Minivehiculul Honda UNI-CUB

Vehiculul Honda UNI-CUB

Honda a prezentat UNI-CUB, o nouă versiune a vehiculului pentru mobilitate personală a cărui dezvoltare a început în 2009 cu modelul U3-X. Ca şi funcţionalitate se aseamănă în oarecare măsură cu un scaun cu rotile motorizat, însă are o mobilitate mult peste acesta. Elementul central al aparatului este roata omnidirecţională, numită Honda Omni Traction Drive System. Acesta permite o serie de mişcări imposibile pentru un scaun cu rotile tradiţional, cum ar fi deplasarea în lateral sau în diagonală, întoarcerea pe loc etc. Controlul şi comanda vehiculului se realizează prin simpla înclinare a corpului, indicându-i astfel direcţia şi viteza dorită, dar există şi alternativa utilizării unei telecomenzi cu ecran senzitiv.

Un avantaj al acestui concept în reprezintă faptul că persoana transportată este păstrată la acelaşi nivel cu persoanele care se deplasează pe picioare, lucru care favorizează interacţiunea cu acestea. De asemenea amprenta la sol a vehiculului este similară cu a unei persoane în poziţie verticală, ceea ce permite accesul facil în lift şi în general în locurile strâmte.

Destinaţia UNI-CUB o reprezintă spaţiile de birouri, uzinele cu suprafeţe mari şi nu în ultimul rând muzeele a căror vizitare poate dura o zi întreagă şi care activitate poate fi obositoare. De asemenea principalii beneficiari ai vehiculului sunt oamenii cu dizabilităţi motorii, slăbiţi din motive de sănătate şi nu în ultimul rând persoanele în vârstă, cunoscută fiind atenţia pe care japonezii o acordă calităţii vieţii persoanelor de vârsta a treia. Dacă electrocasnicele pot uşura povara majorităţii activităţilor casnice, dispozitivele ca cel de faţă pot contribui semnificativ la ridicarea gradului de mobilitate a celor bătrâni.

Honda UNI-CUB are o autonomie de 6 km şi o viteză maximă de 6 km/oră, alimentarea fiind asigurată de un pachet de acumulatori litiu-ion. Se poate deplasa şi pe pante uşoare. O serie dintre tehnologiile utilizate au for preluate de la celebrul roboţel humanoid ASIMO. Pentru mai multe detalii tehnice vă invităm să citiţi comunicatul de presă.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress