Promoţie Kaufland: produse alterate la preţ de produse bune

Kaufland

De obicei ma uit la data expirarii produselor cumparate. Nu sunt obsedat de acest aspect, stiu foarte bine ca toate produsele alimentare au o marja de siguranta între data expirarii si data la care produsele încep sa afiseze primele semne ale modificarilor organoleptice. Un produs chiar daca este expirat, poate fi comestibil înca ceva timp dupa aceasta data daca el este pastrat în conditii corespunzatoare. Este vorba de zile în cazul unor produse sau chiar ani daca vorbim de conserve sau anumite alimente uscate etc. Dar la fel de adevarat este si faptul ca un produs poate fi alterat si înaintea datei expirarii daca nu sunt respectate conditiile de depozitare mentionate pe ambalaj. Din pacate acesta este un aspect de obicei greu sau deloc verificabil la momentul cumpararii, în magazin.

Comerciantii care prefera sa valorifice produsele expirate sau alterate în loc sa le retraga de la vânzare, de obicei o fac la sfârsit de saptamâna. Sunt zilele în care au doua mari avantaje de partea lor.

  1. Vânzarile sunt mult mai mari în week-end, când îsi fac cumparaturile toti cei care în timpul saptamânii lucreaza pâna seara. Astfel au sansa de a scapa rapid de loturile de marfa alterata, înainte ca oamenii sa se sesizeze. Pâna ajunge consumatorul acasa si vede ce-a cumparat, pâna face eventual o reclamatie si pâna se deplaseaza organul de control sa verifice pe teren cele sesizate, orice urma a ilegalitatii a disparut.
  2. România este un stat care exista câteva ore pe zi timp de cinci zile pe saptamâna. Atât. În afara orelor standard de serviciu a celor din sectorul bugetar România ca stat înceteaza sa functioneze. Exista doar un pic de politie, atât cât este necesar sa nu se duca totul de râpa, ca sa aiba a doua zi unde se întoarce la birouri bugetarii. Dupa orele de program nici la „telefonul verde” de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu mai raspunde nimeni. Iar agentii comerciali cunosc acest lucru si actioneaza în consecinta. De asta majoritatea ilegalitatilor se fac la orele sau în zilele în care Statul este în timpul sau liber.

Acesta este contextul în care am ajuns în seara de sâmbata, 8 septembrie 2012, în fata raftului de drojdie de la Kaufland. M-a mirat putin ca raftul era asa de ghiftuit de drojdie Dr. Oetker cum n-am mai vazut niciodata, dar cu gândul la alte probleme nu i-am dat importanta. Si am ajuns acasa cu un pachetel de drojdie Dr. Oetker expirat în data 6 septembrie. Nu conteaza data si nici n-as fi observat-o vreodata daca la deschiderea pachetului drojdia nu putea. Dar putea intens si avea o culoare maronie mai închisa. Ceea ce arata nu numai ca magazinul Kaufland a ales sa scoata în week-end la vânzare un produs expirat, ci si faptul ca acesta a fost depozitat în conditii necorespunzatoare, cel mai probabil la temperatura ambientala (peste 30 grade pe timpul zilei).

Teoretic ar putea fi o greseala. Practic este putin probabil, deoarece în surpermarketuri fluxurile de produse sunt gestionate pe calculator si se cunoaste exact în fiecare moment ce si cât avem pe stoc si când expira fiecare. Sunt semnalate în mod aparte stocurile carora li se apropie data expirarii. Prin urmare nu poate fi vorba decât despre un act intentionat sau un angajat incompetent. Dupa parerea mea, probabil a doua varianta.

Actualizare (5 octombrie 2012):

Astăzi am primit răspunsul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor privind sesizarea depusă:

Referitor la sesizarea dumneavoastra inregistrata la C.J.P.C. Caras-Severin, va comunicam că la data controlului efectuat la SC KAUFLAND SRL nu a fost depistat la comercializare produsul drojdie Dr. Oetker.

Deci nu că nu ar mai fi fost găsită drojdie Dr. Oetker din lotul cu deficienţe. Nu, ei n-au mai găsit deloc drojdie Dr. Oetker „la data controlului efectuat”. Observaţi însă că nu se specifică nicăieri data respectivă. Cert este doar că nu putea fi în săptămâna imediat următoare depunerii sesizării, pentru că rezultatul ar fi fost altul. Fără comentarii.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Un comentariu to “Promoţie Kaufland: produse alterate la preţ de produse bune”

  1. nudeea spune:

    hahaha..normal ca asa s-a intamplat..astia de la OPC ii anunta de control…pana au venit”musafirii”, cei de la Kaufland scapasera deja de”rusine”..asta-i tara in care traim..

Răspunde

Powered by WordPress