Temposcope, sau starea vremii la borcan

Temposcope, incinta cu reproducerea starii vremii

Staţiile meteo sunt nişte jucării destul de practice pe lângă casa omului. Cunoaşterea dintr-o privire a temperaturi exterioare, a umidităţii ş.a. ajută la luarea rapidă a unor decizii privind îmbrăcămintea adecvată şi nu numai. Nu spun că ar fi indispensabile, dar sunt o prezenţă binevenită. Oferă cifrele necesare unei definiri mai exacte a condiţiilor meteorologice înconjurătoare.

Marea majoritate a staţiilor meteo de uz casnic se prezintă sub forma unui dispozitiv cu un ecran mare cu multe cifre. În funcţie de numărul de parametri afişaţi, afişajul unor staţii meteo poate ajunge chiar şi înspre 10 seturi de cifre. Acestea uneori sunt completate şi cu diverse reprezentări grafice simplificate.

Unele modele de staţiile meteo din gama Oregon Scientific merg chiar mai departe, oferind o grafică color mai complexă, mai realistă. Dar se poate şi mai mult de atât. Mult mai mult.

Ken Kawamoto, un tânăr inginer japonez, a creat Temposcope, un sistem de reprezentare realistă a stării vremii. Este vorba despre o mică incintă transparentă, în interiorul căreia sunt reproduse fidel condiţiile meteo de afară. Răsărit sau apus de soare, nori, ceaţă, ploaie sau furtună cu fulgere, toate acestea pot fi prezentate de către Temposcope pe colţul biroului.

Poate reproduce vremea curentă din exterior sau din orice alt colţ al lumii la alegere. O poate prezenta în timp real sau decalat cu un număr oarecare de ore. Ori poate rula într-un minut prognoza meteo pe o zi întreagă. Datele meteo necesare le descarcă wireless de pe un calculator sau se sincronizează cu o aplicaţie de pe telefonul mobil.

Deocamdată Temposcope este doar un proiect în curs de dezvoltare, însă se intenţionează lansarea sa ca produs comercial în cursul lui 2015, printr-o campanie de finanţare publică.

Până atunci oricine poate contribui la dezvoltarea proiectului sau, dacă doreşte, oricine îşi poate construi singur un dispozitiv de reprezentare meteorologică de tip Temposcope. Asta deoarece este un proiect open source, iar pe siteul lui sunt disponibile toate informaţiile necesare construirii sale: schema electronică, fişierele proiectului CAD, programul şi codul sursă al acestuia.

La ora actuală acest tip de afişare realistă a stării vremii este proiectul unui grup de tineri entuziaşti. Pe viitor însă cu siguranţă vor fi lansate staţii meteo comerciale care vor apela la sisteme de afişare vizuală de genul Temposcope.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress