Karoto, ascuţitoarea de… morcovi

Karoto, ascutiroare morcovi, legume

Primul instrument tăios cu care am fost învăţaţi să umblăm când eram mici era ascuţitoarea de creioane. Un instrument util pentru ceea ce ştia să facă, dar uneori şi o sursă de amuzament prin lungimea neîntreruptă a foiţelor de lemn produse, forma acestora sau modelele care puteau fi create din ele. Această experienţă a copilăriei o putem astăzi retrăi în bucătăria noastră, mulţumită unui instrument inedit, ascuţitoarea de… morcovi.

Creaţia designerului israelian Avichai Tadmor, este exact ceea ce pare a fi, o tradiţională ascuţitoare de creioane, dar „puţin” mai măricică. Are lungimea de 7,8 cm, lăţimea de 5,5 cm şi înălţimea de 4 cm. Pe lângă lama ascuţitoare mai încorporează în partea inferioară şi un cuţit de curăţat coaja legumelor, ceea ce îi dublează utilitatea datorită formei care permite o apucare foarte bună şi o folosire comodă, fără riscul de a ne aluneca din mână.

Ascuţitoarea Karoto poate fi folosită atât pentru ascuţirea legumelor în scopuri ornamentale, cât mai ales pentru obţinerea benzilor lungi, curbe şi zimţate din respectivele legume. Cum o importantă parte a aprecierii de care se bucură un preparat culinar se datorează prezentării estetice, legumele tăiate în role de benzi zimţate permit o serie de creaţii artistice culinare imposibil de obţinut pe altă cale.

Ascuţitoarea de legume poate fi folosită nu numai pentru morcovi, ci şi pentru orice alte vegetale de formă asemănătoare, ca de exemplu: castraveţi, dovlecei zuchini, ceapă verde sau praz etc. Dacă sunteţi mari consumatori de salate, Karoto va fi una din ustensilele de bucătărie des folosite. La fel şi dacă preparaţi ciuperci de fag muraţi sau alte murături care conţin morcovi, rădăcini de pătrunjel, păstărnac, hrean ş.a. Legumele rădăcinoasele fiind destul de tari, sunt mai uşor consumabile sub formă de benzi subţiri decât tăiate rondele, cubuleţe sau alte forme. De asemenea îşi eliberează mult mai bine aroma în această formă, fiind maximizată suprafaţa lor de contact.

Ascuţitoarea Karoto este disponibilă în două culori, portocaliu şi negru, putând fi achiziţionată de pe siteul monkeybusiness.co.il sau mai la îndemână din România de la www.smuff.ro (disponibilă se pare doar în versiunea portocalie, care este şi cea mai frumoasă estetic). De la Kitchen Shop se poate cumpăra o ustensilă cu exact aceeaşi funcţie, dar având o formă diferită. Este mai puţin asemănătoare cu o ascuţitoare clasică, însă mai uşor de ţinut în mână.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress