carne la gratar, mici sferici

Bile, bulgări sau cocoloaşe din carne măcinată de porc sau în amestec cu carne de oaie, vită sau pasăre, eventual cu făină sau pesmet, condimente, ouă, plante aromatice, bine amestecate şi apoi prăjite. Numite Meatballs în ţările anglofone, acestea reprezintă un fel de mâncare răspândită pe tot globul, sub diverse denumiri, din cele mai vechi timpuri, fiind menţionată chiar şi în Apicius, o carte de reţete de pe vreme romanilor. În Moldova se mai numesc pârjoale, în alte părţi parcă seamănă cu chiftelele.

De regulă ingredientul principal este carnea sau amestecul a mai multe tipuri de carne, dar există şi variante strict vegetale. Reţetele şi ingredientele variază mult de la o zonă la alta, din China sau India până în Balcani sau America, ceea ce însă se păstrează constant este forma lor sferică. Sau cel puţin aceasta este forma iniţială, deoarece în funcţie de natura compoziţiei, ea se poate aplatizata până la finalizarea preparării. Mai ales dacă se încearcă prăjirea lor la un grătar tradiţional în aer liber.

Williams-Sonoma, companie renumită pentru ustensilele sale de gătit nu neapărat ieftine dar de foarte bună calitate, a creat un coşuleţ special pentru prăjirea la grătar a sferelor de carne, pentru a beneficia din plin de aroma specifică unică a focului din cărbuni de lemn, păstrându-şi în acelaşi timp forma perfect sferică, crocante la exterior, moi în interior. Coşuleţul permite prepararea unui număr de 12 sfere de carne, permiţând atât scurgerea surplusului de grăsime, cât şi pătrunderea fumului care asigură gustul lor delicios. O idee interesantă ar fi încercarea unor mici sferici, mai ales că compoziţia acestora coincide cu cea a sferelor de carne de pe alte meridiane.

Fabricat din oţel inoxidabil, cu mâner detaşabil, coşuleţul este destinat utilizării cu grătarele din aer liber. Însă prin detaşarea mânerului, el poate fi introdus şi în cuptor, pentru prepararea rapidă a unor chifteluţe perfect sferice. Înainte de utilizare este recomandată ungerea suprafeţei metalice cu ulei mai gros (ulei de porumb, măsline sau altele) pentru prevenirea aderenţei. După utilizare se curăţă destul de simplu, cu soluţie de spălat vase şi o perie.

Dimensiunile coşuleţului sunt de 25 x 19 cm, iar lungimea mânerului este de 33 cm. Se poate cumpăra de pe www.williams-sonoma.com (trimit comenzi şi în România). O versiune mai puţin sofisticată, din sârmă, poate fi achiziţionată de pe amazon.com

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress