Ochelari care măresc dimensiunea alimentelor

Ochelari marire portii mancare

Un profesor de la Universitatea din Tokyo a creat o pereche de ochelari care măresc dimensiunea porţiei de mâncare aflată în farfuria din faţa lor, păcălind creierul privind cantitatea de mâncare consumată şi declanşând astfel mai devreme senzaţia de saţietate. Elementul inedit al ochelarilor de faţă constă în faptul că măresc selectiv, cu până la 50%, numai porţiile de mâncare, nu şi farfuriile, tacâmurile sau mâinile.

Testele efectuate până în prezent pe un grup restrâns de subiecţi au arătat că s-a redus consumul de fursecuri cu 9,3 procente când acestea au fost mărite şi a crescut consumul cu 15 procente când imaginea le prezenta micşorate.


Ochelari marire portii mancare

De-a lungul timpului au mai fost nenumărate studii privind relaţia dintre cantitatea de mâncare percepută şi cea consumată. Într-una din ele subiecţii au fost serviţi cu supă. Jumătate dintre ei aveau farfurii normale şi cealaltă jumătate aveau farfurii speciale în care nivelul supei rămânea constant indiferent de cantitatea consumată. Cei din a doua categoria au consumat în medie cu 60% mai multă supă înainte de a se declara sătui. Producătorii de alimente cunosc foarte bine aceste pârghii psihologice care reglează cantitatea de mâncare ingerată şi se folosesc din plin de aceste cunoştinţe pentru a ne determina să consumăm cantităţi mai mari decât ar fi normal, ei urmărind vânzări mai mari şi deci profit mai mare. Fireşte aceasta nu este singura cauză a valului de obezitate din ultima perioadă, ci doar una din ele, dar una destul de importantă.

Dacă asemenea ochelari se vor materializa ca un produs disponibil pe piaţă, ar fi una din cele mai nerestrictive forme de dietă.

Sursa: informaţii şi imagini.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress